hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Unokáink is látni fogják
Harmincnégy év kell a felzárkózáshoz

2003. 09. 29.
Meglepő eredménnyel zárult az EU-csatlakozásra váró országok jóléti esélyeiről készült felmérés. Az Economist Intelligence Unit (EIU) nemrég közzétette "A kibővített Európa: tények és remények" cím? értékelését, amely az EU-bővítés várható gazdasági, üzleti és politikai kihatásairól szól. Ezek szerint hazánk – jó esetben – harmincnégy év múlva képes felzárkózni az unió jelenlegi átlagának színvonalához. Nálunk csak Szlovénia és Észtország szerencsésebb, ők már harminc év múlva olyan életszínvonalon élhetnek, mint mondjuk a svájci polgárok. A jelentés egyik leghangsúlyosabb eleme a jól átgondolt gazdaságpolitika szükségessége, amely meggyorsíthatja a felzárkózást. A Brandenburgi kapu. Messze van még az ünneplés Fotó: Reuters

A gyorsabb felzárkózás érdekében jól megalapozott és kidolgozott fejlesztési stratégiát kell kialakítaniuk az újonnan csatlakozó országoknak. Dezséri Kálmán, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének főmunkatársa szerint a számítások során a kutatók azt vizsgálták, mennyi időre van szükség ahhoz, hogy megduplázódjon az egy főre eső GDP akkor, ha a hazai gazdaság növekedése kétszerese az unió átlagának. Az Orbán-kormány első évében hangoztatott bűvös hétszázalékos gazdasági növekedés esetében – ha ez a csoda megesne –, és ezalatt az EU-ban a szokásos egy-két százalékkal bővülne a GDP, akkor akár tizenöt év is elegendő lenne, hogy elérjük az unió átlagát. Belyó Pál, az Ecostat igazgatója túlzónak tartja az EIU "eredményét" a minimális harmincnégy évet. Szerinte egy 4-5 százalékos gazdasági növekedés esetén tizenöt év elegendő lenne a felzárkózásra. (Tegyük hozzá, optimista előrejelzések szerint is 3-4 százalékos növekedés várható).

A felzárkózáshoz szükséges időt természetesen senki sem tudja, hiszen ez sok külső és belső tényezőtől függ. Az EIU szerint kétféle forgatókönyv létezik. Az optimista prognózis szerint is legalább ötven év kell a közép- és kelet-európai tagországoknak ahhoz, hogy elérjék az EU jelenlegi tagállamainak átlagos jövedelmi szintjét. A pesszimista előrejelzés rossz gazdaságpolitikát feltételez, ami tovább nyújthatja a felzárkózáshoz szükséges időt. Amennyiben pedig változatlannak tekintjük az érintett országok gazdasági feltételeit és politikáját, akkor is hosszú évtizedek, akár egy évszázad (!) is szükséges a teljes felzárkózáshoz. A kutatóintézet azt is le merte írni: előfordulhat, hogy rosszabbul járnak a csatlakozó országok, mintha nem csatlakoztak volna, hiszen a bővítésnek ára is van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!