hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Amerigo Vespucci utazása

2003. 09. 29.
A vitorlák már felhúzva, felbőgnek a motorok, s a Szuezi-csatornát lassan háta mögött hagyva – miközben oldalán még meg-megcsillan a sivatag homokjának aranyló színe – az Amerigo Vespucci végül már csak apró pont a Földközi-tenger végtelen kékjében. Az olasz flotta öreg vitorlása, az 1931-ben egy 19. századi schooner mintájára épített háromárbócos hadihajó ezzel megkezdte tizennyolc hónapos világkörüli útjának utolsó szakaszát. 



Az Amerigo Vespucci New York kikötőjébe érkezik 

Fedélzetén kétszáz olasz, kék dzsekis, fehér nadrágos tengerész kadét (köztük harminckét lány) töltötte két-két hónapos szolgálati idejét. A kadétok különböző csoportjai az utazás egyes állomásain váltották egymást. A Seychelle-szigeteknél, a francia fennhatóság alá tartozó szigetnél, Mayotte-nél, Kenya kikötőjében, Mombasában és az eritreai Massawánál. A hajón tartózkodó összesen ötszáz fő közös kabinban, függőágyakban aludt, mivel a hajó "csupán" 100 méter hosszú. Legmagasabb árboca 54 méter magas, súlya pedig 4000 tonna. A nehéz járművet nem könny? navigálni, főként, ha a vitorlák is fent vannak, mivel minden manőverezés kézi irányítású, ráadásul a hajó feneke kerek, s csak háromnegyedes vagy hátszél esetén képes az irányt pontosan tartani. Így a fedélközben nyolc embernek kell az egy vonalban elhelyezkedő négy kormánykeréknél ügyelnie a maximális utazási biztonságra. Mostanra azonban már túl vannak a nehezén, s hamarosan hosszabb időre engedhetik az Amerigo Vespucci vasmacskáját a víz alá pihenni. (AFP)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!