hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy mindenkiért

2003. 09. 29.
Német közvetítéssel Izrael előrehaladott tárgyalásokat folytat foglyok kicseréléséről a Hezbollahhal – jelentette be Saul Mofaz izraeli honvédelmi miniszter. A meglehetősen egyenlőtlennek ígérkező fogolycsere-akcióban a síita terrorszervezet visszaszolgáltatná a tavaly túszul ejtett három izraeli katona holttestét és szabadon engedné a Svájcban elrabolt üzletembert, Elhanan Tannenbaumot, Izrael pedig több száz palesztin terroristát engedne el.  A Hezbollah televíziója, az Al Manar ugyanakkor arról adott hírt, hogy Izrael jelenleg nem a korábban jelentett négyszáz, hanem csak két-száztizenöt fogoly szabadon bocsátására hajlandó. Izraeli források azonban továbbra is kitartanak a négyszázas szám mellett, amelyből kétszáz palesztin, a többi szíriai, libanoni és jordán állampolgár. A palesztin foglyok közül sokan a Hamasz tagjai, közülük nem egynek a kezéhez tapad vér. 

A várható ügylet jelentősen megnövelte a Hezbollah tekintélyét a palesztin utcákon. Olyan Fatah-vezetők is, mint Kadura Faresz és Abdul Dzsavad Szaleh, a Hezbollah bejrúti vezetőjénél, Naszrallahnál lobbiznak: fiaikat is vegyék fel a kiszabadulók listájára. Az izraeli honvédelmi miniszter ugyanakkor cáfolta, hogy Marvan Barguti, a Tanzim vezetője is kiszabadulna az akció során. Arafat helyettesét huszonhat izraeli polgár meggyilkolásával vádolják. A csere keretében Izrael viszont ragaszkodik hozzá, hogy az eltűnt Ron Arad pilóta sorsáról újabb információkhoz jusson. Hasszán Naszrallah vállalta, hogy információt szerez az azóta ezredessé előléptetett Aradról, akinek gépét tizenhét évvel ezelőtt lőtték le Bejrút felett. A pilóta katapultált, és fogságba esett. 

A hírek szerint a Hezbollah lehetővé tette, hogy a német közvetítő, Ernest Uhrlau meglátogassa a Bejrútban raboskodó Elhanan Tannenbau-mot. Cserébe Izrael engedélyezte Uhrlaunak, hogy látogatást tegyen a Hezbollah két elfogott vezetőjénél, Abdel Karim Obeidnél és Musztafa Diraninál, akiket az 1980-as évek végén, illetve 1994-ben ejtettek rabul, hogy értük Ron Aradot kicseréljék. 

Arad családja szerdán a Tel Aviv-i körzeti bíróságnál kártérítési pert indított Musztafa Diranival szemben, hogy megakadályozza a fogolycsere-akcióban történő kiszabadulását. Keresetükben százmillió sékelt, azaz huszonhárom millió dollárt követelnek a terroristavezértől amiatt, hogy Ron Arad az eltűnését követően két évig a Hezbollah fogságában sínylődött. Arad testvére, Chen kijelentette, hogy ez az egyetlen lehetőségük Dirani kiszabadulásának megakadályozására. A család azzal vádolja Diranit, hogy kétévi fogva tartást követően kiszolgáltatta Aradot Iránnak, ahol végleg nyoma veszett.

A fogolycseréről szóló tárgyalások egyre konkrétabbá válnak. Jelenleg úgy néz ki, hogy a több száz libanoni és palesztin fogolyért cserébe Izrael mindössze az elrabolt Elhanan Tannenbaumot és a három, izraeli területről túszul ejtett katona, Benny Avraham, Omar Szavajid és Adi Avitan holttestét kapja meg. Arad személye teljesen kimarad az ügyletből. Mose Kacav izraeli államelnök kijelentette: a mostani csereakciótól függetlenül továbbra is folytatják az erőfeszítéseket Ron Arad kiszabadítására, és az ország hajlandó minden árat megfizetni érte. A három katona holttestével kapcsolatban Ariel Saron miniszterelnök megjegyezte, hogy Izrael ragaszkodni fog a DNS-tesztek elvégzéséhez. Hozzátette továbbá, hogy biztos benne: Tannenbaum életben van, bár egészségi állapota minden bizonnyal gyenge, ezért nem lehet sokáig várni a kiszabadításával. Saron azt is egyértelművé tette, hogy a fogolycsere nem terjed ki Marvan Bargutira, aki ellen Izraelben eljárás folyik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!