hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmarasztalt győztesek
Schröder békül, Chirac nem

2003. 09. 29.
Az iraki háborút követő rendezés, és ebből adódóan az ENSZ jövőbeni szerepének meghatározása volt az Egyesült Nemzetek Szervezete 58. közgyűlésének fő témája. A nemzetek első számú vezetőinek találkozója során a német–amerikai kapcsolatok rendeződ-ni látszanak, míg a francia–amerikai viszony továbbra is feszültségekkel terhes maradt. Chirac francia elnök beszédében kifogásolta, hogy a Szaddám Huszein rendszere elleni egyoldalú amerikai támadás megrendítette a többpólusú világrendet.Gerhard Schröder békejobbot nyújtott George W. Bushnak New Yorkban. Jól jön a segítség Fotó: Reuters

A szervezet közgyűlésének általános vitáját Kofi Annan főtitkár nyitotta meg, aki beszédében elítélte az Egyesült Államok "megelőző háborúját" arra hivatkozva, hogy a konfliktusoknak ez a fajta rendezése nagymértékben veszélyezteti a nemzetközi békét.

A főtitkárt követően Bush amerikai elnök kapott szót, aki védelmére kelt az ENSZ jóváhagyása nélkül végrehajtott iraki katonai beavatkozásnak. Kifejtette, hogy a háború jogosságát támasztották alá a feltárt tömegsírok és kínzókamrák; emellett továbbra is fenntartotta a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó vádakat. Bush hangsúlyozta, hogy a katonai beavatkozás fő célja az iraki nép önrendelkezésének helyreállítása volt. Az iraki demokratizálódási folyamatot véleménye szerint az iraki nép igényei szerint kell megvalósítani, és azt nem szabad sem sürgetni, sem késleltetni egyes országok kénye-kedve szerint. Az elnök arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy tegye félre a korábbi nézeteltéréseket, és aktívabban támogassa a brit–amerikai koalíciót Irak helyreállításában. Az ENSZ szerepét az amerikai elnök az iraki alkotmány kidolgozásában való segítségnyújtás, a köztisztviselők kiképzése és a szabad választások lebonyolítása terén látja. Bush a tömegpusztító biológiai és vegyi fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó határozat elfogadására kérte fel a nemzetközi szervezetet.

A francia elnök az ENSZ-közgyűlés előtt továbbra is elítélte az Egyesült Államok egyoldalú katonai beavatkozását Irakban, kijelentve, hogy egy nyitott világban senki nem kerülheti meg az ENSZ-t. Beszédében Jacques Chirac kifejtette: mivel Amerika egyoldalú akciója jelentősen megrendítette a többpólusú világrendet, elkerülhetetlennek tartja az ENSZ megreformálását annak érdekében, hogy a szervezet a jövőben hatékonyabban tudja ellátni feladatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!