hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 03. 12. (VIII/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ítéletidő

Halálra ítélte kedden Virginia állam bírósága John Allen Muhammadot, miután bűnösnek találta őt az esküdtszék Dean Harold Meyers meggyilkolásában. Meyers egyike volt annak a tíz személynek, akiket 2002 októberében lőtt agyon a sorozatgyilkos Washingtonban és környékén.

Gázai békemenetrend

A napokban új lendületet kaptak a Saron izraeli kormányfő egyoldalú kivonulási tervéről folytatott izraeli–amerikai konzultációk. Avi Dichter, a Sin Bét, az izraeli titkosszolgálat feje és Saul Mofáz honvédelmi miniszter a héten Washingtonban tárgyal, miközben Jeruzsálembe magas rangú amerikai delegáció érkezik, hogy a Saron-terv részleteiről egyeztessen.

Megölték az egyetlen szemtanút

Hetek óta folyik a Djindjics-gyilkossággal kapcsolatos per. Zoran Djindjics szerb elnököt egy évvel ezelőtt ölték meg Belgrádban. A merénylet utáni megdöbbenést követően a tettesek felkutatása látványosan kezdődött: szükségállapottal, házrombolással, fegyveres harccal a rendőrség és a bűnözői csoport között, valamint számos letartóztatással. A lendület azonban mára teljesen elfogyott.

Egy alapokmány viszontagságai

Március 8-án aláírta az ország ideiglenes, július 1-jétől hatályba lépő alkotmányát a huszonöt fős Iraki Kormányzótanács. Bár a dokumentum az arab világ egyik leghaladóbb szellem? alapokmánya lett, a George W. Bush által történelmi mérföldkőnek nevezett eseményre csak kétszeri halasztás után került sor. Az első alkalommal a bagdadi és karbalai súlyos merényletek miatt napolták el az aláírást, másodszor pedig a Kormányzótanács síita tagjai Ali al-Sistani nagy ajatollah ellenvetései miatt bojkottálták a ceremóniát. Miközben a dokumentum aláírása körüli események rámutattak arra, hogy Irak vallási és etnikai csoportjai között hatalmi harcok várhatók, a merényletek száma tovább szaporodott az országban.

Titkos videofelvételek a Ladyről

Az NBC amerikai televíziós csatorna "Diana titkos felvételei" címmel kétórás műsorban hozta nyilvánosságra a walesi hercegnő titokban készített kép- és hangfelvételeit, melyeken a hercegnő saját szavaival beszél a külvilág számára tündérmeseszerűnek tűnő életének valóságos pillanatairól: házasságának válságáról, öngyilkossági kísérleteiről, megaláztatásairól.

Kísért a múlt

Az ezen a héten zajlott előválasztások csak feltették a pontot az "i"-re, hiszen már kétségtelen volt, ki lesz Amerikában a Demokrata Párt elnökjelöltje. John Kerry az úgynevezett "szuperkedden", vagyis az elmúlt héten már biztosította magának ezt az előkelő megbízatást. Ezúttal azonban valami más kötötte le szinte az egész ország figyelmét, ugyanis Floridában is az urnához járultak a szavazók, ahol végső fokon eldőlt a 2000-es elnökválasztás sorsa. 

Belföld

Nyolc óra munka, négy óra tagozat

– Főállásban dolgozik a Fidesznél?– Nem, harmincöt éve autószerelőként dolgozom.

Fidesz az Anyacsavar ellen

A Fidesz kulturális tagozata nyílt levélben kéri az RTL Klubot, hogy ne sugározza az Anyacsavar című, márciusban induló reality műsorát, mert az veszélyt jelent a családokra és az egész nemzetre. A műsor alapkoncepciója az, hogy két önként jelentkező család tíz napra anyát "cserél". A levél aláírója, Pálinkás József egykori oktatási miniszter a Fidesz kulturális tagozatának elnöke. A Hetek őt kérdezte.

Képernyőbetegség

Sztárok manapság nem évente, hanem szinte naponta teremnek. Mintha a média fő feladatának azt tartaná, hogy egyetlen napra se maradjunk újabb sztárok nélkül. Kérdés, hogy a sztárok meg tudnak-e lenni nélkülünk, nézők nélkül? Az első "világsztár", a Big Brother mindenki Évije a napokban kapott idegösszeroppanást, amivel egy évi hírelvonás után ismét a címoldalakra kerülhet. 

Hit és értékek

Latin kasszasiker

Hollywoodban előre jelezték: Mel Gibson Passió-filmje nem indulhat jövőre az idegen nyelv? filmek kategóriájában, annak ellenére, hogy a m?ben egyetlen szó sem hangzik el angolul. Némi vigaszt jelenthet az alkotóknak, hogy sikerült viszont az idei Oscar-gálát "elvinniük" a tizenegy díjat besöprő A gyűrűk ura-folytatás elől: a Yahoo internetes oldalán a díjkiosztó éjjelén négyszer annyian kerestek rá a Passióra, mint A király visszatérre.  A film az Egyesült Államokban túllépte a 220 millió dolláros jegybevételt, és hamarosan átkel az óceánon. Az angliai és írországi bemutató után egy héttel már Magyarországon is látható lesz a Jézus Krisztus passiója. Az európai kegytárgyipar már felkészült a várható rohamra: március elejétől szállítják a boltokba a tizennégy stációt ábrázoló új Passió-képsorozatot – templomi és otthoni változatban egyaránt, valamint újranyomtatják Emmerich nővérnek a film egyik inspirációjául szolgáló látomásait Krisztus fájdalmas szenvedéseiről.

Hazafias kínai keresztények

Két új protestáns templom épül Pekingben. Az épületek, melyeknek elkészültét az év végére tervezik, egyenként négy-ötezer személy befogadására lesznek alkalmasak. A közeljövőben öt további egyházi épület tervei valósulhatnak meg a városban – adja hírül a Christian Science Monitor cím? amerikai napilap.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!