hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kísért a múlt

2004. 03. 15.
Az ezen a héten zajlott előválasztások csak feltették a pontot az "i"-re, hiszen már kétségtelen volt, ki lesz Amerikában a Demokrata Párt elnökjelöltje. John Kerry az úgynevezett "szuperkedden", vagyis az elmúlt héten már biztosította magának ezt az előkelő megbízatást. Ezúttal azonban valami más kötötte le szinte az egész ország figyelmét, ugyanis Floridában is az urnához járultak a szavazók, ahol végső fokon eldőlt a 2000-es elnökválasztás sorsa. 

Floridának közel kilenc és fél millió szavazópolgára, illetve 27 elektori szavazata van, amely a győzelemhez szükséges szám tíz százalékát képezi. Bush elnök, akit még mindig kísért a 2000. évi választásokat követő 36 napos patthelyzet, amely végül 537 szavazattal az ő győzelmét hozta meg, már 19 ízben tett látogatást Floridában, hogy támogatást szerezzen. John Kerry szenátor első kampányállomása Orlando volt, ahol emlékeztette a választókat a szavazatok négy évvel ezelőtti újraszámlálására. Hétfőn négy várost látogatott meg, hogy ismertesse programját.

Floridában a pártegyensúly törékeny. A leghevesebb elnökválasztási küzdelem rendre a 4-es számú államközi m?út által létrehozott folyosó mentén zajlik le, amely átlósan áthalad az államon, összekötve Tampa városát, Orlandót és Daytona Beachet. Az itt lakó fiatal értelmiségiek és spanyol újbevándorlók évtizedek óta először adtak lehetőséget a demokratáknak az Orlandót is magába foglaló Orange megyében. Al Gore ezzel a segítséggel 1948 óta az első demokrata lett, aki megnyerte az elnökválasztást Orange megyében. 2002-ben viszont ugyanezeknek a szavazóknak a többsége támogatta az elnök öccsét, amikor a spanyolul jól beszélő Jeb Bush kormányzó az újraválasztásért indult. Egyébként az idén ő vezeti az elnök kampányát, és igyekszik melléállítani a spanyol választókat. 

Dade megyében, amelyhez Miami is tartozik, a demokraták azon fáradoznak, hogy eltántorítsák a kubai bevándorlókat Bushtól, aki 2000-ben legmesszebbmenő támogatásukat élvezte. A kubaiak hagyományosan megrögzött republikánusok, mivel ez a párt sokkal erőteljesebben lép fel Fidel Castro ellen, mint a demokraták. Előreláthatólag mindkét párt a mérsékelt független szavazók megszerzéséért száll majd harcba, akik négy évvel ezelőtt nagy általánosságban Gore támogatói voltak. Mivel ezek a választók általában hazafiak és konzervatívok, egyes szakértők szerint a New Englandból származó John Kerry nem arat majd sikert a körükben. A floridai Állami Egyetem egyik tanára úgy vélekedett, hogy a demokrata párti elnökjelöltek Floridában csak akkor kaptak támogatást, ha 

déliek voltak, utalván a Clinton–Gore kettősre. 

Két új felmérés azonban azt mutatja, hogy Kerry megelőzte Busht Floridában. A demokrata jelölt végigviharzott az állam négy városán, hogy megszerezze a nyugdíjasok támogatását, felelőssé téve az elnököt, amiért "nem tartotta be Amerika öregjeinek tett ígéreteit". A beszélgetés minden egyes állomáson visszakanyarodott a hibás szavazógépekhez, valamint ahhoz a demokrata vádhoz, hogy Bush és Florida állam vezetői "ellopták" a legutóbbi választást. Kerry kifejtette, hogy jogászbizottságot szervez, amely ellenőrizni fogja az elektronikus szavazórendszereket. 

Kedden a Demokrata Párton belüli közdelem keretében további három állam, Louisiana, Mississippi és Texas járult az urnákhoz, hogy eldöntse, ki legyen Bush kihívója, kire adja majd le szavazatát 465 küldött a Demokrata Párt elnökjelölő nagygyűlésén. Az eredmény a vártnál is sokkal kedvezőbb volt John Kerry számára. Floridában 77,3, Louisianában 69,7, Mississippiben 77,9, Texasban pedig 66,6 százalékot kapott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!