hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megölték az egyetlen szemtanút
Véres fordulat a Djindjics-perben

2004. 03. 15.
Hetek óta folyik a Djindjics-gyilkossággal kapcsolatos per. Zoran Djindjics szerb elnököt egy évvel ezelőtt ölték meg Belgrádban. A merénylet utáni megdöbbenést követően a tettesek felkutatása látványosan kezdődött: szükségállapottal, házrombolással, fegyveres harccal a rendőrség és a bűnözői csoport között, valamint számos letartóztatással. A lendület azonban mára teljesen elfogyott.

Az ügy eddig nem sok nyilvánosságot kapott. Ennek több oka van, a legfőbb, a valódi gyanúsítottak hiánya, akiknek túlnyomó többsége a mai napig szökésben van, mivel a gyilkosság után elrendelt szükségállapot idején nem sikerült mindenkit letartóztatni. Az eredeti gyilkossági ügyből két pert indítottak: az ügy kapcsán a gyanú a zimonyi klán nev? csoportra terelődött, így most egyszerre folyik a Djindjics-per és a zimonyi-per.

Kujo Krijestoracnak jövő héten kellett volna megjelennie a bíróság előtt. Tanúvallomást már tett, de ezt személyesen is szerette volna megerősíteni. Ezt már nem a Djindjics-perben tette volna, hanem a zimonyiak ügyében. Krijestorac volt az egyetlen személy, aki látta a gyilkosság helyszínéről távozó gyilkosokat. Az újabb gyilkosság révén a perben egy tanúval kevesebb maradt – ő köthette volna össze a zimonyiakat a politikai gyilkossággal. 

Eközben az egy éve történt merényletről egyre kevesebb szó esik. A politikai élet szereplői nem szívesen beszélnek már az esetről, és a sajtó sem cikkezik róla. A mostani eset is csak véletlenül került a nagy nyilvánosság elé. A nyomozás és a kezdeti lendület túl sok információt adott arról, amit az emberek sejtettek, és a sajtó is sokat írt arról, hogy a politika és a maffia sok területen találkozott egymással. Egy magas rangú ügyész letartóztatása is azt bizonyította, hogy nem csak külső akadályokat kell felszámolni az igazság kiderítéséhez. Az erősen védett és rejtegetett tanú, Krijestorac megölése is hasonlóra enged következtetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!