hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Latin kasszasiker
Letartóztatás a Passió után

2004. 03. 15.
Hollywoodban előre jelezték: Mel Gibson Passió-filmje nem indulhat jövőre az idegen nyelv? filmek kategóriájában, annak ellenére, hogy a m?ben egyetlen szó sem hangzik el angolul. Némi vigaszt jelenthet az alkotóknak, hogy sikerült viszont az idei Oscar-gálát "elvinniük" a tizenegy díjat besöprő A gyűrűk ura-folytatás elől: a Yahoo internetes oldalán a díjkiosztó éjjelén négyszer annyian kerestek rá a Passióra, mint A király visszatérre.  A film az Egyesült Államokban túllépte a 220 millió dolláros jegybevételt, és hamarosan átkel az óceánon. Az angliai és írországi bemutató után egy héttel már Magyarországon is látható lesz a Jézus Krisztus passiója. Az európai kegytárgyipar már felkészült a várható rohamra: március elejétől szállítják a boltokba a tizennégy stációt ábrázoló új Passió-képsorozatot – templomi és otthoni változatban egyaránt, valamint újranyomtatják Emmerich nővérnek a film egyik inspirációjául szolgáló látomásait Krisztus fájdalmas szenvedéseiről.



A Passió forgatókönyvébe Emmerich nővér látomásai is bekerültek. Sorok és stációk Fotó: Reuters

Az Egyesült Államokban katolikus és protestáns közösségek egymással versenyezve népszerűsítik Mel Gibson Passióját. A Seattle Catholic cím? hetilap például "minden idők legjobb" latin filmjeként méltatja az alkotást. Egy másik kiadvány pedig a rendezőt idézi, aki azzal magyarázza a filmben a szöveg háttérbe szorulását, hogy "Caravaggio festményei sincsenek feliratozva, az emberek mégis megértik az üzenetet".
(FirstThings.com)

A cikkíró szerint a film egyik zárójelenete, amint Mária a kereszt alatt a kezében tartja Krisztus testét, Michelangelo Pietájának a 21. századi eszközökkel történt korszakalkotó újraformálása. (Ugyanezt a jelenetet egy másik internetes oldal is kiemelte – bár egészen más szempontból. A filmes bakik leleplezésére szakosodott
MovieMistakes.com éles szem? kritikusai felfigyeltek arra, hogy a keresztről levett holttest még kettőt-hármat pislog a vásznon – valószínűleg egy montírozási hiba miatt.)

Protestáns-evangéliumi keresztény prédikátorok szintén felvállalták a Passió reklámozását. "Hálásak lehetünk Mel Gibsonnak, hogy elhozta a mozivászonra az evangéliumot" – nyilatkozta a dél-afrikai származású evangélista, Rodney-Howard Browne, akit a film kapcsán rövid időre le is tartóztattak. Browne-t egy atlantai moziban vették őrizetbe, amikor a film végén elkezdett becsukott szemmel prédikálni. Voltak, akik érdeklődve hallgatták, ám egy
asszony felháborodásában kihívta a rendőrséget, hogy akadályozzák meg a rendzavarást. (Browne-t hamarosan elengedték – így másnap már saját tampai gyülekezetében számolt be az atlantai incidensről). Túlfűtött érzelmek másutt is megnyilvánultak a film vetítése után: voltak, akik térden csúszva távoztak a moziból, mások órákig zokogtak a látottak hatása alatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!