hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 10. 29. (VIII/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egy kijelentés miatt csúszik a bejelentés

Meghátrálásra kényszerült szerdán Jose Manuel Barroso, az Európai Unió Bizottságának kijelölt elnöke, aki a végső szavazás előtt "időt kért" az Európai Parlamenttől, hogy bizottsága összetételében a többség által támogatott cseréket hajtson végre. Barroso azt követően döntött az "óra megállítása" mellett, hogy tárgyalt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) 200 képviselőt tömörítő szocialista frakciójának vezetőjével. 

Tömeggyilkos brigádok

Iraki lázadók csapdába csalták és agyonlőtték az új iraki hadsereg 43 újoncát, és öt, a katonákat szállító sofőrt Bagdadtól észak-keletre – közölték vasárnap iraki katonai és rendőrségi források. A hír bejelentését követően néhány órával Abu Muszab az-Zarkávi, a Jordániából származó terrorista bandája a világhálón nyilvánosságra hozott közleményében bejelentette: a szervezet tagjai csalták tőrbe, és ölték meg az iraki újoncokat.

Exodus Gázából

A történelemben most másodszor határozott úgy az izraeli parlament, hogy zsidó településeket számol fel: a kivonulás elveit tartalmazó törvényjavaslatot kétnapos vitát követően kedden fogadta el a knesszet. A Saron-tervként ismertté vált törvényjavaslat mellett 67, ellene 47 képviselő szavazott. Az arab pártokhoz tartozó honatyák, számszerint heten tartózkodtak a szavazástól.

Kidobóemberből terrorvezér

Vád alá helyezte a brit királyi ügyészség Abu Hamza al-Masrit, az észak-londoni Finsbury mecset korábbi imámját. A radikális muszlim vezetőt tizenhat rendbeli törvénysértéssel vádolják – többek között fajgyűlölet szításával, zsidók és nem mohamedán hívők meggyilkolására történő felbujtással és esetleges terrorista akciókat támogató dokumentumok rejtegetésével is. Hamzát az Egyesült Államokban is szeretnék bíróság elé állítani, ahol azzal vádolják, hogy az Amerika elleni dzsihád beindítását célzó globális összeesküvés részese. Washington még az év első felében kérte az imám kiadatását, erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg brit földön le nem zajlanak a szükséges jogi procedúrák.

Belföld

Gyarapodó ügynöklisták

Ügynökbotrányok sorozatára lehet számítani a jövőben, de ez nem feltétlenül fogja elősegíteni az előző rendszer titkosszolgálati múltjának jobb megismerését – vélik egyes történészek. Előfordulhat, hogy az iratok alapján teljesen biztosan tudható, hogy az illető valóban hálózati személy volt, jogilag azonban ez mégsem bizonyítható. A botrányokban gazdag jövőt az is garantálja, hogy a – megmaradt – állambiztonsági iratoknak egyelőre csupán harminc százaléka kutatható.

A centi elfogyott

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a honvédelmi törvény módosítását, amely megszüntette volna a sorkatonai szolgálatot. A módosításhoz kétharmados többségre lett volna szükség, a Fidesz azonban a jogszabály módosítása ellen szavazott. Az MSZP szerint kiderült, hogy az ellenzék nem támogatja az önkéntes haderőre való áttérést, a Fidesz szerint viszont alkotmánymódosítás nélkül nem lehet eltörölni a sorkatonaságot. Az alkotmánymódosítást pedig azért ellenzik, hogy szükség esetén gyors kormányhatározattal lehessen újra elrendelni a sorkötelezettséget. Ennek ellenére november 3-án leszerel az utolsó sorkatona, a honvédelmi miniszter ugyanis saját hatáskörében nullában maximálja a sorkatonák számát. Az üggyel kapcsolatban Juhász Ferenc honvédelmi minisztert kérdeztük. 

Precedens győzelem

– Jó napot kívánok, az álláshirdetés ügyében telefonálok egy ismerősöm nevében. – Belső területvédésről van szó, 400 forint nettó órabérrel, 24 óra munka, 48 óra pihenés. – Az ismerősöm rendelkezik orvosi igazolással, fegyverhasználati engedéllyel és őrző-védő tapasztalattal. – Rendben van, holnap reggel jöjjön be. – De roma. – Hát, az nem túl szerencsés. – Amennyiben? – Ha tetovált vagy nagyon barna, az kizáró ok. – Nem járok vele strandra, úgyhogy nem tudom, tetovált-e. A barnaság fokát egyébként milyen mértékkel bírálják el? – Nézze, én banki ügyféltérbe keresek őrt, ha látszik rajta, hogy roma, nincs sok esélye. 

Csurka utolsó papjai

A bőrfej? Magozott Cseresznye nev? zenekarban is fel-feltűnik időnként Sárdy Barbara énekesnő, a MIÉP országgyűlési képviselőjelöltje. A novemberi időközi választásra készülő párt – a Sopront eddig képviselő Szájer József uniós képviselőként a továbbiakban nem lehet tagja a magyar parlamentnek – a napokban a tradicionális egyházak vezetőivel kampányolt. Gyűlésükön a Sopront "fenyegető hites veszély" is szóba került.

Hit és értékek

Madonnából Eszter?

Madonna, újabb nevén Esther, aki az utóbbi időben a zsidó ezoterikus misztika, a kabbala hívévé szegődött több hollywoodi sztárral együtt, szeptember végén Izraelbe utazott az őszi zsidó ünnepekre, ahol húszezres tömeggel éjszakai imaösszejövetelt tartott egy híres régi rabbi sírjánál. Ugyanezekben a napokban az irányzat hagyományos formáinak hívei is hasonló rendezvényeken vettek részt. E fiatalok körében egyre népszerűbb kultuszok értékelése a zsidóságot is megosztja, mivel sokan csak az obskurus babonaság újjáéledését látják benne. 

HÁTTÉR

Egy szék, két esély

Az amerikai elnökválasztási hadjárat utolsó óráiban, miközben a felmérések a Bush-csapat előretöréséről számoltak be, az iraki ideiglenes kormány figyelmeztette az Egyesült Államokat és a nemzetközi atomellenőrző hatóságokat, hogy hozzávetőleg 380 tonna robbanóanyag tűnt el az ország egyik féltve őrzött lőszerraktárából. A jelenleg "senki földjén" fekvő helyiségnek amerikai katonai ellenőrzés alatt kellett volna állnia, de még a múlt vasárnap is rablók martaléka volt.  A Fehér Ház és a Pentagon elismerte: a hatalmas mennyiség? készlet valamikor az amerikaiak vezette támadást követően tűnt el. John Kerry kampánystábja természetesen azonnal Bush elnök ellen fordította az esetet. Közben folyik a harc a választás szempontjából kulcsfontosságú "ingadozó államokban", elsősorban Ohióban. A demokraták keresztülvonultak a főváros, Columbus utcáin, "Ezúttal NEM!" feliratú táblákat hordozva, valamint "Minden szavazat számít!" jelszavakat kiáltozva. A republikánusok viszont beadtak közel 35 ezer olyan keresetet, amelyek kétségbe vonják újonnan lajstromozott polgárok szavazati jogát. Ez azt jelenti, hogy egy hét leforgása alatt sok ezer bírósági meghallgatást kell tartani annak megállapítására, ki szavazhat, és ki nem. 

Bejön-e a lottó ötös?

Politikai primadonna, aki lottó ötöst jelent nekünk, és fél év múlva majd eltűnik, vagy új kihívó, akit nem szabad félvállról venni – így foglalhatnánk össze a Fidesz dilemmáját Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban. Két hónap alatt az új miniszterelnök vezényletével az MSZP "feljött" a Fideszre. Mindenesetre az ellenzék vezetői igyekeznek a pánikhangulatot elkerülni, és folyamatosan azt kommunikálják, hogy természetesek az új szocialista vezetés kezdeti sikerei, hiszen – ahogy Orbán Viktor nyugtatta a jobboldali tábort – "minden új kormány hivatalba lépésekor az első száz napnak megvan a sajátos karaktere, az emberek reménykednek".

Egy szék, két esély

John Forbes Kerry szenátor Massachusetts államot képviseli az Egyesült Államok szenátusában. A vietnami veterán 2004. július 29-ei jelölését követően a Demokrata Párt színeiben indul az elnöki székért az idei amerikai elnökválasztásokon.

Novemberben a postás háromszor csenget

Jövő hónaptól emelkednek az általános és özvegyi nyugdíjak, a nyugdíjszer? ellátások, valamint kézhez kapják az érintettek a 13. havi nyugdíj második felét is. "Több a semminél" – kommentálta a juttatások emelkedését a Hetek kérdésére Gilányi Valéria, a Kisnyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének (KÉE) elnök asszonya. "Jelenleg a legfontosabb célkitűzésünk az, hogy a jövő évi nyugdíjemelésben a lehető legjobb mértéket érjük el. Ez lesz igazán döntő fontosságú" – tette hozzá.

Költségvetési hajrá a gazdákért

Új, már éves szinten rendszeresnek mondható számháború indult a jövő évi költségvetés kapcsán a mezőgazdaságban. Az éppen aktuális kormány soha nem látott támogatási összegekről, a "torgyáni" 413 milliárd forint eléréséről cikkezik, Draskovics Tibor pénzügyminiszter egyenesen azt állította, a jövő évi költségvetés nyertese az agrárium lesz. Az ellenzék ezzel szemben már a mezőgazdaság temetését rendelné meg, ha nem tartana a temetés költségeinek a párttámogatásokból történő levonásától. 

A Skyline is elszállt

Gyújtogatással is megfenyegették a csődbe jutott Skyline utazási iroda vezetőjét, aki a csőd bejelentése előtti napon is elfogadott milliós befizetést. Az újabb utazási iroda csődje szerencsére nem érint tömegeket, köszönhetően talán a szezon végének. 

Csúcsra járatott olajár

Nem kecsegtetnek jó hírrel az elemzők az olajár jövőbeni alakulásának tekintetében. A feketearany-piaccal foglalkozó szakértők többsége azon az állásponton van, hogy a jelenleg történelmi csúcsot döntő árak tovább emelkedhetnek, ami egyre inkább hátrányosan érintheti a családok kasszáját, és kifejtheti negatív hatását a gazdasági növekedés kilátásaira is. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a következő időszakban sem várható a nyersolaj világpiaci árára ható tényezők ellensúlyozása, a hátrányos következmények kivédése. 

Megabüntetés az Egisnek

Továbbra is pesszimizmus uralkodik a vezető részvénypiacokon. A hangulat nap mint nap, sőt óráról órára változik, a nap elején még pozitív befektetői vélekedés az olaj drágulását a gazdasági növekedés miatti gyors keresletnövekedésnek is tulajdonítja, a nap végére azonban már mindenki a recesszió rémét látja az emelkedő olajárban és a fokozódó terrorveszélyben. 

Feltámadás 2006-ban

Nagy sikert aratott a clevelandi hallgatóság előtt Orbán Viktor október 23-ai ünnepi beszéde. A volt miniszterelnök szemmel láthatóan ügyelt arra, hogy semmi olyat ne mondjon, amellyel később idehaza támadhatják, hiszen az amerikai út előtt a HVG beharangozta, hogy meglehetősen vegyes hallgatóság – többségében hungaristák – előtt fog beszélni. Az tény, hogy Orbán Viktor többször említette, hogy mennyi tragédia érte Magyarországot, bár a Horthy-rendszerről nem beszélt elítélően. Sőt, egy szót sem szót erről a zavaros korszakról. A kommunizmus kapta a legnagyobb kritikát: "Elfoglaltak mindent, üldözték az embereket, megnyomorították a falusi gazdákat, papok és hívők tízezreit zárták börtönbe. Ahogy Hamvas Béla írta: »1945 tabula rasa volt, a múltat a tábláról letörölték, ám ahelyett, hogy elkezdtük volna építeni az Isten országát, megidéztük az Antikrisztust.«"

KÁVÉSZÜNET

A minőség diszkrét bája

A 21. századi dendi cím? vándorkiállítás Moszkva után Budapestre érkezett. A British Council és a Brit Nagykövetség közös szervezésében megrendezett kiállítás a mai brit kultúrának hat olyan férfitípusát mutatja be, akik tudatosan öltözködnek. Híres divattervezők, mint Burberry, Paul Smith, Mark és Vivien Westwood, illetve Pringle kollekciói gazdagítják a látványt, nem szólva az eredetiben ritkán látható stíluskiegészítőkről, a nosztalgiadús olvasósarokról és hanghordozókról, melyek egyenként is igazi csemegét kínálnak nemcsak az anglománoknak, hanem mindenkinek, aki kedveli a színvonalas kiállításokat. 

Mourinho aki edzőnek született

Az angol Premiership egyik meghatározó csapata, a Bajnokok Ligájában is menetelő Chelsea gárdája nyár vége óta José Mourinho irányításával éri el sikereit, aki a tavalyi szezonban hazája, Portugália egyik leghíresebb csapatával, az FC Portóval megnyerte a Bajnokok Ligáját. Nem véletlen, hogy Roman Abramovics orosz milliárdos tulajdonos a londoniak kispadjára hívta. Az alábbiakban világhír? World Soccer magazinban megjelent cikk részleteit közöljük a negyvenkét éves edzőről, akiről azt terjesztik, hogy szülővárosa Setúbal utcáin, a környék kutyáit is 4-4-2–es felállásba rendezte. 

Gera edzője lapátra került

A West Bromwich Albion vezetősége azonnali hatállyal felmondott a csapat trénerének, Gary Megsonnak. Az ügy hátterében az áll, hogy Megson nem akarta meghosszabbítani jövő nyáron lejáró szerződését. "Semmiképpen sem írok alá új megállapodást" – jelentette ki a birminghami gárdát 2000 óta irányító Megson, aki másodszor vezette a WBA-t a Premier League-be. Két éve nem sikerült a bennmaradás, de egy év kihagyás után visszakerült a gárda. A nyár folyamán alaposan megerősített "Baggies" azonban eddig gyengén muzsikált. A csíkos mezesek ugyanis tíz mérkőzésen nyolc pontot gyűjtöttek, ezzel a tizenhatodik helyen állnak a húsz csapatos élvonalban. A Sky Sports információja szerint az új szakvezető a Newcastle idény közben elküldött rutinos trénere, Sir Bobby Robson lesz.

Emmitt Smith nagy futása

Az Arizona Cardinals–Seattle Seahawks amerikaifutball mérkőzésen, Emmitt Smith, a hazaiak labdavivője (running back) 106 yardot futott, így pályafutása során 78. alkalommal jutott a százas határ fölé, és ezzel maga mögött hagyta a vonatkozó örökranglistát eddig 77-tel vezető Walter Paytont, a Chicago Bears legendás futóemberét.

A végén jött a paradicsomleves

Az angol labdarúgó-szövetség (FA) fegyelmi bizottsága vizsgálatsorozatot indít a hét végi, Manchester United – Arsenal rangadón tapasztalt sportszerűtlenségek miatt. Mint ismeretes, az "ágyúsok" negyvenkilenc veretlenül lejátszott bajnoki mérkőzés után találtak legyőzőre az Old Traffordon.

Már 65 éve szól a rádió

Az idén ünnepli 65. születésnapját a BBC Magyar Adása. Az 1939 szeptemberében induló, napi tizenöt perces adás anno igazi kuriózumnak számított, később a már kibővült műsoridő a világháború, illetve a hidegháború éveiben propagandamentes, objektív tudósításai révén igen kedveltté vált a magyar hallgatóság számára. Mint Zdenka Krizman, a BBC Világszolgálat európai igazgatója budapesti tájékoztatóján elmondta, akkor is és most is az a törekvés vezérli a Világszolgálat munkatársait, hogy segítsenek eligazodni a világban, így a Londonban készülő műsorok pluszt, kiegészítést igyekeznek nyújtani a helyi események értelmezésében. A Világszolgálat negyvenhárom nyelven sugározza műsorait, melyeket világszerte 150 millióan, közülük Európában 10 millióan kísérnek figyelemmel. 

Laci bácsi konyhája

Az alábbi ízelítővel egy új, állandó "rovatot" bocsátunk útjára a Hetekben. A receptsarok házigazdája Benke László, négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács lesz, aki exkluzív receptjeit olvasóink szájíze szerint igyekszik majd összeállítani. Laci bácsi receptjeiből otthon is könnyen elkészíthető gasztronómiai csodák kerekednek ki, amelyek az egész család számára ínycsiklandozó kalandot fognak jelenteni. Azok a kedves olvasóink, akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi műremekei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Laci bácsi "akció közben" a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10–8.20-ig és 12.45–12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05–13.35-ig.

A lebegő porszívó

Egy brit feltaláló nemrég egy repülő porszívó ötletével állt elő. Az "Airider" mintegy 3 mm magasságban lebeg a föld fölött. A benne áramló levegő sebessége több mint 200 mérföld per óra (kb. 300 km/h).

DUMA PLÁZA

A legkönnyebben úgy jósolhatjuk meg a jövőt, ha magunk alkotjuk meg. (Peter Drucker)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!