hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Már 65 éve szól a rádió
Ünnepel a magyar BBC

Az idén ünnepli 65. születésnapját a BBC Magyar Adása. Az 1939 szeptemberében induló, napi tizenöt perces adás anno igazi kuriózumnak számított, később a már kibővült műsoridő a világháború, illetve a hidegháború éveiben propagandamentes, objektív tudósításai révén igen kedveltté vált a magyar hallgatóság számára. Mint Zdenka Krizman, a BBC Világszolgálat európai igazgatója budapesti tájékoztatóján elmondta, akkor is és most is az a törekvés vezérli a Világszolgálat munkatársait, hogy segítsenek eligazodni a világban, így a Londonban készülő műsorok pluszt, kiegészítést igyekeznek nyújtani a helyi események értelmezésében. A Világszolgálat negyvenhárom nyelven sugározza műsorait, melyeket világszerte 150 millióan, közülük Európában 10 millióan kísérnek figyelemmel. A BBC székháza Londonban. Nagyra nőttek Fotó: Reuters

Vértessy Péter, a Világszolgálat Magyar Adásának megbízott főszerkesztője elmondta, hogy ma Londonban tizenhárom, Budapesten pedig három munkatárs készít – a fő partnereken, a Kossuth, valamint az InfoRádión kívül országszerte huszonöt partnerrádió számára – heti húsz órában hírműsorokat, aktuálpolitikai és kulturális magazinműsorokat. Mérföldkőnek számít egy 2002-ben elnyert frekvencia, melyen a francia nemzetközi RFI adóval közösen, négy nyelven (köztük magyarul is) hallhatók közszolgálati műsorok. 

Dajka Béla, a Világszolgálat Magyar Adásának főszerkesztője a jövőbeni tervekkel kapcsolatban elmondta: a műsorrepertoár szélesítéseként élő kerekasztal-beszélgetéssel jelentkeznek, melyben prominens személyekkel világpolitikai, szociális és kulturális témákról beszélgetnek, melybe a hallgatók is bekapcsolódhatnak kérdéseikkel, észrevételeikkel. Tovább fejlesztik az adó honlapján található, eddig is igen népszerűnek bizonyult angolnyelv-oktatási programot. Nagy előrelépést jelenthet a Nagy-Britanniában igen népszerű digitális rádió jövőbeni hazai bevezetése. 

A Világszolgálat Magyar Adása 65. születésnapját a Vasárnapi interjúk cím? műsorban elhangzott, közel két tucat közismert magyar személyiséggel készült interjúkból készült könyvvel ünnepli. (K. K.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!