hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 11. 26. (VIII/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Válságba sodort Ukrajna

Az ukrán választási bizottság hivatalosan is bejelentette, hogy Viktor Janukovics nyerte meg az elnökválasztást. Ezzel azonban lényegileg elvágta a kompromisszumos megoldás útját, míg az utcán polgárháború felé sodródnak az események.

Kettős játék

Az EU három tagországával folytatott tárgyalásai nyomán Irán néhány hete bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti urándúsító tevékenységét. Bár az európai partnerek remélik, hogy gazdasági és politikai ajánlataikért cserébe sikerül majd Teheránt rávenniük atomprogramja végleges feladására, az Egyesült Államok és Izrael szkeptikusan reagáltak a fejleményekre. A "gonosz tengelyéhez" sorolt országra egyre nagyobb figyelmet fordító Bush elnök várhatóan kitart majd azon korábbi kijelentése mellett, mely szerint amíg ő az Egyesült Államok elnöke, addig Iránnak nem lehet atomfegyvere. Teherán viszont időközben bejelentette, teljes mértékben nem adja fel nukleáris terveit. 

Piszkos bombák fenyegetik Európát

Bár a világ biztonságosabbá vált a héten azáltal, hogy Irán felfüggesztette az urándúsítást, nőttek az aggodalmak Európa biztonságát illetően. Európai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a német Der Spiegel magazin arról számolt be, hogy az al-Kaida "piszkos" bombák bevetését tervezi Európában. A brit ITV News beszámolója szerint pedig az angol biztonsági erők "szeptember 11." típusú akciókat hiúsítottak meg. 

A megátalkodott orvos

Josef Mengelétől származó, korábban nem ismert levelek és naplójegyzetek kerültek elő Sao Paulóban egy rendőrségi raktárból. Az írások arról tanúskodnak, hogy a rettegett náci orvos, aki több százezer ember haláláért volt felelős, semmit nem bánt meg tetteiből, és élete végén is kitartott fajvédő nézetei mellett. 

Belföld

Több sebből vérző kérdés

A december 5-ei ügydöntő népszavazáson nemcsak a kettős állampolgárságról, hanem az úgynevezett kórház-privatizációról is szavazhatnak a választópolgárok. A feltett kérdés egészségügyi és jogi szakértők szerint egyaránt értelmetlen és szakszerűtlen, sőt jó esély van rá, hogy a szavazás után alkotmányjogászok vitatkoznak majd azon, hogy miről is született döntés. Ugyanakkor a felvetett téma, a magyar egészségügy helyzete, konszolidációjának lehetősége és mikéntje megér egy vitát.

Mégis zsebrádió

Másodfokon is pert nyert a Hetek a Magyar Rádióval szemben. A közszolgálati médium lapunk ellen benyújtott sajtó-helyreigazítás iránti keresetét első fokon a Fővárosi Bíróság utasította el, majd a fellebbezés után a Fővárosi Ítélőtábla is. A jogerős ítélet szerint a Hetek augusztus 6-ai számában megjelent "Zsebrádió – Súlyosan elfogult a Kossuth Krónika" cím? cikk egy valóságos tanulmány megállapításait foglalta össze, az abból levont következtetés pedig nem sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. 

Mocskos szájú diákok

A diákok között egyre népszerűbb a trágár szóhasználat – állítja Szilágyi Gyula szociológus. A Megbukott az iskola? cím? könyv szerzőjének becslése szerint egy ötödikes diák 112-szer, egy nyolcadikos pedig 1180-szor mondja ki naponta a "b"-vel kezdődő mocsokszót a tanintézetekben. A tendencia igaz – ismerte el több iskolaigazgató – azonban a képlet nagyon vegyes: léteznek elitiskolák, ahol a durva kiszólások száma minimális vagy akár nulla. "Az országosan jelentkező tendencia viszont joggal veti fel a konzervatív nevelés létjogosultságának kérdését a manapság divatos liberalizációval szemben" – mondta lapunknak egy jó hír? fővárosi gimnázium igazgatója. 

Feszült kapcsolatok

Hazugság lenne azt állítani, hogy a kormány és a tradicionális felekezetek között dúló svédtorna a nyugvópont felé közelítene. Annak ellenére, hogy a politikai oldal egyre több gesztussal igyekszik kielégíteni a klérus költségvetési követeléseit, az egyházi fél – maga mögött tudva a Fidesz támogatását – még a látszatra sem ügyelve szállt be teljes gőzzel a népszavazási kampányba. Az alábbiakban az elmúlt hét ide vonatkozó eseményeit tekintjük át.

Hit és értékek

Válsághangulat a Vatikánban

A hetvenhét éves Joseph Ratzinger bíboros személyében a múlt hétvégén a pápai trón egyik legesélyesebbnek tartott várományosa intézett támadást az elvilágiasodott Európa ellen. A Hittani Kongregáció prefektusa a La Repubblica cím? olasz napilap hasábjain a kontinensen a keresztény kultúra rovására eluralkodott "agresszív és időnként egyenesen intoleráns szekularizmus" miatt fejezte ki aggodalmát. A nyilatkozat nyomán kialakult viták viszont rámutatnak, mennyire megosztott az egyház a "válságkezelés" mikéntjében. 

Megtorpedózott alapigazságok

"Vajon igaz dolog-e Isten előtt, rátok hallgatnunk inkább, hogynem Istenre, ítéljétek meg! Mert nem tehetjük, hogy amiket láttunk és hallottunk, azokat ne szóljuk." (Csel. 4,19-20) Olvashatjuk az Apostolok Cselekedeteinek könyvében Péter és János apostol szavait, amikor a korabeli vezetők el akarták tiltani a korai egyház képviselőit attól, hogy Jézus nevében tanítsanak.

HÁTTÉR

Elő a listákkal

Szinte meg sem száradt a tinta Kondor Katalin rádióelnök lapunkhoz eljutatott levelén, melyben a "Dagadó ügynökbotrány – Most jön a java" cím? cikkünk rá vonatkozó részét sérelmezte, amikor is újabb ügynökbomba robbant. A szakma koronázatlan királyként ismert Molnár Gál Péter (MGP) színikritikusról, a Népszabadság emblematikus szerzőjéről derült ki, hogy szó szerint jelentős személyiség. Vagy legalábbis évtizedeken keresztül az volt. MGP lebukásával elmondható, hogy a közélet szinte minden szegmenséből – politika, média, élsport, rockkultúra, színház – kerültek elő titkosügynökök. Kivéve egy területet: az egyházak világa továbbra is átvilágítatlan maradt. Egy MDF-es politikus minapi nyilatkozata szerint azért nem szabad átvilágítani az egyházi vezetőket, mert az "az egész intézményrendszer összeomlásához vezethet". 

Puskák a színpadon

Valóságos diplomatainvázió volt a héten a közel-keleti térségben. A sort Colin Powell távozó amerikai külügyminiszter nyitotta, aki búcsúlátogatásra érkezett Jeruzsálembe, illetve Ramallahba. Powell pontot akart tenni négyéves, igyekezettel teli, ám nem túl sikeres közel-keleti tevékenysége végére. Utoljára szólította fel Ariel Saron izraeli miniszterelnököt és Mahmud Abbászt, a volt palesztin miniszterelnököt, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet új elnökét arra, hogy – immár megszabadulva Jasszer Arafattól – a lehető leggyorsabban újítsák fel a béketárgyalásokat, s hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy zökkenőmentesen bonyolódhassanak le a január 9-re kiírt palesztin választások. 

Határokon túli számháború

Továbbra sem csitul a számháború a kettős állampolgárság gazdasági hatásait illetően. Érveit mindkét oldal szakértői hatástanulmányokkal igyekeznek alátámasztani: az eredmények azonban fényévnyi távolságra vannak egymástól. Míg a kormány 800 ezer betelepülő esetén évi 502 milliárd forint többletteherrel kalkulál, addig a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elemzése – hasonló létszám esetén – közel 85 milliárdos haszonra számít. Szakértők szerint lehetetlen igazságot tenni, hiszen a kettős állampolgárság kérdése valójában nem a számokról szól. 

Hiteltelen hitelek

Sokak számára könny? csábítás az áruvásárlási hitel: kevés pénzzel gyorsan hozzá lehet jutni tévéhez, DVD-hez, autóhoz és egyéb portékákhoz – ám kevesen számolnak utána, hogy a 30 százalék feletti kamattal milyen terhet vállal ezzel magára az adós. Hamar elillan az új autó illata, de a magas törlesztőrészlet megmarad, ráadásul már reklámozzák a legújabb modellt, ami szebb és 15 lóerővel erősebb a mostaninál. Mire kifizetjük a digitális kamera és a plazmatévé utolsó törlesztőrészletét, addigra már feleannyiba kerül egy másik, aminek kétszer nagyobb a képfelbontása. A lakossági hitelek okozta eladósodás egyre nagyobb méreteket ölt Kelet-Európában, így hazánkban is, de meglepő módon az USA és Nyugat-Európa lakossága is nyakig ül a fogyasztói hitelekben. Pedig mindenki számára ismeretes az alapszabály: ne költs többet, mint amennyi pénzed van. 

Fogadja őszinte részvényem

Vegyes képet, jellemzően mérsékelt csökkenést mutattak a világ vezető részvényindexei a héten. Amerikában a várt 0,3 helyett 0,6 százalékos inflációs adat látott napvilágot, és folytatódott a dollár soha nem látott mérték? gyengülése, kedden délután már 1,31 dollárt kellett adni egy euróért. A dollár gyengülését megsínylették az európai exportőrcégek, különösen az autógyártók reagáltak nagyobb mérték? eséssel. Szintén a dollár leértékelődésének folyományaként emelkedtek a nyersanyag-árak, az arany jegyzése 16 éves csúcson időzik. Óvatosságra intette a befektetőket az IMF e héten napvilágot látott prognózisa, melyben 4,3-ról 4 százalékra csökkentette a világgazdaság jövő évi növekedési kilátásait. 

Csak a tenger győzte le

Hetvenöt éves korában elhunyt Rafael "Raful" Eitan tábornok, Izrael volt vezérkari főnöke. A legendás parancsnokot az asdódi kikötő egyik mólójáról sodorta el egy óriási hullám, miközben telefonált. A keresésére indult mentőhelikopter már csak a holttestét tudta a fedélzetére venni. A sors iróniája, hogy a valamennyi arab-izraeli háborút végigharcolt katona élete úgy ért véget, ahogy Izrael ellenségei az egész néppel végezni szeretnének: a tengerbe szorítva, hullámok közt.

A Magas-Tátra oda van

Az elmúlt héten orkán csapott le Szlovákiára, amely szinte a földdel tette egyenlővé a Magas-Tátra nagy részét. A képes tudósításokban a hajdan gyönyör? fenyőerdők helyén holdbéli táj látványa sokkol, a szakemberek környezeti katasztrófáról beszélnek, melynek következményei még beláthatatlanok. 

A nyolcadik csapás

Hatalmas sáskaraj lepte el Izrael déli részét az elmúlt napokban. Az Egyiptom felől érkező rovarok jelentős károkat okoztak az izraeli–egyiptomi határ mentén. Eilat lakói is arra ébredtek egyik reggel, hogy kertjük zöld füvét különös vörös "takaró" lepte be.

KÁVÉSZÜNET

Ne verj, nevelj

Megütheti-e a gyermekét a szülő? A most készülő, családon belüli erőszakról szóló törvény nélkülözhetetlen eleme annak pontos tisztázása, mit is értsünk fizikai bántalmazás alatt. Úgy tűnik, a jogalkotók a kérdés egyszer?bb végét megragadva bárminem? testi fenyítést ebbe a kategóriába kívánnak sorolni. Az elképzelésről a közeljövőben a parlament elé kerülő módosító indítvány egyik szakértőjével, Herczog Mária szociológussal beszélgettünk. 

Klinsmanntól várják a felemelkedést

1990-ben a német válogatott volt a világbajnok. Tizennégy évvel később pedig krízishelyzet alakult ki a Nationalelf háza táján. Az Európa-bajnokság után a német sajtó uborkákhoz hasonlította a játékosokat. Sokakban felmerül a kérdés: mit rontottak el? Ha nem is mindenki, de a válogatottat akkoriban irányító Franz Beckenbauer mindenképpen úgy érezte, hogy az 1990-es év a német válogatott aranykorszakának kezdeti dátuma. A berlini fal leomlásával Kelet-Németország legjobbjaival bővült ki a válogatott, és a Császár kijelentése – miszerint a német válogatott hosszú időn keresztül legyőzhetetlen lesz – sem hangzott ostobaságnak. Az idei portugáliai kontinensviadalon viszont már a csoportmérkőzések után búcsúztak az egykori világverők.

A tojáslabdás foci magyarjai

Az Egyesült Államok történelmének tanulmányozása során sokszor bukkan fel olyan magyar származású ember neve, aki az élet valamely területén kiemelkedőt alkotott. Így van ez a sport esetében is, a tojáslabdás foci históriás könyvében is több egykori honfitársunk neve megtalálható. Steve Mayer (Mike István), Pete és Charlie Gogolák, vagy éppen Lou Groza nevét is a mai napig tisztelettel emlegetik a tengerentúlon. Négyen azonban még rajtuk is túltettek, őket kimagasló érdemeik elismeréseként az NFL Hírnév Csarnokába is beválasztották.

Gerától hangos Anglia

"Magyarország legjobbja tüzet hozott a West Bromba" – ezzel a címmel közölt cikket Gera Zoltánról a tekintélyes labdarúgószaklap, a World Soccer a napokban. Az egészoldalas írást jegyző zsurnaliszta szerint az angol élvonalba most újból feljutott WBA-nak éppen ilyen technikás játékosra volt szüksége, mint a magyarok csapatkapitánya.

Az ész a fontos

– Mikor született meg a kezdeményezés ötlete, kiktől származik, és minek kapcsán tüntettek az imént?– Három hete találtuk ki, amikor megnyitott az a szórakozóhely… a Blondy. – És Ön személy szerint milyen diszkriminációkat tapasztalt meg a hajszíne kapcsán?– Erre nem tudok válaszolni …  (Tímár Krisztina, a Szőke Nők Mozgalma a Negatív Megkülönböztetés Ellen csoportosulás szóvivője)

Tesztelhető élelmiszer-minőség

Könnyen megelőzhető lett volna a paprikabotrány, ha egy újonnan kifejlesztett minőségellenőrző programot, az úgynevezett QMS-t alkalmaztak volna a gyártók, forgalmazók. Ezt az új számítógépes programot az Axis Consulting Kft. dobta a piacra. A program segítségével rögzíthetőek a gyártási vagy szolgáltatási folyamatok kulcsparaméterei, az áttekinthető adatfeldolgozás segítségével pedig elemezhetőek a folyamatok, illetve kiszűrhetővé válnak a minőségbiztosítás szempontjából kritikus pontok. A QMS (Quality Monitoring Software) program különösen hasznos az élelmiszerek előállítása során felhasznált alapanyagok eredetének és minőségének igazolására, követésére. A program segítségével akár egy málnaszem teljes útja – visszamenőleg is! – végigkísérhető a szüreteléstől egészen addig, amíg egy negyvendekás vegyes gyümölcskeverékben meg nem jelenik egy élelmiszerbolt polcán. (P. R.)

Az év vállalata a Körte Organica

Az idei Év Vállalata Díjat kis- és középvállalat kategóriában az úgynevezett élőgépes biológiai szennyvíztisztítási technológiájáról ismert Körte-Organica Rt. nyerte el. A környezetvédelmi cégnek a rangos elismerést a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület által a napokban rendezett konferencián adták át. A pályázati úton elnyerhető díj kritériumai egyebek között a stratégiai gondolkodás, a vállalkozói szellem, az újításra, fejlődésre való készség, valamint a felkészült és kreatív vállalati menedzsment működése volt. (P. R.)

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Programajánlat

Auschwitzi falak címmel Rajk László kiállítása december 12-éig látható az N&n Galériában. (VI., Hajós utca 39.) 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!