hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Piszkos bombák fenyegetik Európát
Szeptember 11. készült Londonban is

2004. 11. 29.
Bár a világ biztonságosabbá vált a héten azáltal, hogy Irán felfüggesztette az urándúsítást, nőttek az aggodalmak Európa biztonságát illetően. Európai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a német Der Spiegel magazin arról számolt be, hogy az al-Kaida "piszkos" bombák bevetését tervezi Európában. A brit ITV News beszámolója szerint pedig az angol biztonsági erők "szeptember 11." típusú akciókat hiúsítottak meg. 



Muzulmán prédikátor egy londoni utcán. Nem múlt el a veszély Fotó: Reuters

Elsőként a Der Spiegel számolt be arról, hogy a német és más európai biztonsági szolgálatok szerint az al-Kaida be fogja vetni piszkos bombáit, vagyis azokat a nukleáris anyagokat tartalmazó robbanószerkezeteket, amelyek nem tekinthetőek nukleáris fegyvereknek – mivel a robbanást követően nem indul be a láncreakció –, de az általuk okozott radioaktív szennyezés miatt komoly veszélyt jelentenek. A Der Spiegel értesülésével teljesen megegyeznek a CIA e héten megjelent évkönyvében erre vonatkozó információk is, amely szerint az al-Kaidának megvan a képessége piszkos bombák készítésére, sőt Afganisztánból előkerült dokumentumok alapján azt állítja, hogy a terrorszervezet vegyi fegyverek előállítására is képes.

A vegyi fegyverek előállítására való törekvés régi vád az al-Kaidával szemben, de eddig még nem sikerült maradéktalanul bizonyítani azt, hogy a terroristák nagy mennyiségben rendelkeznek ilyen eszközökkel. Ehhez ugyanis komoly technológiára és hátországra van szükség. A piszkos bombák birtoklása ezzel szemben valóban sokkal valószín?bb – szerencsére a közvetlen hatása is sokkal kisebb. Egy ilyen bomba előállításához ugyanis az al-Kaidának "csak" némi radioaktív anyagra van szüksége, ezt építik be egy hagyományos robbanószerkezetbe, aminek következtében robbanáskor nagy körzetet teríthet be a radioakív szennyezés. Egy valódi nukleáris robbanással szemben egy piszkos bomba felrobbanását sokkal kisebb radioaktív sugárzás követi. A bomba hatása tehát sokkal inkább lélektani: a robbanás után ugyanis hosszú ideig eltart, ameddig a területet sikerül a radioaktív
szennyeződéstől megtisztítani. Sokkal komolyabb veszélyt jelent a "valódi" nukleáris fegyverek előállítása, amire a CIA évkönyve szerint szintén törekszik az al-Kaida. Az amerikai titkosszolgálat információi szerint a terrorszervezet ennek érdekében több szakértővel is felvette a kapcsolatot, többek között a pakisztáni Basír al-Dín Mahmúddal, aki Oszama bin Ladennel is találkozott.

A különleges pusztító fegyverek alkalmazása mellett az al-Kaida a szeptember 11-eihez hasonló akciókat is tervez Európában. A brit ITV News televízió a héten számolt be arról, hogy a brit biztonsági erők repülőgéppel elkövetett merényleteket hiúsítottak meg a közelmúltban. A csatorna beszámolója szerint az al-Kaida négy vagy öt akciót tervezett London ellen, a biztonsági erőknek azonban sikerült felszámolniuk az öngyilkos pilótáknak szervezett tanfolyamokat, illetve az akciókat megtudták akadályozni. A terroristák a New York-i forgatókönyv szerint készültek: a terrortámadások célpontja az üzleti negyed, a Canary Wharf legmagasabb felhőkarcolói, valamint London első számú repülőtere, a Heathrow. Az ügy belpolitikai vihart is kavart, mivel jövő májusban választások lesznek Nagy-Britanniában, és a királynő beszédével – amelyben nagy hangsúlyt kaptak a biztonsági kérdések – a jelenlegi parlament mandátuma lejárt. Néhány parlamenti képviselő szerint Tony Blair a félelem légkörét akarja létrehozni, hogy a terror elleni háborúval kampányolhasson. A kampány megkezdésére utal Peter Hain, az alsóház elnökének kijelentése is, aki szerint Nagy-Britannia nagyobb biztonságban van, ha a Munkáspárt marad kormányon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!