hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 08. 05. (IX/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Robbanás a rozsdatemetőben

Augusztus első napján baleset történt az orosz Északi flottánál: egy üzemben elhelyezett, lebontásra váró atom-tengeralattjáró hajón (ATH) tűz ütött ki, majd ennek következtében robbanás történt. Egy munkás a helyszínen, egy másik pedig a kórházba szállítást követően meghalt. Az esetnek nincsenek a környezetre – Szeverodvinszk városra és annak lakóira – káros következményei.

Három hetet kapott

Lezuhant a helikopterével John Garang, Szudán alig három hete kinevezett alelnöke. Halálával annak az idén januárban kötött békemegállapodásnak a kimenetele is megkérdőjeleződik, mely a több évtizedes polgárháború lezárására jelentett volna esélyt az afrikai országnak. A tragédiát követően újra fellángoltak a zavargások.

Torontói csoda

Földet érését követően túlfutott a kifutópályán és kigyulladt az Air France kedden este Párizsból Torontóba érkező 358-as járata. A kanadai közlekedési miniszter csodának minősítette, hogy kevesebb mint két perc alatt, még a tűz továbbterjedése előtt, mind a 297 utast és a 12 fős személyzetet is komolyabb sérülés nélkül sikerült az utasszállítóból kimenteni, miután az a szomszédos autópályát övező árokban megállt. Az Airbus 340-es típusú repülőgép erősen viharos időben érkezett a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre, és a szemtanúk szerint landolás közben villám csapott az utasszállítóba. Negyvenhárom személy könnyebb sérülést, elsősorban füstmérgezést szenvedett, köztük a kapitány is, aki – mielőtt kórházba szállították volna – maga járta végig a gépet, és győződött meg arról, hogy valamennyi utasa és beosztottja elhagyta a lángokban álló gépet. (Hetek)

Megállt az idő

A szigorú vahabita szokásoknak megfelelően pompa nélkül, egy köztemető jeltelen sírjában helyezték örök nyugalomra a napokban elhunyt szaúdi uralkodót. Fahd király több mint két évtizedes uralma alatt országa – és saját családja – mesés gazdagságra tett szert, ám utóda, Abdullah koronaherceg olyan időszakban veheti át a tényleges uralmat, amikor a térségben Irán vezetésével új lendületet kaptak a fundamentalista iszlám mozgalmak. A héten újra indított teheráni atomprogram okozta fenyegetés miatt az Egyesült Államoknak továbbra is szüksége van az egykor megbízható szövetségesére.

Emberek feketében

Az a tény, hogy a John Roberts legfelsőbb bírósági jelölése kapcsán az Egyesült Államokban kibontakozott vita elsősorban a bíró abortusszal kapcsolatos nézeteiről folyik, jól mutatja, hogy a Legfelsőbb Bíróság egyre inkább élet-halál kérdéseiben dönt. (Életfogytiglan döntenek. Hetek, 2005. július 29.) Olyan alapvető kérdésekben próbál jogi eligazodást adni, mint az élet kezdetének vagy végének meghatározása. Nincs ez másként Angliában sem, ahol a Legfelsőbb Bíróság a napokban döntött arról, hogy meddig lehet egy magatehetetlen embert gépekkel életben tartani.

Belföld

Korlátozott demokrácia

Nem szeretnék olyan országban élni, melyről a Szent István-terv cím? könyv vizionál. "2002. szeptember 21-én Orbán Viktor meglátogatta a Professzorok Batthyány Körét, ahol is felvetette: a kör összeállíthatna egy írásművet. Legyen ez a m? iránytű, zsinórmérték a magyar emberek, a magyar politika számára – mondta. És ideiglenesen a Szent István-terv címet adta neki. A méltó feladatot a kör lelkesen elvállalta." Alig több mint két és fél év elteltével megszületett a könyv. Nettó 140 oldal. Ha hozzátesszük, hogy nem kevesebb, mint 43 szerző jegyzi, megnyugodhatunk: professzoraink nem rokkantak bele az alkotás keservébe. Fejenként mintegy három gépelt oldallal járultak hozzá a nemzet felemelkedéséhez. 

Médiacirkusz?

Folytatódik Molnár Csaba vesszőfutása. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Molnár Csaba alezredest és B. János alezredest hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással vádolja. Az alezredes és ügyvédje, Zamecsnik Péter cáfolták a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádjait, miszerint a K&H-ügy előzményének tekinthető Pannonplast-ügyben született nyomozás-megszüntető határozat 2003. július 6-a után keletkezett. Ezt a fővárosi főügyészhelyettes 2003. július 3-án kelt levele, az Országos Rendőr-főkapitányság adatbázisa, az ügyben eljáró ügyész feljegyzése és három-négy rendőrtanú is bizonyítja.

Szabó szondája

Abszolút hasonlóságot kezdenek mutatni a két nagy párt képviselői, legalábbis ha alkoholszondát kezében lobogtató rendőrrel találkoznak. Fújnak rá. Eddig csak exkisgazda képviselők – Fenyvesi Máté és Vincze László – mondtak nemet a mentelmi jogukra való hivatkozással a szonda megfújására, de hétvégén csatlakozott e díszes társasághoz Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő is. 

Orbán sokat tanult, de nem eleget

– Van értelme a nemzetre történt rárontásokat mérni? – Ha a történelem pártpolitikai küzdelmek színterévé válik, annak az a veszélye, hogy nem a történészek, még csak nem is a közvélemény alakítja ki a képét, ítéletét a történelemről, hanem az aktuálpolitika részévé válik; ami a dolog jellegéből adódóan akár naponta változhat. – Mégis, vegyük komolyan Orbánt! Elsőként Kun Bélát említette a nemzetre rárontók sorában.– Magyarország az első világháború végén az Osztrák–Magyar Monarchia részeként a vesztes hatalmak oldalára került. Ezért árat kellett fizetnünk. Nem Kun Béla áldozta fel az elcsatolt területeket. – De az is igaz, hogy erőszakkal került hatalomra.– Nevezhetjük Kun Béláék hatalomra kerülését puccs-szerűnek, de ha objektíven nézzük, nem volt más szervezett erő, mint a két munkáspárt, ami képes lett volna a hatalom gyakorlására. Károlyi kelletlenül ugyan, de tudomásul vette a dolgok ilyen alakulását, és emigrációba vonult.

Hit és értékek

Vihart kavart a pápai elhallgatás

Pápaságának első komoly diplomáciai konfliktusába bonyolódott XVI. Benedek, miután – vatikáni hagyományokat követve – a terrorizmust elítélő egyik nyilatkozatában az áldozatok között felsorolt országok lajstromából "kifelejtette" Izraelt. Izrael állam és a Szentszék ennek kapcsán kirobbant vitája azóta indulatoktól sem mentes szócsatává mérgesedett, amelyet már nagy tekintély? vallási vezetők igyekeznek csitítani. 

Átokszeánsz a temetőben

Szélsőjobboldali rabbik egy csoportja kabbalista szertartás keretében halálos átkot mondott Ariel Saron izraeli miniszterelnökre. A temetői szeánszról készült felvételt az egyik izraeli televíziócsatorna is bemutatta. Egy másik rabbi a gázai kivonulásban részt vevő katonákat és rendőröket fenyegette meg végzetes betegségekkel és autóbalesetekkel. 

HÁTTÉR

Az utolsó fuvar

"Könnyű, nyári munka külföldön, akár nyelvtudás nélkül is, kiemelkedően magas fizetéssel!" Körülbelül így néznek ki azok a köztörvényes bűncselekményekre "balekokat" toborzó apróhirdetések, melyek vége számtalan esetben börtön, kínzások, verések, sorozatos nemi erőszak és feldolgozhatatlan lelki sérülések. 

Siker, katasztrófa, vagy valami más

Ugyanazok a kérdések, merőben eltérő válaszok. Egyik álláspont szerint "akárki akármit mond, siker" a kétszint? érettségi rendszer és az ehhez kapcsolódó felvételi, míg a másik oldal úgy véli, a pszichológusok forgalmát növelték meg a kiborult diákok, szülők és pedagógusok. Az idei felvételiről kérdeztük Arató Gergelyt, szocialista országgyűlési képviselőt, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárát és Sió Lászlót, a Fidesz Oktatási Műhelyének vezetőjét, az Orbán-kormány egykori oktatási államtitkárát. 

A magyar beteg

Ha esetleg a Real Madrid és az argentin válogatott közelgő magyarországi haknija azt az illúziót keltené bennünk, hogy a honi labdarúgásban minden a legnagyobb rendben, ne higgyük el! Nézzünk bele a szintén a napokban rajtolt, profinak titulált bajnokság fordulóiba, pillantsunk a válogatott eredményeire, esetleg, ha bírjuk, vegyük számba a klubok körüli gazdasági anomáliákat. Ha Végh Antal 1974-ben azt a címet adhatta könyvének, hogy "Miért beteg a magyar futball?", akkor milyen diagnózist állíthatunk fel ma? Összeállításunkban azt kutatjuk, vajon hol romlott el a magyar foci.

Pénzkidobás állami módra

Pazarló egészségügyi fejlesztések, több százmillió forintért készített, porosodó tanulmányok, le nem hívott uniós pénzek, két és félszeres áron beszerzett minisztériumi kakaóbiztos számítógépek – ezekkel a címszavakkal lehetne összefoglalni az Állami Számvevőszék elmúlt hetekben elkészült jelentéseit.

A Balaton visszahódítása

– Az Önök cége a legnagyobb balatoni ingatlanfejlesztő. Miként hozzák összhangba azt, hogy a tó az ország egyik védjegye, minden magyar érzelmileg kötődik hozzá, miközben Önök – logikusan – kőkemény üzletemberek, és a gazdasági életben a racionalitásé, érzelemmentes döntéseké a terep, és leginkább a profit számít? – Valóban, a Balaton olyan, mint a foci, amihez mindenki ért Magyarországon, amelyről mindenkinek van valami véleménye. Mi is úgy gondoljuk, hogy nemzeti kincs a Balaton, és sajnos nem azon a helyen áll ma, amely az adottságai alapján megilletné. Tisztában vagyunk azzal, hogy üzletileg akkor lehetnek sikeresek a Balaton környéki beruházások, így a mieink is, ha a tó a régi fényében tündököl majd, ha minőségi szolgáltatások lesznek a tóparton. 

Szeszélyes vizeken

Pozitív várakozások, csalódott szobakiadók és még csalódottabb üzlettulajdonosok. Bár vannak, akik azt mondják, hogy mesterségesen gerjesztik a válságot. Ilyen a balatoni nyár. 2004-ben 9 százalékkal csökkent a balatoni vendégek és 13 százalékkal a vendégéjszakák száma, idén – még a szezon elején – a belföldi vendégforgalom 3 százalékos emelkedésére számítottak a szakemberek. Hogy a várakozásuk teljesül-e, az majd csak a csúcsidő után derül ki. 

Csalóka, akár a délibáb

Manapság Szlovákiát sokan a gyorsan fejlődő ázsiai országok után "európai kistigrisnek" nevezik, a hazai adóreform vitája kapcsán pedig nem ritkán példaként állították a magyar gazdaságpolitika számára. Lassacskán azt is megszokta a fülünk, hogy egyre több multi választja inkább északi szomszédunkat a kedvezőbb adókörnyezetre hivatkozva. A kép azonban csalóka. Ott élő munkatársunk beszámolója is arról tanúsodik, hogy a lakosság többségének még mindig nem sikerült felfedeznie a gazdasági csoda kirobbanó jeleit. Sőt mi több, statisztikailag is igazolható, hogy Magyarországra az elmúlt időszakban közel négyszer annyi működő tőke érkezett, mint Szlovákiába, és mostanában sok nemzetközi vállalat is újra nálunk fekteti be a nyereségét. 

Jogtalanul adóztatnak?

"Az Európai Unió tagországaiban egyetlen forgalmi típusú adó működhet" – hangzik a brüsszeli irányelv. Ehhez képest Magyarországon beszedik az általános forgalmi adót (áfa) és a helyi iparűzési adót is. Az ügyben érintettek nézetei szöges ellentétben állnak egymással: míg az OTP Bank és más nagyobb cégek a kormányra mutogatnak és a luxemburgi bírósággal fenyegetőznek, a kormány és a Pénzügyminisztérium (PM) továbbra is kitartóan érvel az iparűzési adó mellett. Sőt, a Heteknek nyilatkozó Kovács László uniós adóügyi biztos leginkább a csatlakozási tárgyalásokat lefolytató Orbán-kabineten verné le a port. Dióssy László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint azonban az önkormányzatok csak egyet akarnak: nem elesni az évi 330 milliárd forintot jelentő adóbevételtől.

Tomboló bika a parketten

Mérsékelt mozgások jellemezték a nagyobb részvénypiacokat, töretlenül száguldott viszont tovább a BUX, amely 1,66 százalékos emelkedés után soha nem látott magasságban, 20255 ponton zárta a keddi kereskedést. Az újabb terroristatámadások nem gyakoroltak nagyobb hatást a piacokra. Amerikában Greenspan beszédére figyeltek a befektetők, aki fenntarthatónak minősítette a gazdasági növekedést, legnagyobb kockázati tényezőnek – nem meglepő módon – az energiaárakat jelölve meg. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!