hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átokszeánsz a temetőben
Halálos fenyegetések Ariel Saron ellen

2005. 08. 09.
Szélsőjobboldali rabbik egy csoportja kabbalista szertartás keretében halálos átkot mondott Ariel Saron izraeli miniszterelnökre. A temetői szeánszról készült felvételt az egyik izraeli televíziócsatorna is bemutatta. Egy másik rabbi a gázai kivonulásban részt vevő katonákat és rendőröket fenyegette meg végzetes betegségekkel és autóbalesetekkel. 

A Jerusalem Post tudósítása szerint egy ciszjordániai település temetőjében húsz ember vett részt azon a szertartáson, amelyen az úgynevezett púlszá dinúrá átokszöveget (lásd keretes írásunkat) olvasták rá Ariel Saronra. Az egyik szervező, Michael Ben-Horin az izraeli lapnak elmondta: azért idézték meg a "pusztítás angyalait" a miniszterelnök ellen, mert a testőrök sorfala mögött "csak ők tudják megölni Saront". A résztvevők azt remélik, hogy ez 30 napon belül megtörténik, ellenkező esetben ők maguk válnának áldozataivá az átoknak. A csoporthoz tartozik az a rabbi is, aki 1995-ben ugyanezt az átkot mondta ki Jichák Rabin akkori kormányfőre is, akit nem sokkal később egy szélsőjobboldali zsidó fiatal meggyilkolt. Amikor Joszef Dajan rabbi azzal fenyegetőzött, hogy Rabin utódját, Simon Pereszt is kiátkozza, a rendőrség már fellépett az uszítás ellen, és a rabbit letartóztatta.

Saron fő bűne a szélsőséges csoportok szemében az, hogy elrendelte a gázai zsidó települések kiürítését. Nemcsak a kormányfő lett az átkozók célpontja, hanem minden olyan katona és rendőr, aki részt vesz a kiürítésben. Mose Zuriel rabbi például a Haarec cím? lapban azt állította, hogy ne csodálkozzon senki, ha "halálos daganatok támadják meg a katonákat, vagy végzetes közlekedési baleset éri őket", mert "mindenki tudni fogja, miért történt a baj". Zuriel rabbi szerint ő nem kívánja senkinek a tragédiáját, szavait figyelmeztetésnek szánta, még mielőtt a kivonulás megkezdődne.

Vuduk nyomdokain

A púlszá dinúrá ("tűz ostora") nem bibliai eredetű, hanem kabbalista szertartás, amelyet általában éjszaka, temetőben tartanak meg. A kifejezés először a Talmudban szerepel, ahol hatvan tüzes ostorral büntettek egy angyalt. A misztikus átokformula a Zóhárban, az egyik klasszikus kabbalista munkában is olvasható. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!