hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar beteg
Talpra állhat-e a honi futball?

2005. 08. 09.
Ha esetleg a Real Madrid és az argentin válogatott közelgő magyarországi haknija azt az illúziót keltené bennünk, hogy a honi labdarúgásban minden a legnagyobb rendben, ne higgyük el! Nézzünk bele a szintén a napokban rajtolt, profinak titulált bajnokság fordulóiba, pillantsunk a válogatott eredményeire, esetleg, ha bírjuk, vegyük számba a klubok körüli gazdasági anomáliákat. Ha Végh Antal 1974-ben azt a címet adhatta könyvének, hogy "Miért beteg a magyar futball?", akkor milyen diagnózist állíthatunk fel ma? Összeállításunkban azt kutatjuk, vajon hol romlott el a magyar foci.



1966-os vb. Győzelem a brazilok ellen Fotó: MTI

"A magyar csapat minden részben felülmúlta az angol válogatottat, s olyan magas fokú labdarúgást mutatott be, amellyel szemben az angolok jóformán tehetetlenek voltak. A magyar csapat szellemesen, okosan, gyorsan és mindent leküzdő lelkesedéssel játszott" – az idézet nem valamelyik tudományos-fantasztikus regényből, hanem a Népsport 1953. november 26-ai számának címlapjáról származik, miután 6–3-ra "legázoltuk" az angol válogatottat. A mai viszonyok közül nézve szinte alig hihető, mégis: az ötvenes években a magyar labdarúgás a világ legjobbja volt. A tények ismertek, de azért nézzünk néhány eredményt, amelyek még fél évszázad távlatából is büszkeségre adnak okot. A Puskás-csapat 1950-től a berni vb-döntő fináléjáig veretlen volt, miközben 6–3-ra, majd 7–1-re vertük az angolokat és 4–2-re a brazilokat. 



1986-os vb. Méretes zakó a szovjetektől Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!