hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jogtalanul adóztatnak?
Vita a helyi iparűzési adóról

2005. 08. 09.
"Az Európai Unió tagországaiban egyetlen forgalmi típusú adó működhet" – hangzik a brüsszeli irányelv. Ehhez képest Magyarországon beszedik az általános forgalmi adót (áfa) és a helyi iparűzési adót is. Az ügyben érintettek nézetei szöges ellentétben állnak egymással: míg az OTP Bank és más nagyobb cégek a kormányra mutogatnak és a luxemburgi bírósággal fenyegetőznek, a kormány és a Pénzügyminisztérium (PM) továbbra is kitartóan érvel az iparűzési adó mellett. Sőt, a Heteknek nyilatkozó Kovács László uniós adóügyi biztos leginkább a csatlakozási tárgyalásokat lefolytató Orbán-kabineten verné le a port. Dióssy László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint azonban az önkormányzatok csak egyet akarnak: nem elesni az évi 330 milliárd forintot jelentő adóbevételtől.



Medgyessy és Kovács. Nem tudták, mit írnak alá? Fotó: MTI 

A vita kirobbantója egy olasz eset volt, amelyet éppen a napokban tárgyal a luxemburgi bíróság (Európai Bíróság, EB). Néhány olasz pénzintézet ugyanis kifogásolta, hogy jogtalanul, az uniós előírásoknak ellentmondva fizettetnek meg velük egy regionális adót (IRAP). Az olasz perben hozott döntés precedensérték? lehet ránk nézve.

Borul a bili

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!