hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 05. 11. (XI/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Merre tovább?

„Franciaország ezennel visszatért Európába” – jelentette be Nicolas Sarkozy a vasárnapi franciaországi elnökválasztás eredményének nyilvánosságra hozatalát követően. Győzelmi beszédében baráti jobbot nyújtott valamennyi franciának, azoknak is, akik nem rá szavaztak, és újfent megerősítette, hogy a „cselekvés embere” lesz – nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi ügyekben is. Bár a franciák többsége most Sarkozy mellé állt, ellenfelei arra számítanak, hogy az új elnök esetleges kudarcai szembefordíthatják majd a közhangulatot.

Forró nyárelő

„Az egész jelentés fölösleges. Amit hallottunk, azt előtte is tudtuk. Egy kormány által kinevezett vizsgálóbizottság bizonyára nem fogja lemondásra késztetni azokat, akik kinevezték. Ezt a munkát független állami bizottságnak kellett volna elvégeznie!” – mondta a napokban egy középkorú férfi az egyik izraeli televízió kamerája előtt. Kevesen bírálhattak nálánál jogosabban: a megszólaló polgár katonafiát vesztette el a tavaly nyáron lefolyt, azóta „második libanoni háborúnak” nevezett összecsapásban.

Óriástwister

Újabb tornádóhullám söpört végig az Egyesült Államok közepén az elmúlt hétvégén. Az óránkénti több mint négyszáz kilométeres sebességgel száguldó vihar több ember életét kioltotta, egy városkát pedig teljesen eltörölt a föld színéről.

Becstelen ügy

Megdöbbentő videofilm került a nagy nyilvánosság elé a YouTube.com amerikai internetes oldal jóvoltából. A nemzetközi felháborodást is kiváltó amatőr filmen egy 17 éves kurd lányt rugdosnak, majd köveznek halálra honfitársai Irak északi részén, Bashika város egyik utcáján. Dua Khalil Asvadnak azért kellett meghalnia, mert beleszeretett egy szunnita muzulmán fiúba.

A Tornádó célba ért

„A te neveddel és a te tanulmányi eredményeiddel semmire sem fogod vinni Franciaországban” – szokta idézni barátainak nevetve Nicolas Sarkozy apja dorgálását középiskolai éveiből. Az egykori arisztokrata Sárközy Pál a saját tapasztalata alapján is úgy gondolta, hogy fiának, egy magyar apa és egy görög zsidó anya gyermekének nehezebb lesz a felemelkedés, mint egy őshonos franciának – ráadásul ő a felemelkedéshez szükséges támogatást is elmulasztotta, miután néhány év házasság után elhagyta feleségét, majd később megtagadta fiai anyagi támogatását.

Belföld

A lovasberényi csata

Két ügy is próbára teszi a kormánypárti politikusok idegeit. A Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég szerint drámai az MSZP népszerűségvesztése, másrészt a több-biztosítós modellről szóló vita kapcsán sikerült egy koalíciósválság-gyanús helyzetbe manőverezniük magukat. Míg a liberálisok szerint a reformok gyorsításával lehetne az emberek szimpátiáját visszaszerezni, addig a szocialisták ennek éppen az ellenkezőjéről vannak meggyőződve. Utóbbiak kulcskifejezése a konszolidáció.

Kádár-horror

Politikai merénylet történelmünk és népünk ellen; vegytiszta vandalizmus; szélsőjobbos vagy szélsőbalos politikai megnyilvánulás; Isten ujjának ítélete – íme néhány értelmezés Kádár János csontjainak és felesége urnájának elrablása kapcsán. Az eset után újra elhangoztak értékelő vélemények az egykori pártfőtitkárral kapcsolatban – pro és kontra.

Gyümölcstelenül

A jelenlegi időjárási és ökológiai helyzet a mezőgazdaságban katasztrófa képét vetíti előre, a terméskiesések meghaladhatják a 2003. évi, összességében 200 milliárd forintban megjelölt kár összegét. Nem kizárt takarmányhiány bekövetkezése, illetőleg az étkezési és takarmánygabonák árának drasztikus emelkedése – áll abban a szakmai jelentésben, amely a magyar mezőgazdaság helyzetéről igyekszik átfogó képet adni.

Rend a lelke mindennek

Magyarország leggazdagabb üzletemberei is meghívást kaptak abba az új borrendbe, melyet Erdő Péter bíboros hívott életre múlt pénteken. A „Vinum Primatis” hazánk legjobb minőségű borait készül felvásárolni, és a borhoz kapcsolódó kulturális területek mindegyikén éreztetni kívánja hatását.

A hét eseményei

Síház romáknak

Hit és értékek

Megtalálták Heródes sírját

Máris az évtized régészeti szenzációjaként értékelték Izraelben azt a hét eleji bejelentést, mely szerint a Jeruzsálemtől néhány kilométerre délre fekvő Heródionban megtalálták „Nagy” Heródes szétrombolt sírját. A lelet minden bizonnyal felveti majd az utolsó júdeai királyi család újraértékelését.

HÁTTÉR

Addig jó, míg Orbán él

Törvényszerűnek látja a koalíció mélyrepülését, ugyanakkor azt állítja, a hosszú ideje szárnyaló Fidesz rosszabb állapotban van, mint a kormánypártok. Bruck Gábor kampánymenedzser - aki jelentős részt vállalt Demszky, Gyurcsány és Kóka sikereiben - a kormányzóképességet tartja a választási győzelem fő feltételének, amit a reformok végigvitelével igazolhat a jelenlegi hatalom.

A rejtélyes bankrabló

Nánási László (kisképen), egy a túszejtő foglyai közül: – Péntek délután háromkor mentem be a Széna téri OTP-be, hogy befizessem a közös költséget. A megszokott kép fogadott, hét-nyolc ember lehetett benn. Ez egy hosszú, keskeny bankfiók, melyet kettéoszt egy végig futó pultsor. A középtájon megálltam, előttem állt egy harmincöt-negyven év közötti férfi, neki is sorszám volt a kezében.

Iskola, szex, család

Kinek a feladata a gyerekek szexuális felvilágosítása, és milyen szellemben tegye? A tapasztalatok szerint a szülők határozottan az iskolára hárítják a feladatot, a szakemberek szerint viszont az erkölcsi nevelés a család hatásköre, a biológiai felvilágosítás pedig az iskola feladata. Lényegében mindkét oldal a fogamzásgátlásra redukálná a kérdést, pedig a szexuális nevelés sokkal összetettebb jelenség, amely a születésnél kezdődik, szerves részeként a család értékrendjének, intimitásról alkotott felfogásának is.

Az állam szócsöve

Május elsejével lezárult a magyar történelem televíziózás szerinti időszámításának első ötven éve. Ha azt mondjuk, hogy a televízió annak a társadalomnak az elektronikus tükre, amelyben létrejött, akkor az első évtizedekben igen hamisra maszkírozott képet láthattunk a képernyőn magunkról. Mert ami volt – film, színház, muzsika, kabaré és még sok minden –, a hatalmat kiszolgálva és a hatalomnak kiszolgáltatva jött létre. A legkevesebb szó arról esett, ami leginkább érdekelt volna mindenkit. Így az alkotás öröme mellett a televízió alkalmazottainak része lehetett a megalkuvás gyötrelmében is. „Fel, elvtársak, az új munkára, az új harcra, új feladatokra, és győzni fog igaz ügyünk!” – szónokolt Kádár János 1957. május elsején, a forradalom után megrendezett első nagy és nyilvános népgyűlésen. Ekkorra a hatalom már érezte, hogy sikerült megtörnie a féléves ellenállást, általános fásultság és beletörődés lett úrrá a magyarokon. Ettől a naptól egy új korszak kezdődhetett el, feloldották az éjszakai kijárási tilalmat, és a karhatalmi járőrök is eltűntek az utcákról. Továbbá ezen a jeles napon kezdte meg a magyar televízió a rendszeres sugárzást, az ünnepség közvetítésével. Már egy ’53-as párthatározat lehetővé tette a televízió létrejöttét, de végül is a szovjet elvtársak győzték meg az imperializmus ezen termékétől a magyarokat oltalmazni kívánókat arról, hogy nem kell félni a hatásaitól. Sőt! Az egyik „őstévés” úgy emlékszik, hogy Kádár János igen lelkes volt az első stúdió felavatása alkalmával, bár elismerte, hogy neki nincs otthon készüléke. Voltak viszont tyúkjai, melyek napi szinten ajándékozták meg tojásokkal a népvezért. Az első időszakban egyetlen autója volt a cégnek, a „főnöki kocsi”, így platós teherautót mindig szerezni kellett valahonnan, ha vidékre akartak eljutni mondjuk a híradósok. Igazi stúdiók sem voltak még, az irodákból közvetítették az élő adásokat. A verset mondó Ascher Oszkárnak négykézlábra ereszkedve, a kamerák lábai között tekergőzve kellett elhagyni a teljesen eltorlaszolt bejáratú stúdiót ahhoz, hogy kezdődhessen az újabb produkció. A televízió első heti, május 6–12-ei műsora: kedd 19.00 Tavasz a kisvárosban, Szovjet film; csütörtök 19.00 Párizsi Jégrevű, Helyszíni közvetítés a Fővárosi Nagycirkuszból; péntek 1. Magyar híradó, 2. Magyar kisfilmsorozat.

Nyomuk veszett

A vietnami háború utolsó napjaiban Hue Pham és felesége, Hue Tran egy háborús menekültektől túlzsúfolt konténerszállító hajón szöktek meg a háború sújtotta országból. Miután élelem nélkül két hétig hánykolódtak a Dél-kínai-tengeren, végül csodával határos módon megmenekültek. A házaspár az Egyesült Államokba vándorolva új életet kezdett. Harminc évvel a vietnami kalandos szökés után befizetnek egy Karib-szigetek körüli luxushajó-utazásra. A gyönyörű Carnival Destiny a Barbados és Aruba közötti szakaszon szelte a hullámokat, amikor a házaspárnak örökre nyoma veszett... 

Templeton: a vallási Nobel-díj

Idén is átadták a „vallási Nobel-díjként” ismert Templeton-díjat, melyet az amerikai születésű brit filantróp befektető, az idén 94 éves Sir John Templeton hozott létre 1972-ben, azzal a céllal, hogy elismerje és támogassa a „spirituális tartalmakért tevékenykedő személyeket”. A rangos elismerést ez alkalommal a 75 éves kanadai filozófus, Charles Taylor kapta, aki negyvenöt éve hangoztatja: a kizárólag szekuláris nézetekre való támaszkodás csak részleges és hibás eredményekhez vezethet.

Városi kerékpározás

Tisztelt Szerkesztőség!

EMO: a nyafogókultúra

Tisztelt Szerkesztőség!

Zavar az ingatlanadó körül

Jelentős késésben van a kormány – ám ezt senki sem bánja, ha új adó bevezetéséről van szó. Az ingatlanadóról szóló törvényt eredetileg júniusban kellett volna megalkotnia az Országgyűlésnek, ehhez képest bizonytalanság, megválaszolatlan kérdések és egy bukott államtitkár jelzi, hogy a háttérben valami készülődik.

KÁVÉSZÜNET

Sítúra Lombardiában

Rifugio Forni. Azaz menedékház vagy turistaház 2176 méteren, öt kilométerre Santa Caterinától Bormio mellett Lombardiában, az észak-olasz Alpokban.

Tavaszi újburgonya

Néhány hét, és itt a nyár! A piacokon egyre több standon találunk az „öreg” helyett újburgonyát. Vitaminban és ásványi anyagban igen gazdag: tartalmaz C-, B1-, B2-vitaminokat, foszfort, kalciumot és vasat. Magas víztartalmánál fogva energiatartalma is töredéke öreg társának. E heti receptajánlatunk egytálételként salátával, de köretként is tökéletesen megállja a helyét.

Programok

Tiffany és Gallé – A szecesszió üvegművészete címmel novemberig látható kiállítás a Magyar Iparművészeti Múzeumban. (IX., Üllői út 33–37.)

Duma Plaza

Biztos, hogy Sarkozy nem magyar származású, és már nem is lesz! (Egy alattyáni polgár gondolatai)

Bevallás

Kedves adóellenőrök, szeretnék eloszlatni néhány csip-csup félreértést, amely a vagyonosodási vizsgálatom közben felmerült.

A 100 leg

Megjelent A 100 legkevésbé befolyásos magyar című könyv. Most induló sorozatunkban a kötet szereplőit mutatjuk be. Itt van például a 98. helyen álló Kis Kálmán. – Kis úr, hogyan került be a 100 legkevésbé befolyásos magyar közé? – Hát ezt én sem értem, ugyanis amikor felkerestek a szerzők az ajánlatukkal, a leghatározottabban megtiltottam, hogy beszerkesszenek a könyvbe...

Mi van a képen?

1. Sztárokkal próbálják népszerűsíteni az egészségügyi reformot 2. A kormány legújabb bevételnövelő terve a véradó (nem önkéntes) 3. Két deci kevert lesz
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!