hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 10. 11. (XI/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Új hatalom születik

Nem valószínű, hogy Kaczinsky elnök megvétózza az európai reformszerződést – állítja Eugeniusz Smolar professzor. A varsói Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója szerint ugyanakkor az Európai Unió egyes régi tagállamaiban a kulturális és médiaelit igyekszik lejáratni Lengyelországot. Ha a jövő hét közepén létrejön Lisszabonban az egyezség az új alapszerződésről, 2009-re az Európai Unió elnökkel és külügyminiszterrel rendelkező, gyakorlatban a tagállamoktól független, önálló „nemzetek feletti” jogalannyá válik.

Pax Americana

Ahogy közeledik a közel-keleti nemzetközi békekonferencia időpontja, úgy válik egyre hevesebbé a színfalak mögött a lázas alkudozás – eddig eredmények nélkül. Bár a tárgyalásokról egyelőre nem sok szivárgott ki, politikai elemzők tudni vélik a Pax Americana kényszere alatt kialakuló elvi nyilatkozat fontosabb elemeit.

Alaszkába a zsidókkal

Iránban 1979 óta Khomeini ajatollah javaslatára a ramadán utolsó péntekén, a palesztinok iránti szolidaritás jegyében megtartják az úgynevezett Al-Kudsz (Jeruzsálem) napot. Az idei ünnepségen Ahmadinezsád elnök újra élesen bírálta Izraelt.

Belföld

Krumplistésztát vacsorázni, smasszernek szalutálni

Egy népi megfogalmazás szerint „korrupció az, amiből engem kihagytak”. Mennyire találó a definíció? – Vannak közmondások, melyeket az ember elutasít és viszolyogtatónak tart. Szerintem ez ilyen. Lehet, hogy találó, de nem a nép száján forog, hanem az elitek használják. Végtelenül amorális viszonyokat tükröz, és elemi értékekkel áll szemben.Egy februári idézet öntől: „A világon mindenütt úgy indult el a párt- és kampányfinanszírozás reformja, hogy botrány botrányt követett, és ebből végül maguknak a pártoknak is elegük lett.” A Zuschlag-ügy fél évvel a fenti nyilatkozata után robbant. Valamit sejtett? – Nem sejtettem semmit, az viszont kiderült, hogy a jól tájékozott bennfentesek, akár a szocialista párt, akár az ellenzéki párt belső köreiben tudtak ezekről az ügyekről. Általánosságban viszont ismerem az ország állapotát: egy évvel ezelőtt, az őszi zavargásokra reflektálva kiadtunk egy állásfoglalást, melyben többek között arról is írtunk, hogy az uniós pénzek elosztásába be kellene vonni az ellenzéket is.

Áradat

Alaposan felheccelte parlamenti beszédével a kormányfő az amúgy sem háborítatlan politikai arénát, mikor ultimátumszerűen feltárta, hogy népszavazást kezdeményez a politikai élet megtisztítását célzó, múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, de annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan. Lapzártánkig a parlamenti pártoknak abban sikerült megállapodniuk, hogy népszavazás helyett egyelőre ötpárti tárgyalásokkal próbálják a politikai közbizalom visszaállításához szükséges javaslatokat elkészíteni.

Vincze és kölykei

Miközben a Fidesz és az MSZP azon vitatkozik, hogy kinek az embere a vesztegetésen ért dögei polgármester, egy feladatát jól teljesítő cég tönkrement az ügy kapcsán. Egy felvétel szerint a polgármester 20 millió forintos „visszaosztást” kért azért, hogy az önkormányzat kifizesse az iskola felújításáért még járó 75 millió forintot.

A hét eseményei

Lelkiismeret nélkülA fővárosi ügyészség szerint szándékosan fertőzte meg két barátnőjét egy HIV-fertőzött fővárosi férfi még évekkel ezelőtt. A budapesti férfit maradandó egészségromlást okozó súlyos testi sértéssel vádolják. Két barátnőjével még 2002–2003-ban létesített szexuális viszonyt többször is úgy, hogy tudta: HIV-fertőzése van. Különös tragédiaLeesett egy operációra előkészített beteg a műtőasztalról, majd nyolc nappal később elhunyt a szolnoki Hetényi kórházban; az ügyben a felelősség kiderítésére feljelentés alapján szakértő bevonásával vizsgálat indult. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt folytat nyomozást. Garázdasággal gyanúsítjákGarázdaság miatt indult büntetőeljárás a nagykátai önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetőjével, Koncz Gáborral szemben. A politikus egy helyi pizzériában állítólag megütött egy vendéget. A rendőrök szerint a társaság kirívóan közösségellenes volt, a szemtanúk szerint zsidóztak, kommunistáztak. A politikus azt mondja, nem ütött meg senkit, mondvacsinált politikai ügyről van szó, aminél még az a gyanú is felmerülhet, hogy a munkatársát éppen cigány származása miatt vegzálták, holott magatartásával semmiképpen sem szolgált rá erre.

Hit és értékek

Mecsetek a vadnyugaton

Az Egyesült Államokban – Európához hasonlóan – az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a muszlimok száma. Az amerikai muszlimokat példaként szokták felhozni az európaiak számára, mint akik megfelelően beilleszkedtek az amerikai társadalomba, és minden lehetőség adott számukra a felemelkedéshez. Ugyanakkor a muszlim közösségben zajló folyamatok azt bizonyítják, hogy a magas életszínvonal és a viszonylagos asszimilálódás egyáltalán nem zárja ki a radikalizálódást és az iszlám dominanciájára való törekvést. Több Egyesült Államokban élő muszlim az Amerika nyújtotta szabadságjogokat a Nyugat és a zsidók elleni dzsihád terjesztésére használja ki.

HÁTTÉR

Modern rabszolgaság

A nyugat-európai szexpiac első számú „élő hús”-beszállítói a közép- éskelet-európai országok. A jólét növekedése, a nyugati nők emancipációja, a szexuális devianciák terjedése egyaránt hozzájárult a fejlett országokban a prostitúció iránti kereslet megugrásához. A folyamatosan bővülő „kínálatot” az egyre globálisabb szexrabszolgaipar biztosítja.

A kiütött egér génjei

Az idei Nobel-díjak közül az orvosi-élettani volt az első, amelyet kiosztottak. A díjat két amerikai és egy brit tudós kapta genetikai kutatásokért, amelyek lehetővé teszik számos betegség genetikai okának meghatározását, illetve azok későbbi gyógyítását. Az idei Nobel-díjjal első alkalommal jutalmaztak őssejtkutatást, amely támogatást adhat a közelmúlt botrányai miatt megtépázott hírnevű szakterület fejlődéséhez.

Tíz év, amely megváltoztatta Magyarországot

Tízéves születésnapját ünnepli a két országos kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub. Indulásukkal jelentős mértékben átalakították a magyar médiapiacot, és megváltoztatták a közízlést. Az RTL Klub három év leforgása alatt ugyan megszerezte a piacvezető pozíciót, de azóta is folyamatos a küzdelem a két adó között. Immáron 61 magyar csatorna sugároz, ami akár „tévé-inváziónak” is tekinthető.

Oligarchákat védenek politikusaink?

Hiába támogatja Orbán és Gyurcsány, mégis támadások össztüzébe került az Országgyűlés által elfogadott „lex Mol” néven elhíresült törvény.

A rendszerépítő

„Ha egy politikus »fent« van, akkor azért kell szövetségeket építenie, hogy ott tudjon maradni. Ha »lent« van, akkor azért, hogy képes legyen felemelkedni. Köztes állapot pedig nincs” – ezt tartják az MSZP-frakcióban Kiss Péter kancelláriaminiszter politikai ars poeticájának. A politikus szisztematikus szövetségépítő, lehetőség szerint konfliktuskezelő magatartásáról legendák keringenek a pártban. Portré Kiss Péterről.

Befagyott politika

A hazai politikának két – egymással ellentétes – tulajdonsága van: egyszerre krónikusan mozdulatlan és kaotikusan változó. Krónikusan mozdulatlan a nagy     dolgokban, míg kaotikusan és zavarosan változik kisebb ügyekben.

Amerikában másként van

Ön szerint mit adott a kereskedelmi televíziózás első tíz éve a magyar társadalomnak?– Több millió embernek biztosított szórakozást, rengeteg információval szolgált, és nem utolsósorban több ezer munkahelyet biztosított a médiaiparágon belül. Ezenkívül fellendítette a magyar filmipart oly módon, hogy támogatást nyújtott több film megszületéséhez. Idén az első félév tíz legsikeresebb mozifilmjéből a legjobb ötöt mi, a TV2 támogattuk. Vagy ott volt a Megasztár, ahol olyan tehetségeket fedeztünk fel, akik eddig nem kaptak teret.

A hét eseményei

Téves volt Horn halálhíre Vizsgálatot rendelt el a Népszabadság főszerkesztője amiatt, hogy hétfő este a napilap internetes oldalán közzétettek egy később tévesnek bizonyult hírt Horn Gyula volt miniszterelnök haláláról. Lapértesülések szerint két főszerkesztő is beadta a lemondását, melynek elfogadásáról a szerkesztőség dönt. Horn Gyula állapota változatlan, további gyógykezelése indokolt – nyilatkozta Grósz Andor, az Állami Egészségügyi Központ főigazgató-helyettese az MTI megkeresésére kedden.Szakszervezetbe tartanak az orvosokKorábban 500-600 tagja volt a Magyar Orvosok Szakszervezetének, most 14 ezer. A Népszabadság szerint a tömeg a Gaskó István-féle Liga Szakszervezethez fog csatlakozni, és ezt leginkább az egészségügyi reformmal magyarázzák.

Imi, a boldog kukás

– Harmincegy éves vagyok, hat éve nősültem, két lánygyereket nevelünk, és öt éve dolgozom a Fővárosi Közterület Felügyelőségnél.A te munkádat hívják, ugye, kukásnak?– Igen, azt mondják, bár a kukás az, aki guberál a kukákban, mi meg szemetesek vagyunk, akik elvisszük más szemetét. Hogyan lettél szemetes?– Megszűnt a cég, ahol dolgoztam, és nem találtam munkát, csak a feleségem fizetéséből éltünk, amikor a szomszédom, akivel jóba vagyok, szemetes, azt mondja, dolgozzak vele egy napot. Hát elmentem, és jó volt, régen éreztem magam ilyen kellemesen. A nap végére beleszerettem a munkába. Nyolc hónapig alkalmiztam, aztán felvettek állandósra, tehát állományba. Tök jó volt a lépcsőn állni, büszke voltam, hogy ott vagyok, ha nem lennénk, tiszta dzsuva lenne az egész város, az utcák, a parkok, de még az egész világ is.

KÁVÉSZÜNET

Őszi hangulatképek a divatban

Gyönyörű, napos őszünk van. Hullik a gesztenye, itt a szüret, ragyog a selymes napsütésben a természet. Hívogató és játszadozó, inspirál valami újra. Egy új szezon kezdetére, melyre érdemes mindig örömmel készülődni.

Ősz gemencen

Európa féltett kincse a sokszínű Gemenci-erdő, mely országos jelentőségű természetvédelmi terület: kontinensünk legnagyobb ősvadon jellegű darabja, legszebb típusa az ártéri erdőknek. Kirándulóközpontja Bárányfokon van, Szekszárdtól csupán 5 km-re keletre: az innen induló kisvasút útvonalán vagy a Sió     torkolatában közlekedő sétahajó fedélzetéről közelebbről is megismerkedhetünk e nyugodt vidék jellegzetességeivel.

Programajánló

Éljen a grund! A Pál utcai fiúk című regény helyszíneit idézi fel, és interaktivitásra ösztönzi a látogatókat az a kiállítás, mely október 11-én nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

RECEPT: Fusilli zsenge cukkinivel

Hozzávalók: 350 g spenótos fusilli, 3 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 ek petrezselyem, 500 g zsenge cukkini, 1 csipet paprikapor, 1 ek reszelt parmezán

Szupernők kifutóban

Minden idők legkeresettebb és legjobban kereső modellje bejelentette visszavonulását. Húsz éven át Claudia Schiffer a legnagyobb divatházak és márkás termékek arca volt; a „szuperszériához” tartozó Naomi Campbellel és Cindy Crawforddal karöltve koptatta a kifutókat. „Olyan szupermodellek, mint amilyenek egykor mi voltunk, nincsenek többé” – jelentette ki a divatügynökségek egykori királynője.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!