hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 02. 13. (XIII/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Adok-kapok: Joe Biden az új merikai külpolitikáról

Joe Biden amerikai alelnök programadó külpolitikai beszédet tartott a müncheni biztonsági konferencián, amelyben körvonalazta Washington stratégiai terveit az orosz, az iráni és az európai kapcsolatok jövőjéről. „Egy olyan új kormány nevében jöttem Európába, amely eltökélte, hogy új hangnemet üt meg nemcsak Washingtonban, hanem a világ minden táján” – harangozta be küldetését az alelnök.

A sötétség napja

Harminc évvel ezelőtt – Ruhollah Khomeini ajatollah vezetésével – lezajlott Iránban a síita iszlám forradalom, és megalakult az Iráni Iszlám Köztársaság. Az 1979. január–februári fordulatot követően vált az iszlám fundamentalizmus meghatározó politikai erővé a világban, az afrikai Marokkótól az ázsiai Malajziáig. Az évfordulónak különös hangsúlyt ad, hogy Barack Obama az al-Arabija televízióban elhangzott januári interjúban arról beszélt, hogy Amerika szeretné a muzulmán világgal hely­reállítani „ugyanazt a tiszteletet és partneri viszonyt, amely 20 vagy 30 éve megvolt”.

Belföld

Lacika, a kishal

A közéletet szennyező korrupciós háló körvonalazódik – jelentette ki a bíró a Weiszenberger László egykori szocialista önkormányzati képviselő és kistérségi megbízott ügyében hozott elsőfokú ítélet indoklásában. A fiatalember befolyással való üzérkedés miatt öt év letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon. Az ügyet közelről ismerők szerint Weiszenberger csak „kishalnak” számított a Zuschlag János körül kialakult „korrupciós hálóban”.

Rendet vágnának

A hiszekegy minden reggel az iskolákban, csendőrség visszaállítása, Magyar Gárda és Fidesz-megzsarolás. Röviden-tömören ezekre készül a vidéki kampányhadjáratban akciózó Jobbik. A szociális hálót teljesen felszámolnák, a „Csurka- és Orbán Viktor-imádat” után újra lelket vernének az emberekbe.

Új rend, új bírság

Másfél éve hirdette meg Gyurcsány Ferenc az Új rend és szabadság programját a demokratikus normák és a szabadság rendjének kiterjesztése érdekében. Azóta számtalan olyan intézkedést hozott a kormány, melyet inkább a „népgyötrő” kifejezéssel lehetne illetni, és az állampolgárok számára folyamatos fenyegetettséget jelent az élet számos területén. A program levezénylésével megbízott kormánybiztos szerint nincs büntetési iparág Magyarországon, sőt a „bírság csak eszköz arra, hogy valamennyien jobban érezzük magunkat”.

A hét eseményei

Várszegi: az egyházmegsínyli a válságotAz egyház nem sodródhat a politika hullámveréseivel, az általa közvetített evangéliumnak az egész társadalom számára szóló üzenete van – nyilatkozta Várszegi Asztrik, a tisztségében megerősített pannonhalmi főapát. Szerinte az egyház nem tudta hatékonyan megszólítani a híveket a „kommunizmus rabsága után”. Hangsúlyozta: a gazdasági válság miatt az egyházak az átlagosnál is nehezebb helyzetben vannak, mert csak az állam és a hívek támogatására számíthatnak.

Évente több pénz jut abortuszra

Az elmúlt 20 évben folyamatosan csökkent hazánkban az abortuszok száma, ám a kormány mind bőkezűbben különít el pénzösszegeket a terhességmegszakítások céljára. Meglehet, hogy a gazdasági nehézségek idején a kormányzat kötelességének érzi, hogy bebiztosítsa az abortuszok zökkenőmentes működését.

Senki nem akarja megdönteni Gyurcsányt

Jövő héten jelenti be a miniszterelnök a parlamentben azt az új csomagot, mely a Magyarországra begyűrűző válság negatív hatását kívánja kivédeni. A kiszivárgott elképzeléseket sem a piacok, sem a közgazdászok nem fogadták eufóriával. Általános vélemény, hogy két évvel ezelőtt még progresszívnak számított volna ez a pakk, ma inkább elkésettnek tekinthető. Baloldalon – talán nem is véletlenül – „kriptahangulat” uralkodik, a Fideszben pedig 2010-re készülnek.

Hit és értékek

BBC: Az ember, aki megölte Istent

Charles Darwinnak már a nagyapja is neves evolucionista volt. Erasmus Darwin a 18. század végén írt Zoonomia című könyvében unokájához képest szinte kísértetiesen hasonlóan írja le elméletét: „[az állatok] egyetlen élő rostból fejlődtek ki, a változások fő mozgatórugója pedig a környezethez való alkalmazkodás volt, ezek a változások később továbböröklődtek".

Miben hitt Darwin?

Darwin születésének kétszázadik, A fajok eredete megjelenésének százötvenedik évfordulója állásfoglalásra késztette a keresz­tény egyházakat is, különféleképpen értékelve vagy nem értékelve a kortárs tudományos szemléletre legnagyobb hatást gyakorló tudóst.

HÁTTÉR

A hét eseményei

Bűnbánó bankvezérekNyilvánosan kért elnézést a brit parlamentben több bankvezető, beismerve a hibáikat, melyek bankjaik összeomlását okozhatták. A Royal Bank of Scotland és a Halifax Bank of Scotland – egyébként lemondott – vezérei elmondták, rossz döntéseik miatt a részvényeseik horribilis vagyont vesztettek el. Emiatt a két bank piaci értékének 90 százalékát elveszítette, és csak az állami 500 milliárd fontos bankmentő csomagnak köszönhetően lehetett megakadályozni, hogy az egész brit bankrendszert magukkal rántsák.

Nyitott kapuk

Bár a kormány november óta sorozatgyártásban készíti a különféle támogatási formákat, hogy ellensúlyozza a gazdasági válság negatív következményeit, az eddig 1400 milliárd forintból maguk az érintettek eddig semmit nem érzékeltek.

Hozd ki nyereségre a válságot!

Lehetséges nyereséggel túlélni egy világgazdasági válságot? Nem kizárt! A lehetőségek mindig nyitva állnak, csak szemfülesnek és rugalmasnak kell lenni. Cikkünkben néhány pozitív példát sorolunk fel a régmúlt és a jelenkor válságának nyerteseiről. Ki gondolta volna, hogy több ma is közkedvelt és híres vállalat recessziós időszakban született meg? Például a tavalyi évben 85 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő – többek között a Pantene sampont, a Pampers pelenkát, az Oral-B fogkrémet és a Duracell elemet gyártó – Procter&Gamble-t az 1837-es amerikai válság idején alapította William Procter gyer­tya­öntő és James Gamble szappangyártó. Az 1873-as philadelphiai bankválsággal és a bécsi tőzsde összeomlásával kezdődő, 23 éven keresztül tartó recessziós időszakban született meg az három cég, melyek későbbi fuzionálásából jött létre az IBM. Ekkor találta fel Edison a villanykörtét, majd alapított céget General Electrics  néven, ami mára egyébként az egyetlen, amely megtalálható az eredeti tizenkét cég közül a Dow Joneson. Az 1907-es pénzügyi válság –vagy más néven bankárpánik – sem tántorította el William Durantot, hogy a ló vontatta járművek előállításáról pont ekkor térjen át és próbáljon szerencsét  az automobilok gyártásával. General Motors néven alapított cége a válságot követő lábadozó időszakban pedig több kisebb vállalkozást is megvett és magába olvasztott.Az 1929-es nagy gazdasági válság alatt jött létre az UTX, a repülőgépeket gyártó amerikai óriáscég, amelyből egyébként később a Boeing vált ki. Az 1973-as olajválság idején ismerte fel Frederick W. Smith azt, hogy igény van egy olyan vállalkozásra, amely a csomagokat egy-két napon belül eljuttatja akár egy másik kontinensen lévő célállomásra is. Habár a FedEx ugyanúgy túlélte a 2008-as égbeszökő olajárakat, mint az alapításakor, de a mostani recessziós keresletgyengülés miatt nekik is költségcsökkentő intézkedéseket kellett bevezetniük.

Aforizmák mestere

„A humorista olyan ember, aki a vidámban meglátja az elszomorítót és a komorban a jókedvre derítőt” – így definiálja önmagát Galambos Szilveszter, aki évtizedeken át közel 30 ezer aforizmával és számtalan humoreszkkel örvendeztette meg a Ludas Matyi szatirikus hetilap olvasóit és a Rádiókabaré hallgatóit. Az abszurd humor egyik magyarországi nagypapájával a világhírű pesti kabaré természetrajzáról és annak jeles képviselőiről beszélgettünk.

Társadalom alatti társadalom

Az OCÖ álláspontja szerint megbotránkoztató, hogy egyes médiaorgánumok mit meg nem engednek maguknak a tekintetben, hogy a társadalom hogyan és miként vélekedjen a hazai cigányságról. Az elmúlt két hét történései tekintetében vissza­utasítunk minden olyan megközelítést, ami a magyarországi cigányságot kollektív bűnösként tünteti fel, mert ez az eszme és ideológia a náci eszme és ideológia alapja. Az OCÖ mély részvétét fejezi ki a veszprémi gyilkosság áldozata családjának, barátainak, sporttársainak. Együttérzünk velük és osztozunk gyászukban. Elutasítunk minden erőszakos cselekedetet függetlenül attól, kik követik el, mert a bűncselekmény elkövetésekor nem a bőrszín, hanem az elkövető számít. Egy ember tettei nem kérhetők számon egy egész közösségen vagy népcsoporton.

Raffael és Sztojka ledöntött egy tabut

A Veszprémben gyilkosságba keveredő Raffael Sándor és Sztojka Iván a roma polgárjogi mozgalom több évtizedes munkáját tette tönkre. Méghozzá elementáris erővel. Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása kapcsán megdőlni látszik a cigányok által elkövetett bűncselekményeket övező tabu. Kormánypárti körökben tartanak attól, hogy kezelhetetlen indulatok szabadulnak el az országban. A Fidesz szerint korszakhatárhoz érkeztünk.

Program a biztonságos böngészésért

Az Európai Unióban 1996 óta létezik a „Biztonságosabb internet" cselekvési terv, melynek keretein belül egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyermekek védelmére a kibertérben. 2008 végén fogadták el Brüsszelben az Európai Tanács és Parlament határozatát egy 2009-2013-ra vonatkozó közösségi programról, melynek során a jogellenes tartalom visszaszorítását, a káros online magatartás elleni fellépést, az online környezet biztonságosabbá tételét, a társadalmi tudatosítást és egy tudásbázis létrehozását tűzték ki célul. Nagy-Britanniában 2008 októberétől a miniszterelnök közvetlen felügyelete alatt álló, a Gyermekek Internetes Védelmének Tanácsa nevű szervezet nemcsak az internettel, hanem az erőszakos játékokkal szemben is felvette a versenyt.

KÁVÉSZÜNET

Köszönjük, elég volt!

Rettegett Roman. Lassacskán így is becézhetnénk a Chelsea orosz tulajdonosát, Roman Abramovicsot, aki 2003 óta tartó regnálása alatt immáron negyedik menedzserét „fogyasztotta” el Louis Felipe Scolari személyében. Az unatkozó multimilliomosok között stílusával, focicsapat-vásárlásaival divatot teremtő olajmágnás „türelmetlensége” azonban ma már nem egyedülálló az angol fociban: Scolari távozása a nyolcadik edzőváltást jelenti a kevéssel több mint féltávnál járó Premier League-ben.

A nyilvánosság komédiásai

A Nixon/Frost című film valójában a politika és a média egymásra utaltságáról szól. Igazi érdekkapcsolat ez, melyet mindkét részről tanult szakemberek egyengetnek ma már. A valós történetből írt sikeres színpadi mű filmváltozatát több Oscar-díjra is jelölték.

Szex és halál minden mennyiségben

„A lázadás a szex formájában jelenik meg, anélkül, hogy a szeretet ott lenne” – többek között így véleményezte a múlt héten lezárult Filmszemle termését Mészáros Márta rendező.A kortárs magyar filmtermés legkorábban ősszel kerülhet a hazai nézők elé – nyilatkozta Lantos György debreceni moziüzemi műsorszolgáltató a Hajdú online-nak. Mint elmondta, a februári szemle amolyan filmvásár is, ahol a forgalmazók is megtekintik az alkotásokat, és eldöntik, melyiket érdemes felkarolni. A szemlézett daraboknak csupán 30-40 százaléka jut el a nagyközönséghez, a többi sosem, még tévében sem. Mint ismeretes, a múlt kedden lezárult 40. Magyar Filmszemle nézőszáma abszolút rekordot döntött, felülmúlva az eddigi 47 ezres csúcsot. Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót: a keleti határvidéken játszódó film a testvérszerelem kontextusába ágyazottan egy olyan fiúról szól, aki megbosszulja fogyatékos nővérének meg­-­erőszakolását. A legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át a Kosztolányi-művet feldolgozó Tréfa című alkotásáért a Budapest Kongresszusi Központban. A legjobb szórakoztató közönségfilm díjával Herendi Gábor Valami Amerika 2. című alkotását jutalmazták. „A legtöbb filmben a lázadás a szex formájában jelenik meg, anélkül, hogy a szeretet ott lenne. A feszültségek ál-levezetése történik: az alkotók nem nagyon beszélnek arról, milyen simlis dolgok, társadalmi és létproblémák vannak ma az országban” - jelentette ki Mészáros Márta filmrendező, a zsűri elnöke az esemény zárónapján. Hozzátette: bár sok elsőfilmes munka élményt jelentett, a legtöbb alkotó a valós problémák kimondását elkerüli. Jó néhány filmben szomorú, kétségbeesett arcokat látni, ugyanakkor a társadalmi és létproblémák mélységét nem mutatják meg. Ezekben az alkotásokban a lázadás, ami a fiatalok sajátja, mindig egy kis közegnek szól. Kérdés, hogy miért nem mennek tovább, miért nem merik kimondani, hogy itt és most valami egészségtelen dolog történik - vetette fel a zsűri elnöke.

A láb mindig kéznél van

Irén tavaly még mindazokkal a tipikus magyar egészségi mutatókkal rendelkezett, amelyek a korosztályát jellemzik: magas vérnyomás, túlsúly, asztma, szívritmuszavar, lábdagadás. Gyógyszere havi ötezer forintba került, mégis mindig fáradtnak, ingerültnek érezte magát. Ma egyetlen gyógyszert sem szed, tíz kilót leadott, s mint mondja, nagyon jó a közérzete, egyre erősebbnek, fiatalabbnak érzi magát. A lassan nyugdíjkorba érő hölgy titka egyszerű: egy év óta rákapott a gyaloglásra.

Doktor Hugo

Venezuela február elején új nemzeti ünneppel gyarapodott. Chávez elnök ugyanis éppen tíz éve került az államelnöki székbe, s e napot mostantól piros betűvel szedik, ha éppen nem is a történelmi feljegyzésekben, de a latin-amerikai ország naptáraiban államilag elrendelve. Chávez elnök nem hagyja személyét alulértékelni, lapzártánk után az is kiderül, sikerült-e újabb lépést tennie az „örökös elnökségért”.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!