hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tükör felnőtteknek
A gyerekek vevők lennének a normális értékekre

2009. 02. 14.
 

Alaposan felborzolta a kedélyeket az utóbbi időben a pornóképeiről elhíresült marcali tanárnő, a tanítványait molesztáló baranyai rajztanár vagy a szegedi gyermekek játszótéri ügye. Pedig sokszor nem is rendőrségi ügyekről van szó, hanem csak arról, hogy a gyerekeket valakinek nevelni kellene, nem pedig a rendőrségtől várni a megoldást, amely ráadásul ha hatékonyan működne, politikai érdekeket is sértene. Diószegi Gáborral, a Rendészeti Megelőzési Társaság elnökével beszélgettünk.

Visszhangzik a média az iskolán belüli erőszaktól és szexuális bántalmazástól. Valóban erősödő jelenségről van szó? Vagy pusztán arról, hogy ma már nyíltabban és többet beszélünk az emberiséggel egyidős jelenségekről?

Mindkét állítás igaz. Minden bizonnyal növekvő a trend, csak nem tudni, pontosan milyen mértékben, mert a statisztikáink elavultak. Az erőszak ma egyre látványosabb, de azt gondolom, a trend szempontjából nem a média által felkapott extrém esetek, például gyilkosságok a lényegesek, ezek száma nem nő. Annál inkább igaz, hogy egyre brutálisabbak és egyre fiatalabbak az erőszakos cselekmények – testi sértés, garázdaság, rablás – elkövetői, ami az elmúlt évtizedek viszonylatában egyértelműen mutatja az erőszak-trend növekedését. Ez a felnőtt társadalomra különösen érvényes: frusztráltabbak vagyunk a gazdasági helyzet miatt is, konfliktuskezelő képességünk nulla, a gyerekeket ma egyre kevésbé neveli bárki. Így az ő konfliktusmegoldásuk is a gyors, erőszakos irányba mozdul el. Jellemző a gyerekekre a csoportos elkövetés és az érzelmi-fizikai elhanyagoltság, az elkövetők és az áldozatok többnyire ugyanabból a körből kerülnek ki. Hihetetlen a latencia, minimum hét-tízszeres. Valószínűleg a nemi erkölcs elleni erőszak is nő, de ez a legkevésbé látható tartomány.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!