hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Társadalom alatti társadalom
Újra felerősödik a cigánybűnözésről zajló vita

2009. 02. 14.
Az OCÖ álláspontja szerint megbotránkoztató, hogy egyes médiaorgánumok mit meg nem engednek maguknak a tekintetben, hogy a társadalom hogyan és miként vélekedjen a hazai cigányságról. Az elmúlt két hét történései tekintetében vissza­utasítunk minden olyan megközelítést, ami a magyarországi cigányságot kollektív bűnösként tünteti fel, mert ez az eszme és ideológia a náci eszme és ideológia alapja. Az OCÖ mély részvétét fejezi ki a veszprémi gyilkosság áldozata családjának, barátainak, sporttársainak. Együttérzünk velük és osztozunk gyászukban. Elutasítunk minden erőszakos cselekedetet függetlenül attól, kik követik el, mert a bűncselekmény elkövetésekor nem a bőrszín, hanem az elkövető számít. Egy ember tettei nem kérhetők számon egy egész közösségen vagy népcsoporton.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke

A cigánysággal kapcsolatban egyre erősödik a negatív közhangulat. A saját felelősségükkel kapcsolatban mit tud mondani?

- Abban hibáztunk, hogy a rendszerváltás óta a hazai cigányság nem tudta megfogalmazni az elvárásait a mindenkori kormányokkal szemben. Nem tudott a létszámából adódó lehetőségekkel élni, és emiatt martaléka lett a nagypolitikai csatározásoknak, és mára eljutottunk odáig, hogy majdnem minden politikai párt a cigányságot teszi felelőssé az ország gazdasági és politikai anarchiája kialakulásáért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!