hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Köszönjük, elég volt!
Edzőváltások sorozata az angol profi futballban

2009. 02. 13.
Rettegett Roman. Lassacskán így is becézhetnénk a Chelsea orosz tulajdonosát, Roman Abramovicsot, aki 2003 óta tartó regnálása alatt immáron negyedik menedzserét „fogyasztotta” el Louis Felipe Scolari személyében. Az unatkozó multimilliomosok között stílusával, focicsapat-vásárlásaival divatot teremtő olajmágnás „türelmetlensége” azonban ma már nem egyedülálló az angol fociban: Scolari távozása a nyolcadik edzőváltást jelenti a kevéssel több mint féltávnál járó Premier League-ben.

„Hogy őszinte legyek, már várható volt, sajnos manapság standarddá vált a futball világában, hogy nem adnak időt egy menedzsernek. A futball minden eddiginél kegyetlenebbé vált. Természetesen nem lehet a sajtót vádolni ezért, de részük van benne, ezt nem lehet vitatni. „Ami manapság a bulvár-újságírásban zajlik, az egyértelműen az olyan hiteles hírforrások, mint a SkyNews ellen folyik, hiszen megpróbálnak mindenből szenzációt faragni, amely rossz irányba viszi a dolgokat. Már évek óta mi, edzők vagyunk a célpontjai ezeknek a lapoknak” – nyilatkozta Scolari kirúgása kapcsán Sir Alex Ferguson, aki az elmúlt években többször is támadást intézett a média, azon belül pedig a bulvársajtó ellen. Márpedig, ha valakinek a szavára odafigyelnek a britek, akkor az a skót matuzsálem – nem véletlenül. Ferguson vezetőedzőként 1986 óta szolgálja jelenlegi klubját, a Manchester Unitedet, ráadásul pályafutása egyre sikeresebb a vörös ördögöknél.
A kinevezését követő első években olcsó, meglepő és rosszul sikerült átigazolásaival feltűnő szakember távozását mindössze 3-4 évet követően kezdte követelni néhány vérmes szurkoló, aztán az acélvárosiak 1991-es KEK-győzelme őket is elhallgattatta, manapság pedig valószínűleg már együtt éneklik a skótot éltető dalokat az Old Traffordon.
„A Chelsea-nél magasak voltak az elvárások az idei szezonban. Igazából csak az elmúlt hónapban nem játszottak úgy, ahogy azt megszoktuk tőlük, és ez mégis Scolari állásába kerül! Ez igazságtalan!” – fejezte be Sir Alex, aki két éven belül megdöntheti a legendás Sir Matt Busby rekordját. Matt Busby volt ugyanis a „ködös Albionban” az egy csapatnál a leghosszabb ideig a kispadon ülő menedzser, s hozzá köthető az MU első sikerkorszaka is. Ferguson azonban felülmúlhatja az Unitednél még bronzszobrot is kapó egykori mester teljesítményét.
Scolari kiebrudalása korántsem számít egyedüli történetnek manapság a Premier League „hányattatott sorsú” menedzserei között. A brazil szakember elődjétől, Avram Granttól egy bajnokságban elért második hely és egy Bajnokok Ligája-fináléba jutást követően búcsúzott fájdalmas hangvételű szerződésbontást tartalmazó levélben Abramovics, a José Mourinhoval alkotott duettjük históriája pedig unalomig lerágott csont a labdarúgás történetében.
Az „Abramovicson túli világ” is szintén termeli a maga hősi halottjait, igaz, jóval indokolhatóbban. A Tottenham Hotspur-nél például Juande Ramos eltávolítása szinte megváltást jelentett. A spanyol szakembernek következetes, kemény munka és fontmilliók kiadása árán sikerült egy, az élbolyban harcoló csapatból biztos kiesőjelöltet faragnia. A Spurs vezetői „hálából” egy kétmillió fontos végkielégítést voltak kénytelenek a spanyolnak átutalni, aki mindezek után máris a Real Madrid kispadján találta magát.
Hasonló volt a helyzet a Sunderlandnél és a Blackburn Roverssznél is. A Sunderland alakulatánál Roy Keane az elmúlt két idényben ragyogóan vezette a csapatot, amely előbb feljutott az első osztályba, majd ott meg is ragadt. Ebben az évben azonban a nagy tervek ellenére nem jöttek az eredmények, s Keane megérezte a bajt: még azelőtt lemondott, mielőtt eltávolították volna. A Manchester Unitednél egykoron vele játszó Paul Ince azonban már nem volt ennyire bölcs: őt csak egyszerűen kirúgták, miután a korábban biztos középcsapatnak számító Blackburnnek a kiesés ellen kell küzdenie az idén. Az angol sajtó szerint hasonlóan járhat Paul Megson a Boltonnál, s Mark Hughes a Manchester Citynél is. Szintén szót kell ejteni az egykori arsenalos Tony Adams edzői pályafutásáról, akinek a szűrét előbb az alacsonyabb osztályú Wycombe-nál, az elmúlt napokban pedig a Portsmouthnál tették ki: az ok mindkétszer kóros eredményhiány volt. Erre mondhatja az angol futballrajongó: rossz kezdés után egy még rosszabb folytatás…
A Newcastle Unitednél a vezetők húsz éve folyamatosan bajnokcsapatot építenek, de a munka - úgy látszik - túlságosan lassú: a szurkolók mellett erre unhatott rá Kevin Keegan, aki még szeptemberben mondott le vezetői dilettantizmusra hivatkozva. Hasonlóan döntött Alan Curbishley is a West Hamnél, azonban az őt váltó Gianfranco Zola nagyszerűen vezeti a „kalapácsosokat”, nem véletlen, hogy Abramovics Guus Hiddink mellett éppen őt szemelte ki Scolari utódjának. Az egykori Chelsea-focista hozzáállása példaértékű, hálából ugyanis hűséget fogadott az idény végéig a West Ham United mellett.
Persze, könnyen lehet, hogy csak szeretne egy nagy levegőt venni, mielőtt rábólint Roman Abramovics ajánlatára.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!