hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyitott kapuk
Állami támogatások

2009. 02. 14.
Bár a kormány november óta sorozatgyártásban készíti a különféle támogatási formákat, hogy ellensúlyozza a gazdasági válság negatív következményeit, az eddig 1400 milliárd forintból maguk az érintettek eddig semmit nem érzékeltek.

Hiába a 60 milliárdos Mikrohitel Program, az 50 milliárdos Beruházási vagy a 140 milliárdos Forgóeszköz hitel, a hazai kisvállalkozások változatlanul rendkívül nehéz helyzetben működnek. A kisebb cégek változatlanul nem kapnak hitelt a bankoktól – fogalmazott megkeresésünkre Szűcs György, az Iposz elnöke. Annak ellenére van így, hogy a kormány jelentős támogatást adott a bankoknak, hogy hitel formájában továbbadják a vállalkozásoknak. Az alapprobléma ugyanis nem változott – mondta az elnök –, a tőkeszegénység miatt nem tudnak önrészt felmutatni, sem megfelelő forgalmat, nyereséget.
Üdvözlendő ugyanakkor – tette hozzá –, hogy könnyebbé váltak az uniós pályázatok feltételei. Ezek a pénzek azonban leghamarabb a nyáron lesznek hozzáférhetők, remélhetően nem túlságosan későn – mondta az elnök.

Megállt a kisvállalkozások hitelezése

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) sajtóosztályáról kapott információk szerint a kormány eddig tucatnyi támogatási formát nyitott meg a hazai vállalkozások megsegítésére, elsősorban a hitelhez jutást kívánja könnyebbé tenni, de számos közvetlen támogatási formát is elérhetővé tett. (www.nfgm.gov.hu és www.nfu.hu)
Jelenleg négyféle címen lehet támogatott hitelhez jutni. Az 59 milliárdos Mikrohitelen belül elsősorban forgóeszköz, illetve beruházás címén igényelhető 6, illetve 10 milliós hitel maximum 10 éves futamidőre. Ennél nagyobb összeg, akár 100 millió forint válik elérhetővé a Beruházási hitel keretén belül 8-9 százalékos kamat fejében. Szintén elérhető a Forgóeszköz hitel, melyen belül akár 200 millió forint is igényelhető a mindennapi működést segítő forgóeszközök (árukészlet, működési költségek) finanszírozására, ám az előzőeknél magasabb, 12 százalékos kamatra 1 év plusz 1 nap lejárati idővel. (Részletek a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és az Új Magyarország Mikrohitel program honlapján: a  www.mvzrt.hu, www.mikrohitel.hu)
A hazai kisvállalkozások hitelképességének javítása érdekében garancia, illetve kamattámogatás is elérhető. Forgóeszköz, illetve beruházást segítő hitel 80 százalékára igényelhető garanciavállalás. Januártól 450 milliárd forinttal emelkedett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által kihelyezhető egyedi hitelgaranciák kerete. A hitelprogram keretösszege 50 milliárd forint, amelynek 50 százalékát a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt., másik 50 százalékát pedig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. biztosítja. A források az MV Zrt. és az MFB Zrt. közvetlen partnerein, szerződött hitelintézeteken keresztül jutnak el a végső kedvezményezett vállalkozásokhoz. (www.mvzrt.hu)
Az Új Magyarország Hitelgarancia keretében az állam – maximum 100 millió forintos vállalkozói hitelre – 80 százalékos garanciát vállal a vállalkozók helyett.
A kamattámogatással meghirdetett hitelek közül a Széchenyi Kártya maximum 25 millió forintig nyújt forgóeszközhitelt a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A Széchenyi Kártyával elérhető kamatkedvezmény az eddigi 1-ről 2 százalékra növekedett 2009-ben.
A program keretében az MV Zrt. forrásokat közvetít a kockázati tőkealapok részére, ezzel bővítve a kis- és középvállalkozások tőkebevonási lehetőségeit. E program uniós forrása mintegy 35 milliárd forint. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a munkahelyek megőrzésére, az elbocsátások mérséklésére 16,7 milliárd forintot, munkahelyteremtésre pedig 2,25 milliárd forintot biztosít 2009-ben.
(Részletek a www.szmm.gov.hu honlapon)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!