hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A láb mindig kéznél van

2009. 02. 13.
Irén tavaly még mindazokkal a tipikus magyar egészségi mutatókkal rendelkezett, amelyek a korosztályát jellemzik: magas vérnyomás, túlsúly, asztma, szívritmuszavar, lábdagadás. Gyógyszere havi ötezer forintba került, mégis mindig fáradtnak, ingerültnek érezte magát. Ma egyetlen gyógyszert sem szed, tíz kilót leadott, s mint mondja, nagyon jó a közérzete, egyre erősebbnek, fiatalabbnak érzi magát. A lassan nyugdíjkorba érő hölgy titka egyszerű: egy év óta rákapott a gyaloglásra.

Hogyan kezdődött a változás?
– Az egész egy évvel ezelőtt a BKV-sztrájkkal kezdődött. Már kilenc éve az IKEA-ban dolgozom, és amikor a BKV-sok sztrájkoltak, az egyik kolléganőm Újpalotáról gyalog jött be dolgozni, és gondoltam, ha ő be tud gyalogolni, akkor én is. Nyolc-kilenc kilométerre lakom az Örs vezér tértől.
Mennyi idő alatt ért be a munkahelyére?
– Először nagyon nehéz volt, több mint másfél órába telt, de mégis, az a tudat, hogy megcsináltam, önbizalmat adott. Elhatároztam, hogy ezután így fogok járni. Egyre könnyebb lett, és észrevettem, hogy fizikálisan kezdtem jobban érezni magam, nem fájt itt, nem fájt ott, nyugodtan aludtam végig az éjszakákat. Éreztem, hogy a testem szó szerint megújul. Kilenc éve ülök a kasszában, szinte újraéledtek az izmaim és minden porcikám. És ami érdekes volt, észrevettem, hogy a lábaim sem püffednek.
Most mennyi időt vesz igénybe ez a nyolc-kilenc kilométer?
– Körülbelül egy óra húsz perc alatt érek be, de nem sietek. Igyekszem változtatni az útvonalon, hogy ne legyen unalmas. Már várom, hogy jöjjön a tavasz, gyönyörködöm a természetben, s mire beérek a munkahelyemre, fel vagyok töltődve. Az emberek régen mindig gyalog jártak, és közben tudtak gondolkodni. Azt vettem észre, hogy megváltozott a munkához való hozzáállásom is. Jobban bírom a munkát, igaz, már tíz kilót fogytam, és bár még mindig van rajtam felesleg, biztos, hogy az idén is le fog menni újabb tíz kiló, szép lassan. Úgy érzem, vidámabb, fiatalosabb vagyok, ha valamiért fel kell állni, nem nyögök, hanem ugrok. Mire beérek, teljesen más színben látom a világot.
A családja mit szólt ahhoz, hogy gyalogol?
– Először kinevettek, de amikor látták, hogy kitartó vagyok, elkezdtek biztatni. Szerintem most már büsz­kék rám. És úgy látom, hogy az egész családnak tartást adott.
Orvosi vizsgálaton volt azóta?
– Persze, fél év után elmentem az orvoshoz, aki az asztmával kezelt. Ő azt mondta, hogy teljesen jók az eredményeim, de szedjem a gyógyszert, felírt egy másik fajtát. A szívemmel kapcsolatban is, annak ellenére, hogy teljesen jók lettek az eredményeim, az orvos azt mondta, hogy szedjem a gyógyszert, pedig a vérnyomásom is normális. ők mégis felírják, én pedig nem váltom ki. Úgyhogy most gyűjtöm a recepteket. Gyógyszer helyett arra ügyelek, hogy napi három litert igyak, és sok gyümölcsöt egyek.
Volt beteg az elmúlt egy évben?
– Nem, még megfázva sem, pedig a hidegben is megyek, csak ha zuhog az eső, akkor kevesebbet. De az az igazság, hogy most már hiányzik, ha nem megyek.
A legtöbb ember az időre és a pénzre hivatkozik, ha életmódváltásról van szó.
– Na ez az a dolog, amihez csak két láb kell, meg az akaraterő. Ennyi még a magyaroknak is van. Az idővel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy az az egy óra bőven bejön az egész napi tevékenységem során. Sokkal gyorsabban elvégzem a házimunkát is. És most ráadásul belevágtam a tanulásba, ami szintén egy csoda.
Először csak egy-két megállóval kezdjenek. A fél óra a minimum, ami hatásos, de azt rendszeresen. Aztán úgyis többet akarnak majd, mert olyan jó.

Segít-e a pirula?

Az elhízottak kezelésének négy alappillére van: a táplálkozás kontrollja, a mozgás, a pszichés kezelés és a gyógyszeres kezelés – mondta el a Heteknek dr. Halmy László. Az Elhízástudományi Társaság elnöke szerint a gyógyszer használata akkor lehet indokolt elhízás esetén, ha az előzetes életmód-terápia hatástalan volt, és kísérőbetegség áll fenn. Nem ért viszont egyet a túlsúlyos kategóriába tartozó személyek és az egészséges elhízottak gyógyszeres kezelésével.
A fogyókúrás gyógyszerek „diadalmenete” a húszas években indult. Az ekkor alkalmazott – azóta azonban többnyire betiltott – szerek a központi idegrendszerre hatottak, és egyáltalán nem voltak veszélytelenek, mert az élénkítő, doppingoló szerek közé tartoztak. Elnyomták az étvágyat, csökkentették a fáradtságérzetet, és élénkítettek. De könnyen rájuk lehetett szokni, és a kívánt hatáshoz egyre nagyobb adagokra volt szükség. Ilona elmesélte, hogy jó pár évvel ezelőtt szedett egy ilyen gyógyszert, amitől le is fogyott, mert egyáltalán nem érzett éhséget. Viszont a „szíve majd kiugrott” a helyéről, és ingerlékennyé is vált. A kilók azóta duplán visszajöttek, megmaradt viszont az ingerlékenység, amit Ilona a gyógyszer egyetlen maradandó utóhatásának tart.
Jelenleg a magyar piacon két olyan hatóanyag áll rendelkezésre, melyeknek a hatásmechanizmusa ismert, és eredményességüket számos vizsgálat igazolta. Az ilyen gyógyszerek jelenleg vénykötelesek, de nem sokáig: hamarosan vény nélkül is forgalmazni fogják őket. Az engedélyt az Európai Bizottság adta meg, de nemcsak hazánk területére, hanem az unió összes tagállamára vonatkozóan.
Világszerte újabb és újabb kutatások folynak a hatékonyabb módszerek és hatóanyagok megtalálása érdekében. A közelmúltban nagy reményeket fűztek a „rimonabant” nevű szerhez, engedélyezése után néhány nappal azonban váratlanul bevonták. Halmy László professzor elmondta: orvosi praxisában is előfordult már, hogy az előzetesen pszichiátriailag egészséges elhízott személynél depresszió jelentkezését észlelte.
Az ellenőrzött gyógyszereken kívül sokan nyúlnak a kívánt hatás elérése érdekében „csodaszerek”-hez. Ezek egy része külföldről érkezik, sokszor illegális csatornákon, más részük itthon készül. Reklámozóik igen gyakran elfeledkeznek megemlíteni a mellékhatásokat is, pedig egy egyszerű fogyasztó tea is okozhat máj- és veseelégtelenséget. (Bagyarik Cecília)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!