hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 03. 27. (XIII/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Propagandaháború Jeruzsálemért

A napokban arab lakosok a jeruzsálemi Sziluán negyedben átvehették a városháza határozatait arról, hogy az engedély nélkül, a jogrend megsértésével épített házaikat le kell bontaniuk. Összesen 88 házról van szó, benne 1500 lakossal, akik a PFSZ bátorítására nem építési területen házakat húztak fel. Az ügyek egy része megjárta már a Legfelsőbb Bíróságot is.

Nemzetközi kényszer a nemzeti koalíció

A munkapárti konvenció többsége jóváhagyta Ehud Barak és Netanjahu koalíciós megállapodását, így a tisztán jobboldali kabinet helyett nemzeti egységkormány jöhet létre Izraelben. A második Netanjahu-kormányt a knesszet 120 képviselőjéből legalább 67-en támogatják. Barack Obama szerint így „sem lesz könnyebb a béke elérése” annak ellenére, hogy Netanjahu megígérte: tárgyalni fog a palesztinokkal.

Drogháború Dániában

Drogháború tört ki Európa eddig legnyugodtabb városában. Az elmúlt hetek lövöldözései során többen is életüket vesztették Koppenhágában. A történtekre a dán kormány az ország jogalkotásában eddig példátlanul kemény válaszlépésekkel kíván válaszolni, mégpedig a kiszabható börtönbüntetések meghosszabbításával és a rendőrség rendelkezésére álló eszköztár, például a lehallgatási jog kiszélesítésével.

Az EU Kelet-Európának udvarol

Az unió igyekszik politikai tőkét kovácsolni a gazdasági válságból. José Manuel Barroso bizottsági elnök a márciusi EU-csúcsot a szolidaritás példájának nevezte. A segítség­nyújtás azonban nem önzetlen: a most elindított Keleti Partnerséggel az EU egy újabb befolyási övezetet teremthet magának éppen a válság idején.

Belföld

A mákonyos beteg és a szívsebész - Interjú Dávid Ibolyával

A mindenkori ellenzék 1990 óta szórakozik azzal, hogy amikor a mindenkori kormány elindul valamelyest az öngondoskodás irányába, hogy az állam kiadásait korlátok közé szorítva élénkítse a gazdaságot, akkor előáll azzal a mákonnyal, hogy az állam dolga alanyi jogon, ingyen, vissza nem térítendően adni és adni, miközben a túlköltekezésbe roppant bele a magyar költségvetés. Az MDF harmadik erőként a gondoskodó állam hazugsága ellen harcolna – mondta a Heteknek Dávid Ibolya pártelnök.

A kamikaze kormány és a kétharmados jobboldal

Bozóki András politológus, egyetemi tanár

Keresik a pilótát - Élet-halál harcát vívja az MSZP

Váratlan, de annál kevésbé meglepő fordulat tematizálja a hazai közéletet, mióta a második Gyurcsány-kormány miniszterelnöke felajánlotta távozását. Lapzártánkig gyakorlatilag két jól körülírható táborra szakadt az új helyzetre rácsodálkozó politikai elit és tulajdonképpen a közvélemény is. Az egyéves mandátumot öröklő szakértői kormány színre lépését az előrehozott választásoktól rettegők siettetik, míg a jobboldalon már gyújtanák az örömtüzeket.

Hit és értékek

Megugrottak a bibliaeladások a válság kezdete óta

Annak ellenére, hogy a válság idején számos árucikk iránt jelentősen visszaesett a kereslet, van egy könyv, amelynek eladása most is rendkívüli mértékben jövedelmező: ez pedig a Biblia.

Síita nagyhatalom született

A 2500 éven át fennálló perzsa monarchia megdöntéséhez 1979-ben egy száműzetésben élő fáradt öregember egyetlen felhívása is elegendő volt a perzsa nép számára. A forradalom atyja, Khomeini ajatollah ugyan már húsz éve halott, műve, a harminc éve, 1979. április 1-jén kikiáltott iszlám köztársaság azonban épp korunkban válik megkerülhetetlen nagyhatalommá.

HÁTTÉR

A hét eseményei

Egyre jobban spórolunk

A válságmenedzser válaszol

Cikksorozatunkban hétről hétre közreadjuk olvasóink kérdéseit és szakemberek ezekre adandó válaszait. A héten Pásztor Tamás válságmenedzser válaszol.

A Gundel nem csak palacsinta

Keveseknek adatott meg, hogy nevük olyan fogalommá váljék, mint a Gundeleké. A név hallatán a tudatlanabbak csupán a Gundel palacsintára gondolnak, a műveltebbeknek azonban egy nagy család másfél évszázados, mesébe illő története is eszükbe jut. Noha a névhez több tucat ételkreáció is kapcsolódik, a történet sokkal többről szól: egy átalakuló világ polgári értékrendjének kialakulásáról, aminek során az ember - legalább a vendéglőben - megkapta az őt illető tisztességet. Az emberi méltóságát megtapasztaló vendég pedig előbb-utóbb megtanulja: ne csak táplálkozzon. Étkezzen!

Petrence, ciher, hajkolás

„Az erdő mindig titokzatos marad, hiába járod be újra és újra, a fák csendjét mindig máshogy hallod” – jut eszembe egy klasszikus sor valahonnan, miközben a fák csúcsát nézegetem, és a pirkadatot köszöntő madarak csicsergését csodálom. A már-már költői szárnyalásnak egy láncfűrész visítása vet drámai véget, na meg Kócos favágó kemény mondata: ha már tátani jött a száját az úr, legalább ne álljon az útba.

A toll mártírjai: Jean-Paul Marat-tól Anna Politkovszkajáig

15 évvel ezelőtt, 1994. március 20-án Szomália fővárosában, Mogadishuban, az operatőrével együtt meggyilkoltak egy fiatal olasz tudósítót, Ilaria Alpit. Az ő neve is felkerült arra a washingtoni Szabadság-parkban álló, üvegpanelekből álló monumentális obeliszkre, amely a hivatásuk teljesítése közben meggyilkolt újságíróknak állít emléket. A „Freedom Forum Journalists Memorial”-ra a mai napig csaknem 1800 zsurnaliszta nevét vésték már fel.

Nevetni egy szörnyű világban

„Az élet egy különös színpad, amelynek meglehetősen zavaros célja és furcsa repertoárja van. Mi a leghőbb vágyam? Az, amit a költő kíván: egyszer életemben végre jól kialudjam magam..." - ha nem ismerné az ember az idézet forrását, jó eséllyel akkor is tudná, kitől származik. Rejtő Jenő sajátos humora, romantikája a gazdasági világválság óta szórakoztatja az „úri közönséget" (miközben a zongoránál Pepita Ofélia áll, és gitározik).

Túlélőfitnesz Szibériából

Gyerekek szaladnak ki az óvodából egy szál fürdőruhában. Vidáman visonganak, játszanak. Aki akarja, azt az óvó néni még egy vödör vízzel is nyakon önti a nagyobb hatás kedvéért. Nem is lenne ebben semmi különös egy nyári szünidős táborban, ám a helyszín Szibéria, az időpont pedig február. A környéken mindenütt hó. A gyerekek úgy vetik be magukat a hóba, mintha strandmedence lenne. A radikális „túlélőfitnesz” egyre elterjedtebb Oroszországban.

Miért kellett meghalnia Balla Irmának?

Egyre inkább krimibe illőnek bizonyul Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásának bírósági szakaszba jutott ügye. A két éve különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel az áldozat harmincéves fiát, S. Sándort vádolják, ám a védelem szerint a nyomozást tévútra vitte az erős megfelelési kényszer. A vádlott ellen nincs közvetlen bizonyíték, miközben biztos alibije van. Balla Irmának pedig nemcsak a családjában, a párton belül is számos haragosa volt. Egy fideszes civil szervezet vezetője például woodoo bábut készített, hogy fekete mágiával tegye félre riválisát. A tragédia előtt kijelentette: Balla Irma hamarosan meg fog halni.

KÁVÉSZÜNET

A hoki volt az élete

Hétfőn még a hétvégén kilencedik alkalommal kivívott bajnoki címet ünnepelte az Alba Volánnal, kedden éjszaka viszont élete legnagyobb küzdelmét veszítette el. A 34 évesen távozó Ocskay Gábor jégkorongozó nevével tovább bővült a tragikusan elhunyt magyar élsportolók gyászos listája.

A Mézga család

A Mézga Focisuli Klub Kaposvárott alakult Horváth (Mézga) János testnevelő tanár (kis képünkön) jóvoltából. Az edző csaknem két évtizedig volt élvonalbeli játékos, és olyan focisulit álmodott meg, amelyben az óvodásoktól egészen a tizennyolc éves korosztályig lehet majd tehetséges gyerekekkel foglalkozni. Amellett, hogy eredményeik nemzetközi szinten is kiemelkedők, Mézga szaki az életre való nevelést emeli ki legfontosabb küldetéseként.

Megölni a diktátort és menteni, ami még menthető

Hitlert többször is megpróbálták elpusztítani. Sajnos egyik merénylet sem sikerült, pedig a világ sorsa másképp alakult volna. A célhoz legközelebb azok a német katonatisztek jutottak, akiknek a Valkűr című film állít emléket. A gondosan felépített akció célja nemcsak a náci vezér likvidálása, hanem a teljes rendszerváltás is volt, Németország és Európa megszabadítása a náci vezérkartól és az SS gépezetétől. Ha mindez teljesül, több millió élet menekül meg, s a háború majd egy évvel előbb véget ér.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!