hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Gundel nem csak palacsinta

2009. 03. 28.
Keveseknek adatott meg, hogy nevük olyan fogalommá váljék, mint a Gundeleké. A név hallatán a tudatlanabbak csupán a Gundel palacsintára gondolnak, a műveltebbeknek azonban egy nagy család másfél évszázados, mesébe illő története is eszükbe jut. Noha a névhez több tucat ételkreáció is kapcsolódik, a történet sokkal többről szól: egy átalakuló világ polgári értékrendjének kialakulásáról, aminek során az ember - legalább a vendéglőben - megkapta az őt illető tisztességet. Az emberi méltóságát megtapasztaló vendég pedig előbb-utóbb megtanulja: ne csak táplálkozzon. Étkezzen!

Az Ön pályaválasztása igencsak eltért ősei mesterségétől. Miért?

- Én voltam ugyan a „trónörökös", a legidősebb unoka, akinek a nevet tovább kellett volna vinnie, de az ötvenes években állami szinten mindenkit máshova tanácsoltak, mint ahová a családi tradíciója és esetleg elhivatottsága szólt. A fentről jött „utasítás" szerint továbbtanulás, számomra minél messzebb Budapesttől és minél messzebb a vendéglátástól. A diktatúrákban a politika számára fontos program volt a családok szétverése, mint ahogy azt az NDK-ban és Romániában is hasonlóan tették. Az erős, öntudatos polgári család veszélyesnek tűnt a rendszer számára. Így kerültem a Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémiára, ahol agrármérnöki diplomát szereztem, majd életem nagy részében sertéstakarmányozással foglalkoztam. A sors kegyelméből azonban már több mint tíz éve kiterjedten foglalkozom humán táplálkozással kapcsolatos kutatásokkal, és végül nyugdíjas koromra bekerültem a vendéglátószakmába. Jelenleg is rendszeresen tartok előadásokat az állati és emberi táplálkozásról, valamint tanítok a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karán - amelynek egyik alapítója, édesapám, Gundel Ferenc volt.

A Gundel név az elmúlt hatvan évben sem kopott meg. Mitől sikerült megőriznie a rangját, hírnevét?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!