hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresik a pilótát - Élet-halál harcát vívja az MSZP

2009. 03. 29.
Váratlan, de annál kevésbé meglepő fordulat tematizálja a hazai közéletet, mióta a második Gyurcsány-kormány miniszterelnöke felajánlotta távozását. Lapzártánkig gyakorlatilag két jól körülírható táborra szakadt az új helyzetre rácsodálkozó politikai elit és tulajdonképpen a közvélemény is. Az egyéves mandátumot öröklő szakértői kormány színre lépését az előrehozott választásoktól rettegők siettetik, míg a jobboldalon már gyújtanák az örömtüzeket.

Gyurcsány Ferenc lemondásához több ok is vezetett. Egyrészt az már egészen biztos, hogy két-három hónapon belül 500 milliárd forintos kiadáscsökkentést kell végrehajtani, mert a gazdaság teljesítménye messze elmarad a várakozásoktól. Ennek leginkább az az oka, hogy Németország recesszióba süllyedt, az optimista verzió szerint csak 5 százalékos lesz a német gazdasági visszaesés, de egyes elemzők 7 százalékos mínuszt várnak. A magyar gazdaság leginkább a némettől függ, ezért 5 és 8 százalék közé teszik a magyar visszaesést, ami azt jelenti, hogy a költségvetés bevétele is százmilliárdokkal csökken.

Így az a válságkezelő csomag, amit Gyurcsány Ferenc februárban bejelentett, immáron nem sokat ér. A távozó miniszterelnöknek viszont ezt sem sikerült elfogadtatnia, nemhogy egy keményebbet, ami például a nyugdíjkorrekciós program, azaz a mérsékelt nyugdíjemelések befagyasztását, a szociálpolitikai támogatás eltörlését, a gyed lerövidítését, a gáz- és távhő-kompenzáció megszüntetését jelentené. Egyes vélemények szerint annyira „bedurvulhat" a helyzet, hogy akár a 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése is szóba jöhet, miközben a közszférában a 13. havi illetményt vehetik el végleg a bérek befagyasztása mellett. Beszéltünk olyan szocialista politikussal is, aki 900 milliárdos „megszorító" csomagról értekezett.

A miniszterelnökök jönnek-mennek, de a párthatalom örök?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!