hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drogháború Dániában

2009. 03. 29.
Drogháború tört ki Európa eddig legnyugodtabb városában. Az elmúlt hetek lövöldözései során többen is életüket vesztették Koppenhágában. A történtekre a dán kormány az ország jogalkotásában eddig példátlanul kemény válaszlépésekkel kíván válaszolni, mégpedig a kiszabható börtönbüntetések meghosszabbításával és a rendőrség rendelkezésére álló eszköztár, például a lehallgatási jog kiszélesítésével.

„Mindent megadunk a rendőrségnek, amit csak kér - nyilatkozta Brian Mikkelsen igazságügyi miniszter. - Rendkívüli intézkedésekre van most szükség. Egy perc nyugtot sem fogunk hagyni a bandáknak."

A feszültség azt követően kezdett kialakulni, hogy a dán rendőrség 2004-ben több drogbandára is lecsapott Koppenhága Christiania nevű, hippik lakta negyedében. Az erőszak azonban csak tavaly kezdett terjedni a bevándorlók között kialakult bűnbandák összecsapásakor, az elmúlt hat hónapban pedig harminc lövöldözés tört ki a dán fővárosban. 2008-ban hatvan tűzharc volt Koppenhágában, háromszor több, mint az azt megelőző év során.

Koppenhága eddig a harmadik legbékésebb városnak számított Európában Bécs és Bern után, a Mercer Befektetési Tanácsadó cég felmérése szerint, míg Dániát Izland után a világ második legbékésebb országának minősítette az Economist Intelligence Unit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!