hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 07. 31. (XIII/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mérgezés, fojtogatás, lefejezés: ukrán módszerek a cenzúrára

A Nemzetközi Újságíró Szövetség és a Riporterek Határok Nélkül is üdvözölte a nyomozás legújabb fejleményeit a kilenc éve meggyilkolt ukrán újságíró, Georgij Gongadze ügyében. Ennek ellenére még mindig sok a kérdőjel az egész ukrán belpolitikát felforgató gaztett ügyében, amelynek legújabb fejleményeként megtalálták és azonosították Gongadze maradványait.

Diplomáciai offenzíva a Közel-Keleten

Obama tényleg nem vesztegeti az idejét. Bár óvatosan, tanulva a korábbi kudarcokból, nem hirdette meg saját közel-keleti béketervét, hanem előre meghatározott forgatókönyv szerint viszi az ügyeket: átfogó közel-keleti béke­meg­állapodásra törekszik. Iránhoz tárgyalási ajánlatot juttatott el. Levélben fordult az arab államok egyes vezetőihez, arra kérve őket, hogy bizalomteremtő lépéseket és normalizálási gesztusokat tegyenek Izrael irányába.

Belföld

Bedőlnek

Mind gyakoribb, hogy az eladósodott és fizetésképtelen állampolgárok ingatlanát kényszerértékesítik, nem egyszer a lakásmaffia hatékony közreműködésével. A PSZÁF és a rendőrség is vizsgálódik már azoknál a pénzügyi szolgáltató cégeknél, melyeknél gyanítható, hogy működésük nem a hitelezésre, hanem a kispénzű ügyfelek otthonának könnyű megszerzésére irányul. A kormány a banki magatartáskódex, az állami kezességvállalás és az önkormányzatok elővásárlási joga révén igyekszik megakadályozni tömegek utcára kerülését. Az intézkedéseket a jogvédők kétkedve fogadják.

Kvalifikált porszem a kommunista gépezetben

Tapasztalt parlamenti képviselők sem büszkélkedhetnek annyi médiamegjelenéssel, mint Fót öt hónapja beiktatott polgármestere. Igaz, Mádly Zsolt eddig nem szakmai teljesítményével, hanem sajátos performanszaival vívta ki az országos érdeklődést: egy ízben helyettesét dobta orrba egy mikrofontartóval, egy másik alkalommal pedig késsel-villával esett a villanyóraszekrénynek.

Illegális milliárdok

A rendőrség szerint több magyar klinikán is végeztek törvénytelen őssejtbeültetést. A gyanúsítottak között van nemzetközi hírű professzor, sztársebész, biológus, illetve egy részvénytársaság vezetője. Tavaly év vége óta nyomoztak utánuk, bár az kérdéses lesz, hogy hogyan tudják bizonyítani a bűncselekményeket. A Fővárosi Bíróság közleménye szerint az emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bíróság „elrendelte Y. B., N. K., Sz. S. és S. I. gyanúsítottak előzetes letartóztatását 2009. augusztus 29. napjáig.” A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében.

Száz nap, amely nem rengette meg az országot

Míg 2006-ban a Gyurcsány Ferenc által bejelentett 1000-1300 milliárdos megszorításokra lángba borult Budapest, addig Bajnai Gordon hasonló mértékű kiadáscsökkentését meglepő nyugalommal, jelentősebb sztrájk nélkül és tüntetésmentesen fogadták a magyarok. Mindkét miniszterelnököt közelebbről ismerő forrásaink szerint ennek többek között oka a két politikus közötti karakterbeli különbség, az IMF-hitel kényszere és a Fidesz reakciója is.

Sukorói titkok

„Itt nem a jogszerűségről van szó, hanem arról, hogy a Fidesz más gazdát szemelt ki a területnek, de úgy tűnik, a szocialisták beelőztek” – így foglalta össze a King’s City néven a Fejér megyei Sukoró határában tervezett beruházás körüli vitákat a település polgármestere, Molnár Gábor. A Fidesz szerint érthetetlen, hogy a „homályos”, „több sebből vérző” megaprojektet a Gyurcsány-kormány miért minősítette kiemelt beruházásnak, illetve Bajnai kabinetje miért támogatja. Szerintük ingatlanpanamáról van szó.

Hit és értékek

Pompeii foglyai

Titus császár uralkodásának első éve igencsak baljós előjellel vette kezdetét. Kr. u. 79. augusztus 24-én eget rázó robbanással kitört a Vezúv, előbb mérges gázokból álló füstködbe burkolva, majd hamu-, kő- és lávaesővel elborítva a környező településeket. A helyenként tíz méter vastag, betonkeménységűvé szilárdult vulkáni anyag alól a 18. században kezdték kibányászni a halott városokat. Bár a feltárásokat Herculaneumban kezdték, 1753-ban Pompeiiben nyílt meg a világ első szabadtéri múzeuma, amely mindmáig turisták százezreit vonzza évente a Nápolyi-öböl környékére.

Előbb a Templom, aztán a megtisztulás

A hagyomány szerint mivel a Templomot idegenek rombolták le, és idegenek tartják megszállás alatt, ezért nekik is részt kell venniük a felépítésében.

A böjt lakodalommá lesz

Lapzártánkkor, szerda este kezdődött meg a zsidóság második legjelentősebb bűnbánati és gyásznapja, tisá b’Áv, azaz „Áv hónap kilencedike”. Ahogy a napnyugta csíkja körös-körül végigszáguld bolygónkon – Magyarországot ezúttal 20 óra 22 perckor érve el –, úgy kezdik meg az est leszálltával a vallásos zsidók az egész Földön huszonöt órás teljes böjtjüket, amelynek során sem ételt, sem vizet nem vesznek magukhoz, nem használnak illatszert, sminket, csak kezüket és szemüket mossák meg, nem mosolyognak, és nem élnek házaséletet. Tisá b’Áv böjtje már a Bibliában is szerepel.

HÁTTÉR

Beindulhat az autópiac

Stabilizálódni látszik az autóipar. Egyelőre azonban nem lehet még tisztán látni, hogy csak a roncsprémiumnak köszönhetően vagy véglegesen kifelé indult a válságból.

Áthidal

Az átmeneti nehézségek kivédése és a lakástulajdon elveszítésének a megakadályozása a célja annak az új törvénynek, amely kétéves segítséget kíván nyújtani az adósok számára.

Segély az ablakban

Kimondottan a válsággal összefüggésben nehéz helyzetbe kerültek megsegítésére hozta létre a kormány a krízisalapot. A minimum 20, legfeljebb 50 ezer, kivételes esetekben maximum 100 ezer forintos támogatásra azok lehetnek jogosultak, akik tizennyolcadik életévüket betöltötték, családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért (57 815 forintot), illetve a válság hatására krízishelyzetbe kerültek. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint azok tartoznak ebbe a kategóriába, akik elveszítették a munkahelyüket, vagy jelentős, legalább 20 százalékos jövedelemveszteséget szenvedtek el, illetve a lakáshitelük havi törlesztőrészletének növekedése eléri a 20 százalékot.

A slágergyáros

Egy teljes nemzedék életérzéseit ragadta meg dalaiban, melyek közül egy-egy találó mondat vagy cím azóta is sokszor idézett szállóigévé vált. Slágerei egy ellentmondásos korszak mementói: Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Nem csak a húszéveseké a világ, Isten véled, édes Piroskám, Kislány a zongoránál, Úgy szeretném meghálálni, Gondolj apádra, Kell egy kis áramszünet, Hosszú az a nap, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Egy tisztes őszes halánték, Tölcsért csinálok a kezemből, Add már, Uram, az esőt. Szenes Iván idén 85 éves.

Nyoma se maradjon?

Szita Szabolcs professzor, a magyarok ausztriai kényszermunkájának elismert kutatója segélykiáltással felérő e-mailt kapott ausztriai munkatársától, Martha Gammertől. Az osztrák hölgy információi szerint teljes megsemmisítés fenyegeti a település és a volt guseni koncentrációs tábor közelében fekvő Bergkristall bányaüzem maradványait. Ez az üzem volt a náci Harmadik Birodalom egyik legnagyobb föld alatti repülőgépüzeme, amelynek építésén, majd később az üzemben több ezer magyar kényszermunkás is dolgozott.

Tanuló vezetők

A polgármesterleszek.hu portálon részleteket találtunk egy olyan honi oktatásról, amely már beiktatott polgármestereknek is jól jöhet. Már hivatalban lévő polgármesterek is rendeltek belőle. Ennek hatására döntött úgy Szőke Tamás marke­ting szakember, hogy létrehozza a polgármesterlettem.hu oldalt is.

Hogyan lehet a cigánykérdést elvinni a szélsőjobbtól?

Szenvedélyektől sem mentes társadalmi méretű vita bontakozott ki a romák helyzetéről és a közbiztonság állapotáról, amely a két témakört összekapcsolva már tematikai szempontból is megelőlegez bizonyos előítéletes következtetéseket. A helyzet bonyolultságára jellemző, hogy sokszor a roma kisebbséget előítélet-mentesen, sőt rokonszenvvel tekintő és vitathatatlan segítő szándékot tanúsító, felkészült elemzők sem képesek használható támpontot nyújtani a társadalmi megbékélés megteremtéséhez.

Aral: a haldokló tenger

„Edigejnek elcsüggedt a szíve – maga is tengervidéki sztyeppelakó volt, megszokta az Aral-melléki pusztaságokat, de ilyenre nem volt felkészülve. Az örökké változó, kék tengertől, amelynek a partján felnőtt, a víz nélküli halott vidékre!” Az idézet Csingiz Ajtmatov 1981-ben íródott könyvéből való, de ami az Aralt illeti, a történet régebben kezdődött.

Végzetes menetek

Megdöbbentő, de két hét alatt már a második volt profi ökölvívó lett merénylet áldozata. Július 12-én Arturo Gattit, a kitűnő egykori kanadai bokszolót gyilkolta meg a felesége brazíliai nászútjukon. 25-én pedig Vernon Forrest volt világbajnok került végzetes konfliktusba néhány rablóval. Egy benzinkútnál próbálták meg kirabolni, de ő ellenállt, majd üldözni kezdte a támadókat. Amikor azonban visszasétált az autóhoz, a bűnözők visszatértek, és hét lövéssel valósággal kivégezték őt.

KÁVÉSZÜNET

Légy erős, Felipe, veled vagyunk

„Forza Felipe Siamo Con Te”, azaz „Légy erős, Felipe, veled vagyunk” feliratú táblát függesztettek ki a ferraris szurkolók a Hungaroringen a csapat boxánál, ezzel kifejezve együttérzésüket és jókívánságukat Felipe Massa felé. A brazil pilótaugyanis kis híján tragikus balesetet szenvedett a Hungaroringen.

Megtagadható-e a védőoltás?

Az utóbbi években több alkalommal is nagy nyilvánosságot kapott egy-két család esete, akik az életkorhoz kötött kötelező védőoltások megtagadása miatt kerültek össze-tűzésbe az ellátórendszerrel, illetve az igazságszolgáltatással. Nem mondható, hogy oltásellenes hangulat lenne az országban, valóban mindössze néhány családot érint, inkább jogfilozófiai szempontból érdekes a kérdés: létezik-e olyan örök érvényű értékrend, erkölcsi normarendszer, amely korlátozza az államhatalmat a magatartási szabályok megalkotása terén?

Aki megnyerte a világot

„Istenibbé” válhat Diego Maradonánál is: Cristiano Ronaldót július elején több mint 80 ezer néző előtt mutatták be Madridban. A fogadtatás rekord a futball világában, ám a Real Madrid új szerzeménye nem elégszik meg, újabb címeket akar nyerni. Nem csoda. Az első edzésein máris szinte vért izzadó futballista munkamorálja lenyűgöző elszántságot tükröz, szeméből pedig a futball szereteténél talán csak egyvalami sugárzik jobban: mérhetetlen becsvágya.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!