hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A böjt lakodalommá lesz

2009. 07. 30.
Lapzártánkkor, szerda este kezdődött meg a zsidóság második legjelentősebb bűnbánati és gyásznapja, tisá b’Áv, azaz „Áv hónap kilencedike”. Ahogy a napnyugta csíkja körös-körül végigszáguld bolygónkon – Magyarországot ezúttal 20 óra 22 perckor érve el –, úgy kezdik meg az est leszálltával a vallásos zsidók az egész Földön huszonöt órás teljes böjtjüket, amelynek során sem ételt, sem vizet nem vesznek magukhoz, nem használnak illatszert, sminket, csak kezüket és szemüket mossák meg, nem mosolyognak, és nem élnek házaséletet. Tisá b’Áv böjtje már a Bibliában is szerepel.

Ez a nap a Salamon által épített Első Templom babilóniak által történt lerombolásának napja (i.  e. 586). Megdöbbentő módon a Második Templom is ugyanezen a napon pusztult el a rómaiak kezétől i. sz. 70-ben. De ugyanezen a napon űzték ki a zsidókat Spanyolországból is 1492-ben – érthető tehát, hogy a jóm kippur, a nagy engesztelőnap után ez Izrael legfontosabb böjtnapja. Jeruzsálemben a Siratófal előtti tér teljesen megtelik, sokan plédeket terítenek le, és a földön ülnek egész nap (ez is a gyász jele), a tűző napon. Jeremiás siralmainak könyvét olvassák, amely az Első Templom pusztulását siratja. A Templom újjáépítését szorgalmazó szervezetek minden évben demonstratív módon megkísérlik a Harmadik Templom leendő alapkövét fölvinni a hegyre, amelyet azonban a már készenlétben álló rendőrség megakadályoz, hiszen ez világháborús konfliktushoz vezethetne.

A babilóni fogságból a Szentély pusztulása után hetven évvel hazatérő, beszédeivel a Második Templom felépítésére buzdító Zakariás próféta könyvében (7–8. fejezet) olvashatunk először arról, hogy a zsidók „néhány éve”, pontosabban „hetven esztendeje” böjtölni „szoktak” az ötödik hónapban, vagyis Áv hónapjában (lásd keretes írásunkat!), és meg akarják kérdezni Istent, hogy folytassák-e tovább ezt a szokásukat. Tekintettel arra, hogy a zsidó hagyomány nem tud más böjtről az ötödik hónapban, mint a tisá b’Ávról, biztosra vehetjük, hogy itt erről az ünnepről van szó – vagyis ebből kiderül, hogy az emléknap megtartása a babilóni fogságban alakult ki, emberi kezdeményezésre ugyan, de azután Isten utólagos jóváhagyását kérve.

Zakariás próféta által Isten további három böjtről is beszél, amelyek a Jeruzsálem elleni babilóni ostrom főbb eseményeit követik: a negyedik, a hetedik és a tizedik hónapban is kialakult szokássá vált egy-egy gyásznap, azonban ezek egyike sem olyan jelentőségű, mint Áv kilencedike, amelyen a Templom pusztult el. I. e. 584-ben a tizedik (Tévét – december-január) hónap 10-én kezdte meg Nebukadneccár babilóni király Jeruzsálem ostromát, és ugyanezen a napon a Babilóniában élő Ezékiel prófétának meghalt a felesége, azt jelképezendő, hogy Isten Jeruzsálemet tekintette – házasságtörő – feleségének. Erre emlékeztet „a tizedik hónap böjtje”. Két évvel később az ostromtól már teljesen kiéhezett város kőfalát sikerült áttörniük a babilóniaknak a negyedik (Támmúz – június-július) hónap 17. napján, és elfoglalták a várost – erre emlékezik „a negyedik hónap böjtje”. Egy hónappal később tisá b’Áv napján elpusztították a Templomot – majd a hetedik (Tisri – szeptember-október) hónap 3-án megölték Gedáliást, a babilóniak által kijelölt helytartót, és ezzel a nép teljesen elvesztette a hazáját. Ez a „Gedálja böjtje”, amelyet Zakariás „a hetedik hónap böjtjének nevez” (bár egyes értelmezések szerint ez magára a jóm kippurra is vonatkozik, amely ugyanabban a hónapban van!).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!