hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Illegális milliárdok
Törvénytelen őssejtbeültetés ötmillió forintért?

2009. 07. 30.
A rendőrség szerint több magyar klinikán is végeztek törvénytelen őssejtbeültetést. A gyanúsítottak között van nemzetközi hírű professzor, sztársebész, biológus, illetve egy részvénytársaság vezetője. Tavaly év vége óta nyomoztak utánuk, bár az kérdéses lesz, hogy hogyan tudják bizonyítani a bűncselekményeket. A Fővárosi Bíróság közleménye szerint az emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bíróság „elrendelte Y. B., N. K., Sz. S. és S. I. gyanúsítottak előzetes letartóztatását 2009. augusztus 29. napjáig.” A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében.

A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában huszonötezer dollárt vagy ötmillió forintot fizettek. Az NNI adatai szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést; az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem. Közölték: az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózott vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt – állítja a rendőrség.

Jelenleg Magyarországon nincs kiadott engedély az őssejttel végzett emberi kutatásokra. A világon sehol sem alkalmazzák terápiásan és rendszerszerűen ezt a beavatkozást, csupán kísérletek és kutatások folynak. Magyarországon az emberen végzett orvostudományi kutatásokról szóló rendeletben foglalt szabályok alapján az Egészségügyi Tudományos Tanács kutatásetikai bizottsága engedélyezhet orvosbiológiai őssejtkutatást, és ilyen engedély hiányában nem folytatható kutatás sem.

A Hetek idén márciusban számolt be arról, hogy milyen viták veszik körül az őssejt-kutatást. (őssejtturizmus - Etikai aggályok és maffiapénzek a terápiában. Hetek, 2009 március 6.) Mint írtuk: az őssejtkutatások nagyon sok olyan betegségben szenvedő embert töltenek el reménységgel, akik a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlanok. Február végén azonban napvilágot látott az első dokumentált eset, amely azt bizonyítja, hogy a kontrollálatlan – sokszor illegális – eljárások óriási veszélyt jelentenek a betegek számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!