hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kvalifikált porszem a kommunista gépezetben
A harcias fóti polgármester portréja

2009. 07. 30.
Tapasztalt parlamenti képviselők sem büszkélkedhetnek annyi médiamegjelenéssel, mint Fót öt hónapja beiktatott polgármestere. Igaz, Mádly Zsolt eddig nem szakmai teljesítményével, hanem sajátos performanszaival vívta ki az országos érdeklődést: egy ízben helyettesét dobta orrba egy mikrofontartóval, egy másik alkalommal pedig késsel-villával esett a villanyóraszekrénynek.

Beteg ember – állítják Mádlyról politikai ellenfelei. Végre egy ember, aki felszámolja „a tízek diktatúráját” – mondják szövetségesei. Ahhoz, hogy megértsük, kik az úgynevezett „tízek”, 2006-ig kell visszamenni az időben. Az akkori önkormányzati választáson a fideszes polgármester-jelölt győzött, és a képviselőtestületben is megvolt a többsége: a nyolc fideszes képviselővel szemben az MSZP hat, a civilek négy mandátumot szereztek.
Csakhogy Móczár Béláné, aki akkor a Fidesz helyi elnöke volt, férjével, továbbá másik két képviselővel átállt a „sötét oldalra”: tudniillik ígérete volt a polgármestertől, hogy alpolgármesterré nevezi ki, ám amikor ez nem történt meg, „bosszúhadjáratot indított” párttársa ellen. Legalábbis így tájékoztatta a Heteket Földi Pál, a jelenlegi – egyik – alpolgármester, Mádly Zsolt híve. Móczárék átállásával megszűnt a fideszes többség, egyszersmind létrejöttek a „tízek”. Akik, legalábbis Földi szerint, úgy érzik, mindent megtehetnek. Például nem akarják tudomásul venni, hogy Fót város polgármesterét dr. Mádly Zsoltnak hívják. Igaz, csak idén február óta, mikor is a hűtlen kezelés miatt lemondatott előző fideszes polgármester helyére kiírt időközi választást a szintén Fidesz–KDNP támogatásal indult Mádly nyerte meg.
A negyvenöt éves, kolozsvári születésű  Mádly saját megfogalmazása szerint „nem megélhetési politikus akar lenni”, továbbá „hisz egy Istenben, a Jézus Krisztusban, egy egységesülő Hazában, Magyarország feltámadásában”.
Mádly három felsőfokú végzettséggel rendelkezik: első diplomáját a Bukaresti Testnevelési Főiskolán szerezte 1987-ben. Igazgatásszervezői oklevelet 1996-ban szerzett az Államigazgatási Főiskolán, végül 2001-ben a Pécsi Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogi végzettségre tett szert.
A polgármester a helyi lapnak nemrégiben azt nyilatkozta, megválasztásával „porszem került a kommunisták gépezetébe”. Mádly szerint ez magyarázza, miért nem fogadják el személyét az ellenzéki képviselők, miért nem gratuláltak megválasztásakor, és miért nem szólítják polgármesternek. 
„Nem illik bele a mai magyar politikába egy hívő, nemzeti érzelmű polgármester. A mai polgármester és politikus »ideális« alanya olyan, aki elvtelenül kiárusítja a hazáját, eladja az ország vagyonát. Én úgy érzem magam, hogy nem is polgármester, hanem csendőr kell legyek, aki éberen vigyáz a fótiak vagyonára” – magyarázta Mádly.
Párttársáról, Móczár Bélánéról sincs sokkal jobb véleménnyel. Igaz, Móczárné – aki ugyanabba a gyülekezetbe jár, mint Mádly –, folyamatosan szapulta a polgármestert, amikor az felemlegette a nő szocialista kapcsolatrendszerét. „A Móczár házaspár emlékezetem szerint a 2006-os választások előtt keresztelkedett ki, én úgy érzem, hogy az egyház tanításait képtelenek befogadni. Minden testületi ülésen nemes egyszerűséggel lehülyézi a polgármestert” – panaszkodott a helyi lapnak Mádly.
Az országos médiába való bekerüléshez persze nem elég néhány sarkos nyilatkozat. Ahhoz több kell. Például az, hogy a polgármester a bekapcsolt kamerák jelenlétében vágja orrba helyettesét egy mikrofontartóval. Mádly Zsolt a napokban így tett, mire fel a célszemély, a szocialista Fábry Béla orra vérezni kezdett.
Előzőleg meg azt vágta képviselőtársai fejéhez Mádly, hogy sunyi, aljas módszerekkel dolgoznak, alkalmatlanok a város vezetésére, és egyébként is, „egy 8-10 százalékos pártocska kommunista diktatúrát tart fönn az országban”.
Néhány nappal az orrbadobós jelenetet köve­tően a polgármester újabb show-elemmel gazdagította Fót város képviselőtestületének munkáját. Amikor észlelte, hogy képviselőtársai az általa berekesztett ülést követően sem hagyják el a termet, a sötétség fokozása érdekében áramtalanította a városházát. Mivel azonban a megfelelő célszerszám pillanatnyilag nem állt rendelkezésre, késsel-villával fogott neki a villanyóra dobozának felfeszítéséhez. Természetesen a bekapcsolt kamera jelenlétében.
„Mádly Zsoltot súlyosan beteg embernek tartom, tudatlanságát leplezi a kommunistázással” – mondta a Heteknek Fekete Zoltán. A szocialisták Pest megyei elnöke azt is elmesélte, hogy a polgármester a megválasztását követően a hivatal átvételekor arra utasította a jegyzőt, hogy szereltessen fel golyóálló üveget az irodájára, mert kézigránát­támadást készítenek elő ellene. Azt is tudja, ki az illető, de nem kívánja megnevezni.
Fekete azt is elmondta, a polgármester önvédelmi fegyverrel rendelkezik, amivel több ember előtt életveszélyesen megfenyegette az önkormányzati kft. igazgazgatóját: Mádly kijelentette, lelövi, mint egy kutyát, ha még egyszer meglátja a hivatalban – állította lapunknak a szocialista politikus.
Mádlynak egyébként meggyőződése, hogy a választási kampányban titkosszolgálati módszerekkel próbálták lejáratni, és ellenfelei között állítólag van olyan, aki a Nemzetbiztonsági Hivatalnak dolgozik.
Arra a kérdésre, hogy miként nyerhetett nagy többséggel a választáson a szocialista megyei elnök szerint súlyos beteg Mádly, Fekete azt mondta, jelöltként  a nyilvánosság előtt nem lehetett vele találkozni, csak a katolikus és a református egyház zárt közössége láthatta őt. A választáson a szavazók 32 százaléka vett részt, ebből kétharmad szavazott a Fideszre – fejtegette Fekete. „Mádly Zsoltot nem ismerték, ötven embernél több nem is hallott róla, ezért valószínűsíthető, hogy a pártlogóra szavaztak, illetve sikerében közrejátszhat, hogy a katolikus közösségi házban megalakított Jobbik és a Mádly által Fótra hozott motorosok plakátoztak is mellette.
Mindez azonban jelentőségében messze alulmúlja azt a korrupciógyanús ügyet, amely július elején robbant ki: Fábry Béla nyilvánosságra hozott egy titkos hangfelvételt, amely egy 300 millió forintos útfejlesztés kapcsán a korrupció gyanúját veti fel Fóton.
A felvételen a helyi közszolgáltató vezetője, a cég felügyelőbizottságának fideszes elnöke és egy építőipari céget képviselő ügyvéd egyezkednek. A beszélgetés során elhangzik, hogy a nyertes pályázó később 43 milliós pótmunka megrendelésre számíthat. „Ennek 60 százaléka állami támogatásból megszerezhető, igaz? Ebben érdekeltté tudnánk téged tenni, vagy én téged érdekeltté teszlek, hogy milyen úton-módon, azt még megbeszéljük veled külön, vagy akár a város vagy a te általad megnevezett jogi személyt…, vagy mit bánom én. A lényeg, hogy ezt le kéne pótmunkázni” – hallható a felvételen, majd ugyanitt Kövér Laci neve is elhangzik.
Az alpolgármester szerint a felvétel alapján bizonyítható a városvezetés érintettsége. A képviselő- testület az ügy tisztázásáig felfüggesztette a közbeszerzési eljárást, a rendőrség pedig vesztegetés gyanúja miatt nyomoz. Ha bebizonyosodik a vesztegetés, a település akár 198 millió forinttól is eleshet.
Mádly Zsolt a helyi lapnak adott interújában a fentebb már idézett gondolatai mellett azt is kifejtette: „A fóti politikai élet leképezése a magyarországi nagypolitikának.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!