hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 12. 04. (XIII/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Berlusconi és a Vatikán - A szövetség keresztje

Silvio Berlusconi, a Lovag, a vállalkozó–médiacézár–miniszterelnök minden kétség nélkül nemcsak Olaszország, de a jelenlegi európai politikai aréna legszínesebb, de egyben legellentmondásosabb jelensége. Bár az elmúlt hónapokban jószerével csak szexbotrányaitól volt hangos az európai sajtó, mind vállalkozóként, mind politikusként az elmúlt évtizedekben rendkívüli karriert futott be. Ráadásul az európai civilizáció legújabb kori történetében szinte példa nélkül álló módon egyszerre mindkét területen.

Mészárlás a szuperexpresszen

Oroszországban óriási megdöbbenést keltett a Néva expresszvonat 26 halálos áldozatot követelő felrobbantása. Noha nagy valószí­nűséggel állítható, hogy ezt a merényletet, – egyes felreppent hírekkel ellentétben – nem neonácik követték el, a fasisztoid bűncselekmények száma évről évre növekszik. Az orosz bíróságok immár számos esetben minősítettek ilyen gaztetteket fajgyűlöletből elkövetett bűncselekményeknek.

Belföld

A Flores-csoport titka

A bolíviai elnökválasztási kampányban még az utolsó pillanatokban is „forró téma” a Flores-ügy. Az áprilisban Santa Cruzban likvidált csoportot Evo Morales és kormánya egyértelműen terrorista sejtnek tekinti, az ellenzék viszont politikai-titkosszolgálati akciót sejt a háttérben. Akármi is volt a társaság valódi célja, tény, hogy a bolíviai különleges erők Florest és két társát szó szerint kivégezték, és az is valószínű, hogy a helyszínt manipulálták. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint Rózsa-Flores nem avatta be társait terveibe – végzetes veszélybe sodorva őket ezzel.

Zsidózott és cigányozott a pécsi ámokfutó

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság azt a 23 éves hallgatót, aki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Biofizikai Intézetében megölte csoporttársát, egy másik, 19 éves fiatalembert pedig életveszélyesen megsebesített. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is. A gyilkost húsz percen belül elfogták. Azóta megy a találgatás, hogy G. Ákos őrült volt-e vagy csak egyszerűen gonosz. A szakértők előbbire hajlanak, de akik közelebbről ismerték a fiút, egyértelműen az utóbbi megoldásra szavaznak.

A Fidesz és az Omninvest

A H1N1-elleni magyar vakcinát nem, de az azt gyártó Omninvest céget tulajdonosi szerkezete miatt élesen támadja a Fidesz. Kormánypárti politikusok szerint a piacon ellen­érdekű felek állhatnak az ügy mögött, míg a Fidesz azt sejteti, hogy baloldali körök is részesülhetnek az üzletből. A Hetek úgy értesült, hogy az Omninvest privilegizált helyzetén pár éve még az SZDSZ- vezetésű szaktárca is megpróbált változtatni – eredménytelenül.

Hit és értékek

Tell Vilmos és az iszlám

Az alapvető ellentmondás, mely már a 19. század óta fennáll az iszlám és a „hitetlen" világ között, úgy foglalható össze: náluk a vallás korlátozza az államot, nálunk pedig az állam a vallást. A Vatikánba, mely a katolikusok központja, minden további nélkül beléphetnek más vallásúak, ugyanígy Jeruzsálembe is, meglátogathatják a legszentebb helyet, a Siratófalat is, senki nem akadályozza meg őket ebben. Ezzel szemben Mekkába, ahová minden igazhitűnek kötelessége elzarándokolni, sem katolikus, sem zsidó nem teheti be a lábát, erről a „szent helyek őrzőjének" Szaúd- Arábiának a törvényei rendelkeznek. Templomot sem lehet építeni, se toronnyal, se nélküle, de még egy Biblia birtoklását is súlyos börtönbüntetéssel sújtják.

HÁTTÉR

2009. december 4-ei számunkban írták

Putyinnál járvaA november 21-én történt Putyin–Orbán találkozóról az MTI Szijjártó Péterre hivatkozva adta ki a hírt. Szombat este, egész vasárnap az interneten többen is kerestek bármilyen fotót, videót vagy híranyagot erről . Az összes orosz hírportálon, hírszer­kesztőségen , a hivatalos kormányzati honlapokon, de még az Egységes Oroszország Pártja honlapján sem volt semmi, csak az összes magyar esti híradókban  és hírportálokon volt erről tudósítás Orbán Viktorra mint egyetlen forrásra alapozva! Az MTI-től vasárnap délután megkérdezték, hogy jelöljön meg Szijjártón kívül más hírforrást is a találkozóról. A mai napig nem válaszoltak! Hétfőn a Népszabadság megkeresésére Dmitrij Peszkov, az orosz kormányfő szóvivője előzetesen nem beiktatott „spontán” találkozóról beszélt. Diplomatikus volt, Gyurcsány Ferencet is megkérdezték, aki „az elnök úrra való tekintettel” inkább nem válaszolt. Pedig lehetett volna kevésbé diplomatikus is. Aztán november 26-án csütörtökön 12.50-kor a stop.hu kiadott egy hírt egy a szentpétervári fogadáson résztvevő és egy másik diplomáciai forrásra hivatkozva. Ebben a verzióban maximum egy koccintás és még egy mondat fér bele a „tárgyalásba”. Orbán hétfőn reggel az M1-en Betlen János kérdésére, hogy meddig tartott a megbeszélés, azt felelte, hogy fél óránál több, de egy óránál rövidebb. A helyszínen jelenlévő HírTV stábja erről még egy képkockát sem közölt, vajon miért? A Putyin – Gyurcsány vacsora a megfejtés. Kedden, 24-én a Kínából éppen hazaérkező Gyurcsány házaspár már utazik is vissza, keletre, Moszkvába, hogy együtt vacsorázzon a Putyin házaspárral. Különleges alkalom, hogy Putyin felesége is megjelenik férje oldalán, és még fotó is készül. A fotók még aznap este felkerülnek Putyin hivatalos honlapjára! Miért akarták ilyen gyorsan dokumentálni a találkozót? Deák Pétert idézve: „Magyarország egy kis közép-kelet-európai ország” és Gyurcsány csak egy volt kormányfő. Orbánnal nem ismerkednek, már ismerik. Még emlékeznek a szerbiai segélykonvoj záhonyi feltartóztatására a délszláv háború idején, a „Magyarország a Gazprom legvidámabb barakkja” vagy az „oroszokat kidobtuk az ajtón és visszajöttek az ablakon” kijelentéseire, amiket az orosz nagykövet jelenlétében tett. Tisztelettel: Dr. Békési Gábor , Nyíregyháza

Az Opel a tét

Az amerikai General Motors (GM) és az Opel gyárakkal rendelkező EU-tagállamok között hónapok óta zajló „mega pókerjátszma” tétje közel ötvenezer, szociális szempontból kiemelt európai munkahely. A GM a blöfftől sem riadt vissza, a németek becsapva érzik magukat, de folytatják a játszmát.

Egy álom véget ért

Ön közelről ismeri a mostani dubai helyzetet, hiszen a térségben dolgozik. Hogyan halmozott fel az ország ekkora adósságot? Miért esett le ilyen drasztikusan a beruházásaik értéke?–ŰA dubai gazdaság három évvel ezelőtt volt a legerősebb, akkor, amikor még a dollár értéke is megfelelő volt. Ebben az időszakban olyan álomberuházásokba kezdtek, mint az elhíresült mesterséges sziget a tengerben vagy a síparadicsom a sivatag közepén. Ahhoz azonban, hogy ezeket a projekteket finanszírozni is tudják, külső befektetőktől kellett pénzt szerezniük. Elsősorban állami kölcsönöket vettek fel, de amikor elérkezett a visszafizetés, akkor derült ki, hogy nem fizetőképesek. Csak bonyolítja a helyzetet, hogy a Dubai World, amelyről szó van, nem állami cég, hanem az ország ötödik legnagyobb cége. Esetleges összeomlása pedig dominóelv-szerűen más cégeket is bedönthet, ami végső soron az ország gazdaságát is fenyegetheti.     Mi miatt nem tud most fizetni a cég? –ŰAlapvetően az okozott problémát, hogy a néhány évvel ezelőtti hitelfelvétel idején még a beruházások értéke megfelelő volt, fedezték az adósságot. A válság kirobbanását követően azonban az emberek nem szívesen fektetnek ilyen kockázatos luxusprojektekbe, így mára a szállodák, nyaralók sokkal kevesebbet érnek. Szintén a válság következménye, hogy újabb hiteleket kellene felvenniük az államtól azért, hogy fizetni tudják az egyéb külső tartozásaikat, de senki nem akar nekik több pénzt adni. Így maradt az az egyetlen lehetőség, amit meg is léptek, hogy megpróbálnak egyezséget kötni a hitelezőikkel, hogy elhalaszthassák a részletfizetést.Mindez azt is jelenti, hogy végleg leállnak a nagy dubai építkezések, vagy ez csak egy átmeneti megtorpanást jelent?–ŰEz attól függ, hogy milyen mértékű segítséget kapnak a szomszédos országoktól vagy bankoktól. Egyes hírek szerint az Arab Emírségek kihúzzák őket a csávából. Feltételezhetően végül találnak megoldást, hiszen a Perzsa-öböl kormányainak is az az érdeke, hogy kisegítsék Dubait a bajból. Ettől függetlenül valószínűsíthető, hogy a jövőben nem kezdenek hasonló grandiózus tervekbe. Sokan tartanak attól, hogy a Dubai-ügy a válság újabb hullámait indíthatja el. Ön egyet ért ezzel a félelemmel? –ŰNem tartom valószínűnek. A csőd bejelentését megérezte ugyan a pénzpiac, de az elmúlt napokban már mindenhol stabilizálódott. Dubai méretében sem akkora, hogy kihatással lehetne a világra.

Csontvázak a sivatagban

Sípályák a sivatagban, luxusváros a tenger közepén, hétcsillagos szállodák, elérhetetlen csillogás. Ez Dubai. Vagy: ez volt Dubai? Ma még kérdéses, milyen következményekkel jár a Dubai World fizetésképtelensége.

Interjú a móri gyilkosság nyomravezetőjével

Lehet, hogy a mai napig szabadlábon lennének a móri mészárlás tettesei, ha egy amatőr hadszíntérkutató, Szebenyi István nem talál rá a gyilkos fegyverre. És ha a „találás” után nem izgatja annyira a fantáziáját az összefüggés – egy Kalasnyikov, egy postazsák és egy váltás ruha között –, hogy kombinálni kezdjen. És ha következtetéseiről nem értesíti a rendőrséget.

Elrabolva

„Bevittek minket a bár emeleti szobájába, és kokaint kínáltak. Mikor már kezdtünk a szer hatása alá kerülni, csak akkor döbbentünk rá: egy orgia résztvevői leszünk” – mondja Bea, aki most először tudott beszélni az emberkereskedők kezében töltött időről. Becslések szerint világszerte csak az illegális szexiparra többet költenek, mint hadiiparra; évente körülbelül 120 ezer nőt és gyermeket hurcolnak Nyugat-Európába.

Horthy Miklós útja 1919-ben Szegedtől Budapestig

Horthy Miklós altengernagy, az osztrák–magyar hadiflotta volt parancsnoka 1919. június 6-ától töltötte be Szegeden a gróf Károlyi Gyula vezette ellenforradalmi kormányban a hadügyminiszteri tisztséget. A Tisza-parti város ez időben francia megszállás alatt állt, és gyülekezőhelye volt nagyszámú tisztnek, akik a tanácsköztársaság, valamint a román, csehszlovák és szerb megszállók által uralt területekről menekültek ide.

Elie Wiesel szerint a legnagyobb ellenség a közöny

„Nem akarom, hogy az én múltam bárkinek a jövőjévé váljon” – ez lehetne a mottója Elie Wiesel 1945 utáni éle­­­tének. Az ő esetében elmondható, hogy volt élete a halál előtt is. És bár emlékszik még erre az életre, Auschwitz mindent megváltoztatott számára. „Auschwitz egy párhuzamos valóság volt, saját törvényekkel, saját társadalmi berendezkedéssel. A szabály lényege az volt, hogy a gyilkosok gyilkolni, az áldozatok pedig meghalni jöttek ide.” Elie Wiesel 2009. december 10-én a Hetek Közéleti Klubban tart előadást.

KÁVÉSZÜNET

Messi kapta az Aranylabdát 2009-ben

„Nem csupán egy futballista elismerése ez, hanem egész Barcelonáé!” – szuggerálta hallgatóit Pep Guardiola egy hétközi sajtótájékoztatón. A Barcelona edzője azt követően igyekezett kiemelni a labdarúgás csapatsport-jellegét, hogy hivatalossá vált: az idei évben Lionel Messi kapta az esztendő legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát. Bár Guardiolának minden bizonnyal igaza van, Messi játékát, teljesítményét és az idei elismeréseit vizsgálva mégis elgondolkodhatunk: talán nem is annyira csapatjáték ez a futball.

Berkenye finomságok boltja

Tulajdonképpen nagyon eredeti ötlet, hogy a kínai, olasz, görög, ázsiai, francia és egyéb delikáteszek után végre valakinek eszébe jutott Magyarországon: miért ne lehetne valódi hungarikumokból is boltot nyitni? Olyat, ahol megkapható a hazai vásárok portékáinak legjava: minőségi házikolbászok, lekvárok, gyümölcsborok, savanyúságok, tejtermékek éppúgy, mint édességek vagy fűszerek. A kandírozott körte sztracsatellás csokiba mártva vagy a tokaji aszú bonbon igazán egyedi ajándék lehet, akárcsak a meggybor vagy a rumos fahéjas vadszilvalekvár, de jobb is, ha itt abbahagyjuk.

Segítség! Boltkóros vagyok!

Immáron kilencedik alkalommal tartották meg november utolsó péntekjén az egyre nagyobb nép­sze­rűségnek örvendő, „Ne vásárolj semmit!” szlogenű vásárlásmentes világnapot. A nagyrészt reklámok mellékhatásaként kialakult túlfogyasztás ellen tiltakozó „fogyasztói böjtnapot” talán az idén volt a legkönnyebb betartani. Ám válság ide, válság oda, nem aggódik a magyar, hiszen nincs mindennap karácsony, jöhet a jól bevált megoldás: hitelkártyák újratöltve!

Hollywood gyermekei

Egy friss brit kutatás szerint a fiatalok leginkább a szüleik tanácsára hallgatnak, amikor pályaválasztásra kerül sor. De mi történik azokkal a gyerekekkel, akik a szüleik mintáját követve színészek lesznek? Lehet–e egészséges, magánéletben is sikeres életet élni a színész szülők árnyékában színészként?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!