hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Flores-csoport titka
Megdöbbentő fejlemények a kivégzés körülményeiről

2009. 12. 04.
A bolíviai elnökválasztási kampányban még az utolsó pillanatokban is „forró téma” a Flores-ügy. Az áprilisban Santa Cruzban likvidált csoportot Evo Morales és kormánya egyértelműen terrorista sejtnek tekinti, az ellenzék viszont politikai-titkosszolgálati akciót sejt a háttérben. Akármi is volt a társaság valódi célja, tény, hogy a bolíviai különleges erők Florest és két társát szó szerint kivégezték, és az is valószínű, hogy a helyszínt manipulálták. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint Rózsa-Flores nem avatta be társait terveibe – végzetes veszélybe sodorva őket ezzel.

„Azért hívtak, hogy szervezzem meg, vagy segítsek megszervezni Santa Cruz város, illetve a tartomány védelmét" - állította tavaly szeptemberben Kepes Andrásnak nyilatkozva Rózsa-Flores Eduardo.

Magyarázatként a Bolívia gazdag keleti, illetve szegény nyugati országrésze közötti feszültséget említette, amely szerinte polgárháborúval fenyeget - köszönhetően Evo Morales államosító és populista politikájának. Arról is beszélt, hogy a Santa Cruz-i­ak széles körű autonómiát - vagy teljes elszakadást - akarnak kiharcolni maguknak, hogy többet tarthassanak meg a helyben megtermelt be­vételekből. Mint mondta, az ellenállási hadsereg megszervezéséhez és a fegyverek beszerzéséhez szükséges pénz rendelkezésére áll azoknak, akik felkérték őt, a fegyvereket pedig megbízói Brazíliából csempészik majd át Bolíviába, az őserdőn keresztül.

A bolíviai-zsidó-magyar származású író-költő-forradalmár különös életének még különösebb utolsó szakasza kezdődött el ezzel a vállalkozással. Az állampárti titkosszolgálatnak dolgozó, szerb-horvát háborút megjárt, muszlim hitű baloldali anarchista Flores - aki a hazai fasisztákkal is szimpatizált - egy hónappal a nyilatkozat után már Bolíviában tartózkodott. Kepesnek meghagyta, csak akkor vegye elő a dobozból az interjút, ha épségben visszaérkezik, vagy történik vele valami. Meglehet, maga sem gondolta, hogy ez utóbbi alig fél év múltán bekövetkezik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!