hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segítség! Boltkóros vagyok!

2009. 12. 04.
Immáron kilencedik alkalommal tartották meg november utolsó péntekjén az egyre nagyobb nép­sze­rűségnek örvendő, „Ne vásárolj semmit!” szlogenű vásárlásmentes világnapot. A nagyrészt reklámok mellékhatásaként kialakult túlfogyasztás ellen tiltakozó „fogyasztói böjtnapot” talán az idén volt a legkönnyebb betartani. Ám válság ide, válság oda, nem aggódik a magyar, hiszen nincs mindennap karácsony, jöhet a jól bevált megoldás: hitelkártyák újratöltve!

A virtuális pénz a készpénznél is nagyobb csáb­erővel hat a 21. század fogyasztói társadalma által kitermelt plázagenerációra, amelynek tagjai közül némelyek egzisztenciát megvető bátorsággal vagyont, kamatlábat nem kímélve indulnak neki a féktelen shoppingolásnak: újmagyar nevükön ők a boltkórosok. A kényszeres vásárlást orvosi szaknyelven a görög „eladó” szó nyomán oniomániának is nevezik. A jelenségről először 1905-ben Bleuler, majd húsz évvel később 1924-ben Kraepelin is írt. Hat évtized elteltével a jóléti társadalmak, illetve a szegényebb társadalmak legfelső rétegeinek kialakulása után került újra a figyelem középpontjába.

Híresek és gazdagok

A boltkórosság nem új keletű jelenség, hiszen a fogyasztói társadalomnak kiszolgáltatott kortársaink előtt már a leghíresebb „first ladyk” közül Marie Antoinette, Mary Todd Lincoln, Jacqueline Kennedy Onassis, továbbá Diana hercegnő is az oniománia rabjai voltak. A csábító jelenségnek természetesen Hollywood sem tudott ellenállni. Az Egy boltkóros naplója című filmben a hősnő, a „zöld sálas lány” vásárlási mániával küszködik. Ellenállhatatlan vágyat érez minden leárazott márkás portéka iránt, és ezek megvásárlásától még kifizetetlen számlái, letiltott hitelkártyái sem tántoríthatják el. A kirakatbabák leárazást jelző szirénhangjai olyannyira csábítóan hatnak rá, hogy – a film végén a teljes anyagi és kapcsolati csőd szélén – arra a kérdésre, hogy mi késztetette a féktelen shoppingolásra a filmes válasz az, hogy „szebb lesz tőle a világ, de aztán ez elmúlik, és minden kezdődik elölről…” 
Öröm vagy üröm…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!