hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elrabolva
Férfiak, nők és gyerekek egyaránt áldozatai az emberkereskedőknek

2009. 12. 04.
„Bevittek minket a bár emeleti szobájába, és kokaint kínáltak. Mikor már kezdtünk a szer hatása alá kerülni, csak akkor döbbentünk rá: egy orgia résztvevői leszünk” – mondja Bea, aki most először tudott beszélni az emberkereskedők kezében töltött időről. Becslések szerint világszerte csak az illegális szexiparra többet költenek, mint hadiiparra; évente körülbelül 120 ezer nőt és gyermeket hurcolnak Nyugat-Európába.

Magyarországon a hivatalos adatok szerint évente átlagosan 20-25 jogerős ítélet születik, ellenben az amerikai Kü­lügyminisztérium 150 ezer olyan áldozatról beszél, akiket többnyire hazánkon keresztül szállítanak Nyugat-Európába, az Egyesült Államokba vagy Kanadába. „Az ismertté vált esetek száma rendkívül alacsony, ennél száz százalék, hogy sokkal több van" - mondta lapunknak Fehér Lenke kriminológus, aki évtizedek óta kutatja az emberkeres­kedelem témáját.

A felderítetlen esetekhez tartozik a Soroksár környékéről származó Bea ügye is, akinek már gyermekkora determinálta sorsát. Köztudott, hogy a legtöbb prostitúcióba kényszerített nő fiatalon szexuális zaklatásnak volt kitéve.

„Apukám molesztált, nem volt normális családi kapcsolat nálunk - kezdte Bea annak elbeszélését, hogyan került évtizedekkel később emberrablók kezébe. - Miután apámtól elkerültünk a nagymamám vett magához, aki a szomszéd szobában válogatás nélkül nézett éjszakai filmeket, ezek átszűrődő hangjai még ma is élnek bennem." Bea az óvodai jellemzése szerint is visszahúzódó természetű lány volt; egészen addig, amíg tinédzserként a barátnőivel elkezdett érdeklődni a másik nem iránt. Nem tanult tovább, nem találta helyét az életben. „Soha, semmilyen konkrét elképzelésem nem volt a jövőről" - mondja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!