hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 01. 15. (XIV/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Terrorvakság - Új szövetségesekkel támad az al-Kaida

Az Egyesült Államoknak újra kell gondolnia az egész terrorizmus elleni politikáját – az elmúlt hetek eseményei után sok szakértő erre a következtetésre jutott. Amerikai célpontok ellen ugyanis három komoly incidens történt a közelmúltban: a texasi Fort Hood támaszponton egy muzulmán pszichiáter 12 katonát ölt meg, karácsonykor egy nigériai férfi próbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépjáratot (az illető Jemenből és Londonból is kapott segítséget), majd december 30-án az Afganisztánban található egyik amerikai bázison egy kettős ügynök végzett a CIA hét alkalmazottjával.

Pokol Haitin

Több százezren veszthették életüket abban a 7-es erősségű földrengésben, amely helyi idő szerint kedd délután rázta meg Haitit. A haiti miniszterelnök szerint a katasztrófa a szigetország fővárosát szinte teljesen elpusztította. Pontos információ az áldozatokról és a keletkezett kárról azonban lapzártánkig nem érkezett, mivel az összeköttetés a tragédia után néhány perccel megszakadt a szigettel, miután a telefonhálózat is összeomlott a rengést követően.

Belföld

Kovács Lajos megtette. Kovács Lajos mehet?

A múlt héten szerelt le a rendőrségtől az egyik legsikeresebb gyilkossági nyomozó. Kovács Lajos a közelmúltban jelentette meg A Mór megtette… című könyvét, melyben az évszázad bűnügye során elkövetett nyomozati hibákról is ír. Ezt követően bontották fel szerződését. Kovács a sajtóból értesült róla, hogy könyvében állítólag államtitkot sértett, ami miatt az ügyészség vizsgálódni kezdett. Mivel őt magát mindeddig nem értesítették, erről a témáról nem akart beszélni a Heteknek adott interjújában. Beszélt viszont a sorozatgyilkosságokról, és arról is, hogy tudja, ki ölette meg Fenyő Jánost.

Ingerküszöb: BKV - Önnek jár

Lapzártánkig nem sikerült tető alá hozni azt a megállapodást, amelynek köszönhetően Budapest felszabadulna a napok óta tartó forgalmi káoszból. A kormány és a főváros súlyos vádakkal illeti a BKV sztrájkba lépett szakszervezeteit, akikhez a hét közepén a vasutasok is csatlakoztak. A munkabeszüntetésnek szakértők szerint hosszú távon csak vesztesei vannak.

Néma kampányra készül a Fidesz

Az utóbbi húsz év legrövidebb kampányára készül a köztársaság: a Fidesz és az MSZP kommunikációjából egyaránt úgy tűnik, hogy a két párt csak az utolsó három héten hajlandó teljes erőbedobással küzdeni, így várhatóan a március 15-ei nagygyűlésen pukkan el a kampánypisztoly. A kortesidőszak kurtítása, azaz a kockázatminimalizálás nem véletlen, a jobb- és a baloldal sorsát hosszú távon határozza meg a tavaszi választás: most dől el, hogy a Fidesz képes lesz-e kétharmados, de legalábbis kurzusépítéshez elegendő többséget szerezni, az MSZP pedig megáll-e a lábán középpártként, vagy követi a szabad demokrata módit, és atomjaira hullik.

Hit és értékek

A hungarizmus büszkesége

Szálasi Ferenc 1942 augusztusában felháborodott azon, hogy a Horthy-rendszer immár nemcsak a nyilasok eszméit, gondolatait próbálja „ellopni”, kisajátítani, hanem zászlójukat is. A Budapesti Nemzetközi Vásárral egy időben, a Műcsarnokban és a Szépművészeti Múzeumban megnyílt időszaki kiállításon a Kállay-kormány propagandistái az addig csak a nyilasok által használt árpádsávos zászlót is elővették. Szálasiék szerint a piros-fehér-zöld trikolór a liberalizmus szabadság-egyenlőség-testvériség hármas jelszavának „rikító szimbólumául született meg”. Büszkék voltak arra, hogy ők voltak a „liberális” 1848 óta az elsők, akik az árpádsávos zászlót mint a nemzeti-szocialista, birodalmi gondolat jelképét újra használni kezdték.

HÁTTÉR

Rövid az út a piercingtől a testmódosításig

Tüske még csak 14 éves volt, amikor bátyja egyik este tetoválással a testén jött haza. Ennek hatására még abban az évben maga is piercinget csináltatott, „utána sorban jöttek a tetoválások, aztán a testmódosítás: hegtetoválás, nyelvkettévágás és hasonlók”. Nevét az állából kiálló ötcentis fémdarabok után kapta, ő maga pedig így látja a jövőt: „Ha összejön rá a pénzem, Zagyvai Gábor kihegyezi a fülemet, mint a manóknak.”

Benzinturizmus - A mutyi folytatódik

Valamikor a rendszerváltás hajnalán arról beszélgettünk egy ismerősömmel - éppen a román határon várakozva -, hogy végre vége a „mutyivilágnak”, vége a Kelet-Európára jellemző sefteléseknek, a határokon átívelő shoppingolásnak, a bevásárlóturizmusnak. Örültünk, mert nagyon elegünk volt a sorban állásból, a kéz kezet mos alapon vállalt és kapott engedményekből és a „hol olcsóbb” című sajátos szocialista társasjátékból. Az emelkedett pillanatok azonban hamar elszálltak… Most újra a román határon állok, és nézem a varsándi átkelőnél sorakozó magyar autósokat, akik tankolni igyekeznek – a szomszédba.

Hol tartunk? - Tanakodnak az elemzők

Vegyes pénzügyi várakozásokkal indult az újév. A statisztikák tanúsága szerint a globális gazdasági válság még bőven tart, és Magyarországon sokkal kevesebb pozitív jel mutatkozik, mint a világ más részein. Összességében azonban elmondható: néhány fénysugár azért feltűnt már a horizonton.

„A vajdasági autonómia a szerb demokrácia sikertörténete”

Január elsejétől Belgrád az eddiginél jóval szélesebb körű autonómiát biztosít a Vajdaságnak, ami meghatározó momentum a tartomány és az ott élő magyarok jövője szempontjából is. A szerb–magyar kapcsolat – különösen a szlovák–magyar viszonyhoz képest – egyébként is példaértékű: egy tavaly elfogadott törvény értelmében a vajdasági magyarok (is) nemzeti tanácsot választhatnak maguknak, és az őket érintő legfontosabb kérdésekben maguk dönthetnek. A témáról Topolyán beszélgettünk Egeresi Sándorral.

Politikai krimi Szentesen

Szentes egykori rendőrkapitányát, Lakos Józsefet 1946. március 7-én a kommunista R-gárda tagjai brutálisan meggyilkolták a városi kórházban. Az elkövetők közkegyelmet kaptak - annak ellenére, hogy a gyilkosság jelentékeny belpolitikai vihart kavart. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában lévő dokumentumokból világosan kitűnik, hogy a gyilkosságot az egykori kommunista képviselő, Dadi Imre parancsára hajtották végre, és a merényletről a rendőrök is tudtak. A történet - bár krimibe illik - jól tükrözi hazánk 20. századi történetét.

Interjú Heller Ágnes filozófussal

Az utcán száguldó autóból ordítják: „büdös zsidók", az ortodoxnak egy szkinhed azt mondja: „téged nem verünk meg, mert legalább vállalod", jobboldali zenekarok arról énekelnek, milyen lesz, „mikor eltűnik a Dob utca", egy graffiti a falon a Dávid csillag és a horogkereszt között azonosságot hirdet. Baj van?

KÁVÉSZÜNET

Erőss lelke

Az első magyar, aki feljutott a világ tetejére. Eddig a világ tizennégy nyolcezres csúcsából nyolcat sikerült meghódítania. Kevesen vannak a világon, akik ezt elmondhatják magukról. Egy baleset következményeként amputálták térd alatt a jobb lábát. 2000-ben a hétezres Aconcagua expedíciója során e sorok írója testközelből ismerhette meg Erőss Zsolt  stílusát, képességeit, különleges egyéniségét.

Mindenhol jó, de a legolcsóbb otthon!

A főzés ma már nemcsak egyszerű (vagy nehéz?) otthoni tevékenység. Napjainkban már céges csapatépí­tő tréningeket, születésnapi bulikat, sőt villám-főzőtan­folyammal egybekötött társkereső esteket is tartanak főzőiskolákban. A televíziós főzőshow-k népszerűb­b­ek, mint valaha, a könyveladási listák élén pedig megjelentek a szakácskönyvek is. Egyesek szerint mindez a válságnak köszönhető – vagy csak az alkotás örömét fedezzük fel újra a konyhákban?

65 éve hurcolták el Raoul Wallenberget

Január 17-én, vasárnap adják át a Holokauszt Emlékközpontban az idei Raoul Wallenberg- díjat olyan személyeknek, akik tevékenységükkel, életútjukkal a Magyarországon hátrányos helyzetben élőket, a diszkriminációt elszenvedni kényszerülő embereket segítik. A rendezvényen részt vesz többek között Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is.

Mindent egyszerre

Telefonálni, e-mailezni, dolgozni, kávézni, chatelni, online vásárlásokat lebonyolítani – mindezt egyszerre… És az öltönyért is be kell ugrani a tisztítóba, edzés is lesz ma még, vagy be kell még vásárolni, sőt ki is kellene takarítani a lakást, este vendégek jönnek vacsorára… Erre csakis egy multitasker képes. Azt, hogy ki is ő valójában, a Stanford University egyik kutatásából tudhatjuk meg.

Különcségek milliárdos módra

A londoni Harrods áruház, a Fulham FC labdarúgócsapat, a párizsi Ritz Hotel – íme néhány példa Mohamed al-Fayed „szerzeményeiből”. Az egyiptomi milliárdos azonban egy dolgot továbbra sem tudhat magáénak, ez pedig a brit állampolgárság. Kérelmét eddig mindig elutasították, annak ellenére, hogy több ezer embernek biztosít munkalehetőséget Nagy-Britanniában. Alkalmazottai közvetlen és nagylelkű embernek tartják, ugyanakkor többször igencsak megdöbbentette a közvéleményt furcsa és ellentmondásos megnyilvánulásaival.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!