hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorvakság - Új szövetségesekkel támad az al-Kaida

2010. 01. 16.
Az Egyesült Államoknak újra kell gondolnia az egész terrorizmus elleni politikáját – az elmúlt hetek eseményei után sok szakértő erre a következtetésre jutott. Amerikai célpontok ellen ugyanis három komoly incidens történt a közelmúltban: a texasi Fort Hood támaszponton egy muzulmán pszichiáter 12 katonát ölt meg, karácsonykor egy nigériai férfi próbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépjáratot (az illető Jemenből és Londonból is kapott segítséget), majd december 30-án az Afganisztánban található egyik amerikai bázison egy kettős ügynök végzett a CIA hét alkalmazottjával.

Az afganisztáni incidens esetében ráadásul az al-Kaida és az afgán tálibok közötti szoros együttműködés is váratlanul érte Washingtont. Történtek ugyan már támadások afgán karhatalmi erők részéről a szövetséges erők katonái ellen, de azokat egyedi eseteknek tekintették.

„Katasztrofális hírszerzési hibák vezettek ahhoz, hogy egy nigériai férfi majdnem felrobbantott egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállítót 290 emberrel a fedélzetén" - ismerte be Barack Obama a karácsonyi merényletkísérlet után. Az amerikai elnök azután feddte meg az amerikai hírszerzést, hogy kiderült: előre lehetett tudni, hogy a 23 éves férfi mire készül. Ráadásul a nigériai férfi bankár apja figyelmeztette az amerikai diplomatákat - köztük a CIA-t is -, hogy fia „extrém veszélyforrás", de Umar Farouk Abdulmutallab ennek ellenére felszállhatott a tengerentúli járatra. Obama kijelentette: „teljességgel elfogadhatatlan, hogy hiba történt a titkosszolgálatok rendszerében", és hogy „az esetből mindenkinek tanulnia kell".

Ugyanakkor egy Afganisztán keleti részén található amerikai CIA-bázis elleni támadás december 30-án újabb hiányosságokra hívta fel a szakértők figyelmét. Mikor tavaly augusztusban az amerikai légierő megölte a radikális iszlám egyik élharcosát, Baitullah Mehsudot - akinek nevéhez fűződik például Benazir Bhutto volt miniszterelnök meggyilkolása, valamint a  Marriott szálloda ellen 2008-ban elkövetett öngyilkos merénylet -, mind az amerikai, mind pedig a pakisztáni tisztviselők úgy gondolták, nagy győzelmet arattak a dzsihádisták elleni küzdelemben. Ugyanakkor ez az esemény jelentett inspirációt egy jordániai öngyilkos merénylő és al-Kaida kettős ügynök számára, hogy az Afganisztánban lévő egyik amerikai katonai létesítmény ellen támadást hajtson végre. Ezt bizonyítja, hogy a merénylő halála után közzétett videófelvételen a 32 éves férfi Mehsud megölése miatt amerikai célpontok elleni támadásokra szólítja fel a muzulmán „szent harcosokat".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!