hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hungarizmus büszkesége
Szálasi Ferenc mozgalma és az árpádsávos zászló

2010. 01. 16.
Szálasi Ferenc 1942 augusztusában felháborodott azon, hogy a Horthy-rendszer immár nemcsak a nyilasok eszméit, gondolatait próbálja „ellopni”, kisajátítani, hanem zászlójukat is. A Budapesti Nemzetközi Vásárral egy időben, a Műcsarnokban és a Szépművészeti Múzeumban megnyílt időszaki kiállításon a Kállay-kormány propagandistái az addig csak a nyilasok által használt árpádsávos zászlót is elővették. Szálasiék szerint a piros-fehér-zöld trikolór a liberalizmus szabadság-egyenlőség-testvériség hármas jelszavának „rikító szimbólumául született meg”. Büszkék voltak arra, hogy ők voltak a „liberális” 1848 óta az elsők, akik az árpádsávos zászlót mint a nemzeti-szocialista, birodalmi gondolat jelképét újra használni kezdték.

Amikor 1935. március 1-jén Szálasi Ferenc vezérkari őrnagyot saját kérésére nyugállományba helyezték, és megalapította a Nemzet Akaratának Pártját, első pillantásra furcsa módon, ellentétben például Adolf Hitlerrel, hosszú évekig nem tervezte, nem rajzolta meg mozgalma zászlaját és mozgalmárai egyenruháját. Az egyik első nyíltan nácibarát párt vezetője, Meskó Zoltán, aki Szálasihoz hasonlóan antiszemita és irredenta volt, még 1932-ben használhatta a horogkeresztet, benne a Nagy-Magyarország-térképet. Szálasi egyszerűen átvette, durvábban fogalmazva plagizálta - ellopta - a nyilaskeresztet, amelyet előtte már Meskó Zoltán, Böszörmény Zoltán, Festetics Sándor és más szélsőjobboldaliak is alkalmaztak. Hitler hatalomra kerülése (1933. január 30.) után belügyminiszteri rendelet tiltotta meg Magyarországon idegen államok felségjeleinek használatát.

Meskóék viseltek először zöld inget, egymást „Bátorság!"-gal üdvözölték, és az igen németesen hangzó „Néptárs" helyett megszólításként a „Testvér"-t használták. Szálasi nyilasai mind a zöld inget, mind a „Testvér" megszólítást átvették Meskóéktól, a nyilas köszöntés pedig a „Kitartás!" lett.

A magyarságot jelképező, keresztre feszített izmos, bajszos férfi képe alatt jelent meg a Palotai Kurír című nyilas lapban 1938 elején a Kitartás! Jövünk! című cikk. Eszerint a keresztény magyar nép megszabadítója csakis a nemzetiszocialista világnézet alapján megszervezett nyilas párt, és annak vezére, a megváltó, Szálasi Ferenc lehet. Ő és az általa vezetett nyilasok „az önzés, kapzsiság, becstelenség, árulás, jud[a]izmus undok nyálával" összefűzött kötelet majd széttépik. „Jövünk és levesszük a keresztről a reáfeszített Hungáriát! Jövünk s a gyalázat köteléből korbácsot fonunk, hogy kiverjük Hungária templomából a garázdálkodó kufárokat s farizeusokat... A mi húsvétunk jön, mert én, te s minden magyar testvérünk felmegy a Golgotára és ha kell, fogával tépi szét a [nemzetet] keresztre feszítő rabköteleket!" - hirdette a nyilas újság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!