hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 03. 05. (XIV/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Megrendült ország

A káosz és fosztogatások visszaszorítása jelenti a legnagyobb kihívást a chilei hadsereg számára a szombati, Richter-skála szerinti 8,8 erősségű földrengést követően. A legalább 800 halálos áldozattal járó természeti csapás okozta károkat lapzártánkkor még nem tudták felmérni a latin-amerikai országban, mivel sok távoli hely még megközelíthetetlen a hatóságok számára.

Diktatúra Brüsszelből?

Nigel Farage brit európai parlamenti (EP) képviselő nyilvánosan sértegette a testület ülésén az Európai Tanács új állandó elnökét, Herman Van Rompuyt. Az euroszkeptikus politikus az elnök karizmáját felmosórongyhoz, megjelenését egy szürke banktisztviselőhöz hasonlította, hazáját, Belgiumot pedig nem létező országnak nevezte. Farage nem volt hajlandó bocsánatot kérni, inkább vállalta a 3000 eurós büntetést a felszólalása miatt.

A dühöngő skót

Nehéz napokat él Gordon Brown angol kormányfő, akinek a vezetési stílusát két frissen megjelent könyv is taglalja meglehetős részletességgel, a miniszterelnököt dühöngő, labilis idegzetű figurának állítva be. Az angol kormányfőnek rosszkor jött az újabb botrány, amelynek fő témaköre, hogy állítólag terrorizálja a beosztottjait, hiszen a legújabb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Munkáspárt népszerűsége váratlanul növekedni kezdett, és már-már megközelíti a konzervatívokét.

Belföld

Kispártok válságkezelési tervei

„Megdöbbentő brutalitással számoljuk fel a bűnözést. A társadalmi együttélésre képteleneket elkülönítő táborokba zárjuk. A gyilkosokat megöljük.” „Nyugdíjak azonnali 30 százalékos emelése!” „Rendet teremtünk!” „Kiirtjuk a parlagfüvet!” „Visszavesszük, ami a miénk!” „Felszámoljuk az egészségre veszélyes telefontornyokat és elektromos vezetékeket.” „Szent Korona-értékrend szerinti szabadságeszme érvényesítése Magyarországon!” „Új, forradalmi embertípusra van szüksége nemzetünknek!” „Eladjuk vagy felszámoljuk a Magyar Televíziót, mert felesleges, nézhetetlen.”

Minden jó kampány mögött van egy feleség

Túlzás volna azt állítani, hogy John F. Kennedy személyét a világszerte Marilyn Monroe-ként ismert színésznő, született Norma Jane Baker szerelme (és 1962 májusában lágyan búgó születésnapi vallomása) vagy Jacqueline Lee Bouvier first ladyként nyújtott ragyogó alakítása tartja meg emlékezetünkben, de az vitathatatlan, hogy a politikusok magánélete legalább olyan mértékű közérdeklődésre tart számot, mint az általuk képviselt politikai formációk programjai.

Lúzerország kispártjai

Ha a szélsőségesek be is kerülnek a parlamentbe, kisebb ellenzéki pártként képtelenek betartani ígéreteiket, és semmittevésük ledarálja választói bázisukat – vélekedik Hubai László. A választásiföldrajz-kutató szerint tévedés, hogy a nyilasok, a kommunisták, a jobbikosok ugyanazokban a választókerületekben győztek, ahogy az is tévedés, hogy balos szavazók hizlalták fel a Jobbikot.

A hét eseményei

Növekszik a választói aktivitásA szavazásra jogosultak 60 százaléka venne részt biztosan egy most vasárnapi választáson, ami jelentős növekedés a decemberi és a januári 51 százalékos arányhoz képest. A Tárki Társadalomkutatási Intézet felmérése szerint a Fidesz–KDNP a listás szavazatok 53-55 százalékára, az MSZP 21-23, a Jobbik 10-12 százalékára számíthat. Rajtuk kívül az LMP, esetleg az MDF érheti el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot.

A Fidesz nyíltan rárontott a Jobbikra

Orosz finanszírozás, MSZP-s érdek, Csurka csatasorba állítása, személyes ügyek feltérképezése, sajtóössztűz - a Fidesz mindent bevet, hogy visszakalapálja a középosztályban is egyre erősödő Jobbikot. Pedig nemrég Orbán azt hitte, egy kormányzói ejnye-bejnye elég lesz a Jobbik marginalizálásához, most már viszont - bár nem valószínű - azt is számításba kell venni, hogy egy erős Jobbik és egy jól szereplő MSZP veszélybe sodorhatja a Fidesz parlamenti többségét.

Hit és értékek

Prohászka Ottokár ellenségei

Lángoló indulat, megragadó fellépés, ellentmondást nem tűrő érvek. Kortársai így jellemezték a múlt század első felének talán legnagyobb hatású magyar katolikus főpapját. Prohászka Ottokár általános választójogot és társadalmi megújulást sürgetett, ugyanakkor kérlelhetetlenül harcolt a zsidóság „csendes honfoglalása” ellen.

HÁTTÉR

Hitelszigor

Kétélű hatása lehet a napokban életbe lépett „hitelszigornak”. Bár elvileg kevesebb lesz a bedőlt hitel, de az ingatlanpiac még nehezebben jöhet ki a gödörből.

Ki fizeti a terrortámadásokat?

A világtörténelem eddigi legnagyobb, csaknem 3000 emberáldozatot követelő terrortámadásának 2001. szeptember 11-én a becslések szerint mindössze 400-500 ezer dollár költségvonzata volt, amiből 300 ezer dollár érkezett banki átutalások formájában. Többek közt ez a megdöbbentő adat irányítja napjainkban a figyelmet a terrorizmus finanszírozásának kérdésére. Gál István Lászlót a terrorizmus elleni büntetőjogi védekezés eszközeiről és ezek hatékonyságáról kérdeztük.

Csángósors

Odafent a hallgatag Gyimesben végleg elszakad a vékony szál, amely még e bolond századhoz és az időhöz köti az utazót. Az időtlen hegyek között nagy öreg neveket, pátoszt, Istent meg áhítatot keres az ember, hiszen úgy csöppen ide, mint egy mesébe. Leül, és csak bámul a jámbor vándor, elnéz ezer esztendő felett, ahogy a völgyre letekint, majd csendben elmosolyodik.

Egyetemi intifáda

Hétfőn kezdődött a 6. nemzetközi Izraeli Apartheid Hete (IAW) a világ 40 egyetemi nagyvárosában. Az elmúlt években az IAW népszerűsége egyenes arányban nőtt a zsidó diákokat ért fenyegetések, támadások mértékével.

Érvek a holokauszttagadás büntetése mellett

Múlt heti lapszámunkban terjedelmes anyagban foglalkoztunk az Országgyűlés által február 23-án elfogadott törvénnyel, amely a Büntető Törvénykönyv módosításával megteremti a holokauszt tagadásának büntethetőségét. Az elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény – és a témával foglalkozó írásunk is – indulatokat és vitákat váltott ki. Az alábbiakban azokkal kívánok vitába szállni, akikkel érdemesnek látszik érvekkel vitázni.

A bank mindent visz

„Elnézést, meg kell állnom egy pillanatra.” A teremben dermedt csend. Egy hölgy a fal mellett sírni kezd. A szünetet kérő Csiki-Bege Lajos is a könnyeivel küszködik. Aztán összeszedi magát, és folytatja a sajtótájékoz­tatót. Kamerák és újságírók jelentős érdeklődése mellett jelenti be, hogy cége, a Csiki-Bege Kft. 2010. február 22-én jogerősen felszámolásra került.

KÁVÉSZÜNET

Interjú a visszavonuló Lipcsei Péterrel

„A jelenlegi csapatban nincsenek igazi futballisták már. Csak Lipcsei Peti. ő egy igazi vezéregyéniség” – magyarázta bőszen a Hetek munkatársának az Üllői úti Fradi-pálya előtti aluljáróban egy FTC-szurkoló. Nem vitatkozhattunk vele, inkább elindultunk az FTC-pálya bejárata felé. A székházban ugyanis egy „igazi futballista” várt ránk, a vezéregyéniség: Lipcsei Péterrel beszélgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!