hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megrendült ország

2010. 03. 05.
A káosz és fosztogatások visszaszorítása jelenti a legnagyobb kihívást a chilei hadsereg számára a szombati, Richter-skála szerinti 8,8 erősségű földrengést követően. A legalább 800 halálos áldozattal járó természeti csapás okozta károkat lapzártánkkor még nem tudták felmérni a latin-amerikai országban, mivel sok távoli hely még megközelíthetetlen a hatóságok számára.

Szupermarketet és kereskedelmi központot fosztottak ki és gyújtottak fel Chile második legnagyobb városában. Az 500 ezer fős Concepcion lakosságának ugyanis fogytán az élelme, nem jutnak ivóvízhez, és az elektromosáram-ellátás sem működik. A hatóságok könnygázzal próbálták megfékezni a fosztogatókat, akik közül többeket őrizetbe is vettek, és kijárási tilalmat rendeltek el a városban. A közeli San Pedro de la Pazban tűzoltólaktanyákat és kórházat támadtak meg az elkeseredett lakosok. A rend helyreállítása érdekében a hadsereg további három közép-chilei városban hirdetett ki kijárási tilalmat. A helyzet azonban egyelőre nem javult, ezért Michelle Bachelet leköszönő elnök további erősítést küldött, így 14 ezerre nőtt a katasztrófa sújtotta térségbe vezényelt katonák száma.
A nemzetközi segélyek már érkeznek a latin-amerikai országba, de a pusztítás mértékét egyelőre nem tudják felmérni, mivel számos távoli terület, amelyet szintén elért a földmozgás, még megközelíthetetlen. Az elnök szerint ezért leginkább pontonhidakra van szüksége az országnak, de hiánycikknek számítanak az áramfejlesztők, a gyógyszerek és az élelmiszerek is. A fővárosba, Santiagóba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki közölte, hogy 25 műholdas telefont hozott magával, mert az ország távközlési hálózata súlyosan megrongálódott a katasztrófa során.

A föld tengelye is elmozdult

A NASA tudósai szerint a chilei földrengés következtében valószínűleg elmozdult a Föld tengelye, és emiatt rövidülnek a napok. A földmozgásokkor ugyanis sziklák százai mozdulhatnak el több méterrel, ami azt jelenti, hogy bolygónkon a tömegeloszlás megváltozik. Ez pedig a Föld forgását is befolyásolja. Richard Gross szerint a mostani katasztrófával 1,26 mikroszekundummal lett rövidebb egy nap, amely változás természetesen nem észlelhető, de állandó jellegű. A tudósok a jelenség megmagyarázására a korcsolyázó példáját hozzák fel: amikor az behúzza a karját, gyorsabban pörög, és ez amiatt van, mert a kar behúzásával megváltozik a forgatónyomaték. A jelenséget már a 2004-es cunami után is megállapították. A szökő-árat előidéző, a Richter-skála szerint 9,1 erősségű földrengést követően 6,8 mikroszekundummal lettek rövidebbek a napok. Tudósok ellenben azt is állítják, hogy a napokat meg is lehet hosszabbítani. Például ha a Kínában található Három Szurdok víztározó megtelne, akkor az 0,06 mikroszekundummal növelné a napok hosszát – állítják a kutatók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!