hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Prohászka Ottokár ellenségei
Tőkések, szakszervezetek és a zsidók: ellenük harcolt a püspök

2010. 03. 05.
Lángoló indulat, megragadó fellépés, ellentmondást nem tűrő érvek. Kortársai így jellemezték a múlt század első felének talán legnagyobb hatású magyar katolikus főpapját. Prohászka Ottokár általános választójogot és társadalmi megújulást sürgetett, ugyanakkor kérlelhetetlenül harcolt a zsidóság „csendes honfoglalása” ellen.

A 19. század a nacionalizmus és a liberalizmus eszméjének százada volt. A liberális eszme jegyében született meg a modern alkotmányos állam, alakult ki a kapitalista termelési rendszer, vált lehetővé a természettudományok rohamos fejlődése. Az ésszerűség elvét hirdető liberalizmus mégis képtelennek bizonyult arra, hogy megoldja az úgynevezett szociális kérdést. Erre  XIII. Leó pápa vállalkozott, aki 1891-ben Rerum novarum kezdetű enciklikájában a szociális kérdésnek a katolikus megújulás szellemében való megoldását hirdette meg. Elsőrendű feladatként az osztályharc kiküszöbölését jelölte meg, hogy a munkaadók és a munkavállalók viszonyát „kölcsönös megértés, méltányosság és igazságosság" jellemezze. Ezért és egyben a „vallásellenes" szakszervezetek ellensúlyozására  keresztény munkásegyleteket kell alakítani.

Magyarországon, a latifundiumok hazájában, ahol a megmunkált föld 38 százaléka nagybirtok volt, és ahol az agrárproletárok százezrei számára az Egyesült Államokba való kivándorlás volt az egyetlen kiút, Prohászka Ottokár volt az első, aki a katolikus megújulás és a Rerum novarum szellemében akart munkálkodni a szociális kérdés megoldásán.

A Nyugat lélekharangja

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!