hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki fizeti a terrortámadásokat?
100 dollár egy emberélet

2010. 03. 05.
A világtörténelem eddigi legnagyobb, csaknem 3000 emberáldozatot követelő terrortámadásának 2001. szeptember 11-én a becslések szerint mindössze 400-500 ezer dollár költségvonzata volt, amiből 300 ezer dollár érkezett banki átutalások formájában. Többek közt ez a megdöbbentő adat irányítja napjainkban a figyelmet a terrorizmus finanszírozásának kérdésére. Gál István Lászlót a terrorizmus elleni büntetőjogi védekezés eszközeiről és ezek hatékonyságáról kérdeztük.

Tanulmányában azt írja, az öngyilkos merényletek megoldhatatlan probléma elé állítják a hagyományos büntetőjogot. Miben látja ezt a megoldhatatlanságot?

- Annak ellenére, hogy az öngyilkos merénylet a terrorizmus legveszélyesebb formája, a büntetőjog a kilátásba helyezett szankcióval nem tud a potenciális elkövetőre visszatartó hatást gyakorolni. A visszatartó hatás két tényezőtől függ: a kilátásba helyezett szankció súlyosságától és az adott bűncselekmény felderítési mutatójától. De hogyan tartsuk vissza az öngyilkos merénylőt? Még ha a legsúlyosabb büntetést helyeznénk is kilátásba, lenne-e visszatartó ereje annak, ha kijelentjük: az elfogott öngyilkos merénylők halálbüntetésre számíthatnak. Vagy ha a merénylőnek esetleg azt is be kell kalkulálnia, hogy az akció végrehajtása közben lelövik? Az öngyilkos merénylőt a büntetőjog jelenlegi eszköztárával nem lehet visszatartani, egyszerűen azért, mert nincs veszítenivalója. A legtöbb, amit veszíthet, hogy nem a tervezett helyen és időben, hanem pár kilométerrel arrébb és kicsit korábban vagy később hal meg. A büntetőjog tehát csődöt mond az egyik legsúlyosabb modern bűnözési formával szemben.  És ezzel a szituációval sajnos analógiát mutat a terrorizmus finanszírozása elleni szabályok hatékonyságának a kérdésköre is.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás költségeinek mértéke azt sejteti, hogy az akciókhoz felhasznált költségek eltörpülnek az okozott kár nagysága mellett.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!