hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitelszigor

2010. 03. 05.
Kétélű hatása lehet a napokban életbe lépett „hitelszigornak”. Bár elvileg kevesebb lesz a bedőlt hitel, de az ingatlanpiac még nehezebben jöhet ki a gödörből.

Hétfőtől még nehezebb jelzálog-fedezetű hitelt felvenni ingatlanra, autóra, bár a válság kirobbanása óta eltelt közel másfél évben sem volt könnyű. Ezentúl azonban számos megkötöttségre kell felkészülni. Március 1-től ugyanis az eddigieknél lényegesen kisebb mértékben finanszírozzák a bankok a jelzáloggal igényelt hiteleket: nehezebben és kisebb összegű hitelt kaphatunk, nagyobb önrészre lesz szükség.
Ha az eddigi favorit, svájci frank alapú hitelt szeretnénk igényelni, az ingatlan hitelértékének csupán a 45 százalékát lehet ebben a devizában felvenni. Némileg kedvezőbb a kép az euró esetében: 
60 százalékig, míg a forint esetén 75 százalék erejéig finanszírozható. Amennyiben lízingcégeken keresztül szeretnénk ingatlanhoz jutni, 5 százalékkal magasabb lehet az arány. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy ha 10 milliós hitelt szeretnénk svájci frankban felvenni, maximum 4,5 millió forintot kaphatunk csak meg, tehát lényegesebben nagyobb önrésszel kell rendelkezni. Praktikusan megszűnik az önrész nélküli, tisztán ingatlanfedezet alapú jelzáloghitel.

Ima a svájci frankért?

Interjú Duronelly Péterrel, a Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési vezetőjével

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!