hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 03. 26. (XIV/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Obama háborúja Izrael ellen

A Jerusalem Post elemzése szerint öt magyarázat lehetséges Barack Obama Izraellel szembeni fellépésére. Ezek a közül egyik sem zárja ki a másikat, így több is igaz lehet egyszerre.

A Fehér Ház fogságában

Benjamin Netanjahu Washingtonban igyekezett csillapítani a jeruzsálemi lakásépítkezések miatt gerjesztett feszültséget. A fehér házi látogatás – hasonlóan a tavaly év végi találkozóhoz – a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. A koreográfia arra utal, hogy az amerikaiak ultimátumot adtak Netanjahunak: látványos gesztusokkal igazolja azt, hogy „elkötelezett a béke ügye mellett”.

Obama aláírta az egészségügyitörvény-csomagot

Barack Obama aláírta az egészségügyi reformtervezetet, amelyet korábban az amerikai Képviselőház megszavazott. Az amerikai elnök és tábora nagy győzelemként értékelte a szavazás eredményét, ugyanakkor egyetlen republikánus képviselő sem támogatta azt, sőt több demokrata is ellene voksolt. A javaslatot most a Szenátusnak kell jóváhagynia, amely viszont módosítani készül rajta. Ez viszont azt jelentené, hogy az amerikai törvényhozás két háza nem ugyanarról a szövegről szavazna, és ez sokak szerint alkotmányellenes lépés lenne.

Drámai szavakkal ítélte el a pedofil papokat XVI. Benedek

XVI. Benedek pápa elfogadta John Magee írországi püspök lemondását a pedofilbotrány miatt - jelentette be szerdán a Vatikán. A pápa is közzétett egy drámai hangvételű pásztorlevelet az írországi botrányok kapcsán. „Mérhe­tetlen sérelmet okoztatok az áldozatoknak, nagy kárt tettetek az egyházban és lejárat­tátok a papságot” – írta XVI. Benedek.

Belföld

Vona–Bajnai–Pelczné „csúcstalálkozó” Gyöngyösön

Ha igaz, hogy az újságíró az olvasó orra, aki beleszagol helyette a levegőbe, akkor az is igaz, hogy Gyöngyös az újságírók Mekkája. Legalábbis március 18-án, mikor is reggel Vona Gábor, délelőtt Bajnai Gordon, este pedig Pelczné Gáll Ildikó a város vendége. Jobbik, MSZP, Fidesz. (Nem választási eredmény, csak érkezési sorrend.) Vona saját maga mellett kampányol, Bajnai Magda Sándor mellett, Pelczné Balázs József mellett.

Nyíregyházán feloszlatnák a Jobbikot

Az Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom szervezésében mintegy félezren tiltakoztak kedd délután a Jobbik ellen a szabolcsi megyeszékhe­lyen. A civilek az 1947-es párizsi békeszerző­désre hivat­ kozva kezdeményez­ték az ügyészségen a radikális párt betiltását.

Suchman Tamás, a lokálpatrióta kormánybiztos

Suchman Tamás kormánybiztos a rendszerváltás óta ismert politikus, noha időnként úgy tűnt, mintha visszavonult volna a közélettől. „Néha töltődnöm kellett, azután visszajöttem. Olyan sokan akarták a vesztemet, hogy ez életben tartott: mindig volt miért küzdenem” – mondta lapunknak a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, aki – egyben Somogy megye 5. számú választókerületének szocialista országgyűlési képviselőjelöltje.

Hogyan született meg a nemzeti radikális tábor?

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke, a terrorizmus vádjával börtönben ülő Budaházy György kampányfőnöke nemrégiben Tatabányán korteskedett a Jobbik mellett. Előadásában többek között arra is kitért, milyen lépések vezettek a „radikális tábor” és a Jobbik megerősödéséhez.

Kereszttűzben a pártprogramok

Tavaly ősszel egy fiatal közgazdászokból álló társaság úgy döntött, számszerűen megvizsgálja, hogy a választási ígéretek, illetve a közzétett pártprogramok ártanak vagy használnak nekünk, ha netán megvalósulnak. A választók körében népszerű „Mit ígérnek?” nevet viselő kezdeményezés kevés visszhangot kapott az érintettek, a pártok oldaláról.

Kik köphetnek bele a Fidesz levesébe?

A százhúszadik válságát is eddig túlélő MDF, az ismeretlen LMP, illetve az annál is ismeretlenebb Civil Összefogás országos listaállításával újra izgalmassá vált az áprilisi választás. A politikai szereplők azt latolgatják, hogy a sokszereplős hajrá csak a Fidesz kétharmadát vagy akár a sima többségét, azaz a kormányzóképességét is veszélyezteti-e. Ráadásul a „lázongó” Észak-Magyarország is számtalan meglepetéssel szolgálhat.

Hit és értékek

Trianonig és utána

A középkori Magyarország erős, jelentős állam volt, a 16. században mégis a török invázió áldozata lett, mert a keresztény Európa cserben­hagyta. Amikor a 17. század végén Magyarország közös európai erőfeszítés során végre felszabadult a 150 éves oszmán uralom alól, kiderült, hogy az ország nagy része lakatlanná vált. (2010. 03. 26)

HÁTTÉR

Interjú az Év Üzletemberével

A válság közepén is stabil, 14 éve prosperáló céggé vált a Forest Papír Kft., melynek ügyvezetője, Bodrogai Ferenc, megkapta az Ernst and Young Év Üzletembere díját. Mint fogalmazott: „Papírcsónak vagyunk, szemben a multinacionális versenytársaink óceánjáróival, mégis versenyben tudunk maradni. Kicsik vagyunk, de gyorsak: havonta képesek vagyunk új termékkel előrukkolni.”

Multik Magyarországon: Áldás vagy átok?

A rendszerváltás után rövid időn belül kiderült, hogy a kelet-európai társadalmakban nem volt meg a vállalkozáshoz szükséges tudás. A termékek elavultak, a cég-vezetők nem rendelkeztek megfelelő piaci ismeretekkel, így nem csoda, hogy a szovjet piac összeomlását követően nem tudtak versenyképesek lenni. Ekkor jelentek meg a multinacionális cégek, a külföldi tőke. Szerepük mára választási kam-pánytémává vált: hozzák vagy viszik a pénzt? Menjenek vagy maradjanak?

Vége a „mini Amszterdamnak”

Acivilek, a hatóságok és a városvezetés példaértékű összefogása nyomán eltűnt Kiskunhalas környékéről az úgynevezett „bódés prostitúció”. A prostituáltak és futtatóik a hatályos jogszabályokat kijátszva egy sajátos „know-how”-t dolgoztak ki a kéjipar hatékony működtetésére, amely akár országosan is elterjedhetett volna. A jelenségnek azonban nagyszabású rendőrségi akció vetett véget.

Csángóföld nincs elfeledve

A Királyhágót friss hó  borítja, csendes minden, nyoma sincs a nyári nyüzsgésnek, forgatagnak, hiába van március közepe, alszik még a hágó, és vele együtt talán Erdély is a hó alatt. Budapesttől majd’ ezer kilométerre járunk: a Hites Adakozók Hálózata és a marosvásárhelyi Hit Gyülekezete közös segélyakciójakeretében húsz tonna élelmiszert, iskolai felszerelést, tankönyveket, illetve filmeket viszünk a csángó községekbe.

Hitler az erőszakos kitelepítés helyett a kiirtást választotta

Az európai zsidók Madagaszkár szigetére történő deportálását („kivándoroltatását”) már az 1920–1930-as években több lengyel, francia, dán, sőt magyar antiszemita is felvetette. Az ötlet egyes források szerint eredetileg brit antiszemitáktól származott, akik csak a franciákat akarták bosszantani. Valószínű, hogy a Madagaszkár-ötlet azért foganhatott meg különböző európai országok antiszemitáinak fejében, mert a sziget elég távoli és elég nagy volt ahhoz, hogy több milliós tömeget befogadjon, ugyanakkor nehézzé, ha nem lehetetlenné tette, hogy onnan a zsidók „visszaszökjenek”.

KÁVÉSZÜNET

Wembley, Wolfsburg: kupameccsek előtt Geráék

A Juventus elleni bravúr után harmadszor is a Wembley-be készül Gera Zoltán. A legismertebb magyar labdarúgó lapzártánk után játszik csapatával az FA- kupa negyeddöntőjében, egy hét múlva pedig a német bajnok Wolfsburg ellen lépnek pályára az Európa Ligában. A tét itt is a legjobb négy közé jutás.

Írni? Kinek? Olvasni? Minek?

Ha az olvasó ma beülne egy időgépbe, és visszarepülne mintegy hetven évet, nagyon meglepné az, amit a Horthy-korszak Magyarországának könyvesboltjaiban látna. A Herczeg Ferenc, Tormay Cecile, Zilahy Lajos, Bangha Béla írásaival zsúfolt szekrények mellett találna még Móricz Zsigmond, Németh László, Illyés Gyula és Kovács Imre mellett egy kevés Babits Mihályt, Radnóti Miklóst és József Attilát is a polcokon. A mai irodalomtanítás kánonjának szerzői nem voltak a korszak befutott művészei, sokkal kevesebben olvasták munkáikat, mint a „hivatalos” irodalom képviselőit.

A média áldozata

1936. november 19. Ez a nap is éppoly derűsen indult a francia jobboldal, a Front National politikusai számára, mint a többi: könnyed élcek reggeli közben a baloldali lapok olvasóinak együgyűségéről, közben alkalmi kari­katúrák a szalvéta szélére.

Az Éva-elv

Napjainkban egyre több nő őrlődik a kétségbeesett próbálkozások közepette, amikor a magánéletet és a karriert igyekszik egyeztetni. Egyre többen vetik el a családalapítás gondolatát attól való félelmükben, hogy az önmegvalósítás és a család nem fér össze. Eva Herman, a Németországban ismert és elismert újságíró és televíziós műsorvezető könyve provokatív védőbeszéd a nőiesség gyökereihez való visszatérés mellett.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!