hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama háborúja Izrael ellen

2010. 03. 27.
A Jerusalem Post elemzése szerint öt magyarázat lehetséges Barack Obama Izraellel szembeni fellépésére. Ezek a közül egyik sem zárja ki a másikat, így több is igaz lehet egyszerre.

1. Obama éles támadása Izrael ellen összefüggésben állhat iráni politikájának kudarcával. Magas rangú amerikai kormány­tiszt­vi­selők, beleértve a térségben állomásozó amerikai erők parancsnokát, David Petraeus tábornokot is, olyan rosszindulatú kijelentéseket tettek, miszerint a jeruzsálemi lakásépítések az első számú okai Irán „rossz viselkedésének", csakúgy, mint Irakban, Afganisztánban, Libanonban, Szíriában és Gázában működő iráni megbízottak hasonló tetteinek is. E gondolatmenet szerint ha Izrael visszatérne a védhetetlen 1949-es fegyverszüneti vonalakhoz, az iráni atomcentrifugák leállnának, Szíria, az al-Kaida, a tálibok, a Hezbollah, a Hamasz, és az Iráni Forradalmi Gárda pedig a kardjaikból ekevasat készítenének.

2. Még ennél is fontosabb szempont, hogy Obama Izrael-ellenes támadása arra is szolgálhat, hogy fenntartsa az Iránnal kapcsolatos bukott politikáját. Az elnök így megkísérelheti rákényszeríteni Netanjahut egy olyan egyezségre, amely szerint Obama vétójoggal rendelkezne egy Irán nukleáris létesítményeit támadó esetleges izraeli csapással szemben. Így Izraelt belekényszerítheti egy olyan helyzetbe, ahol tétlenül kell majd végignéznie, amint Obama eltűri Irán nukleáris arzenáljának felépítését.

3. Obama közeli tanácsadói újságíróknak bizalmasan elmondták, hogy az elnök - állítólag - szeretné megbuktatni a Netanjahu-kormányt. Olyan követeléseket támaszt, amelyeket Netanjahu és koalíciós partnerei nem fogadhatnak el. Obama azt reméli, hogy vagy megbuktatja a kormányt, és Netanjahu, valamint a Likud helyére a baloldali Cipi Livnit és a Kadimát ülteti, vagy rákényszeríti Lieberman külügyminisztert és pártját, a Jiszráél Béténut, valamint a Sasz pártot, hogy lépjenek ki a koalícióból, ezzel követelve Netanjahutól, hogy fogadja el Cipi Livnit miniszterelnök-helyettesnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!