hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitler az erőszakos kitelepítés helyett a kiirtást választotta
A Madagaszkár-terv

2010. 03. 27.
Az európai zsidók Madagaszkár szigetére történő deportálását („kivándoroltatását”) már az 1920–1930-as években több lengyel, francia, dán, sőt magyar antiszemita is felvetette. Az ötlet egyes források szerint eredetileg brit antiszemitáktól származott, akik csak a franciákat akarták bosszantani. Valószínű, hogy a Madagaszkár-ötlet azért foganhatott meg különböző európai országok antiszemitáinak fejében, mert a sziget elég távoli és elég nagy volt ahhoz, hogy több milliós tömeget befogadjon, ugyanakkor nehézzé, ha nem lehetetlenné tette, hogy onnan a zsidók „visszaszökjenek”.

A hírhedt birodalmi Kristályéjszaka (1938. november 9-10.) után a zsidók nemcsak állampolgári jogaikat  veszítették el, de az életből való kiszorításuk részeként megkezdték kifosztásukat is. Az erről szóló döntést Göring 1938. november 12-én, azon az értekezleten ismertette az illetékesekkel, amelyet a Kristályéjszaka utáni helyzet értékelésére hívtak össze. Göring azt is megemlítette, hogy a Führer őt, Göringet bízta meg: (1) a zsidó ügyek intézésével; (2) a zsidók kiszorításával a gazdasági életből; (3) tárgyalja meg a nagyhatalmakkal, hogyan lehetne megszervezni a zsidók Madagaszkárra történő deportálását.

Lehetséges, hogy Hitler a számára totális diplomáciai győzelmet jelentő müncheni konferencia után azt hitte, ha Angliát és Franciaországot rá tudta arra venni, hogy átadják neki a Szudéta-vidéket, akkor azt is elérheti, hogy befogadják a menekülni-kivándorolni próbáló német és osztrák zsidókat. Vagy ha erre nem is hajlandók, azt megengedik neki, hogy Madagaszkárra deportálja a zsidókat.

A főkormányzó megrémült

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!