Hetek Univerzum
Trianonig és utána
Kossuth figyelmeztetése: a Monarchia bukása eltemeti Magyarországot

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Trianonig és utána
Kossuth figyelmeztetése: a Monarchia bukása eltemeti Magyarországot
A középkori Magyarország erős, jelentős állam volt, a 16. században mégis a török invázió áldozata lett, mert a keresztény Európa cserben­hagyta. Amikor a 17. század végén Magyarország közös európai erőfeszítés során végre felszabadult a 150 éves oszmán uralom alól, kiderült, hogy az ország nagy része lakatlanná vált. (2010. 03. 26)

Az elkövetkező évtizedekben, különösen Mária Terézia uralkodása alatt, elsősorban német telepesek jöttek tömegesen az országba. De szép számmal érkeztek szerbek és románok is. A Felvidéken mindig is sok szlovák és számos német élt, a szászok pedig már a középkor óta külön nemzetet alkottak Erdélyben. Így lett a történelmi Magyarország soknemzetiségű állam, melyben a magyar anyanyelvűek a 19. században a lakosságnak csak a felét képezték.

1848-49-ben a magyarok függetlenségi kísérlete kudarcba fulladt, mert az orosz cár a Habsburgok segítségére sietett. A szabadságharc leverése után Ferenc József Magyarországot legyőzött tartományként kezelte, mindaddig, amíg 1867-ben kénytelen volt kiegyezni a magyarokkal. A Habsburgok ugyanis elveszítették észak­olasz tartományaikat, és a poroszok ellen folytatott vesztes háború (1866) után Bismarck Németországból is kiszorította őket. A magyarokkal való kiegyezés Ferenc József számára a monarchia megmentését jelentette. A magyarok ezek után maguk rendezhették belső ügyeiket, de a kül- és hadügy továbbra is Bécs irányítása alatt maradt.

Nagyhatalmi látszat

Éppen ezt kritizálta hevesen a turini száműzetésben élő Kossuth Lajos, mert úgy vélte, hogy a korhadt Habsburg Birodalom nem fogja túlélni a következő európai háborút, és a hozzákapcsolt Magyarországot is romjai alá fogja temetni. Ezért Magyarországnak muszáj függetlenítenie magát Ausztriától, és Horvátországgal, Szerbiával és Romániával kell államszövetséget (Dunai Konföderációt) alkotnia. A Magyarországon élő nemzetiségek pedig ne csak az általános liberális szabadságjogok birtokába jussanak, hanem kulturális és politikai autonómiát is élvezzenek.

Kossuth hiába figyelmeztetett, a vezető magyar politikusok inkább a magyarság erősítésével, a nemzetiségek beolvasztásával akarták létrehozni az egységes nemzeti államot. Grünwald Béla pesti újságíró akkoriban 30 millió magyar országáról álmodozott. De a valóság más volt: az Osztrák-Magyar Monarchián belül Magyarországnak (az autonóm Horvátország nélkül) 1910-ben kereken 21 millió lakosa volt, nemzetiségi megosztás szerint 54,4 százalék magyar, 16,2 száza­lék  román, 10,7 százalék szlovák, 10,4 szá­za­lék német, 3,6 százalék szerb és 2,5 szá­zalék rutén.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!