hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyíregyházán feloszlatnák a Jobbikot
Civil kurázsi

2010. 03. 27.
Az Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom szervezésében mintegy félezren tiltakoztak kedd délután a Jobbik ellen a szabolcsi megyeszékhe­lyen. A civilek az 1947-es párizsi békeszerző­désre hivat­ kozva kezdeményez­ték az ügyészségen a radikális párt betiltását.

Az erről szóló beadványt Lengyel Károly helyi önkormányzati képviselő, a mozgalom vezetője nyújtotta át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen. A képviselő lapunknak azt mondta, megelégelték, hogy senki nem tesz semmit a „fasiszta és nyilas eszmék terjedése" ellen. Hozzátette: a beadványukat az 1947. február 10-én Párizsban aláírt békeszerződésre alapozták. Ebben az áll, hogy Magyarország, amely a Fegyverszüneti Egyezmény értelmében feloszlatott minden „fasiszta jellegű politikai, katonai avagy félkatonai színezetű" szervezetet, amely az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges, revizionista propagandát fejt ki, a jövőben sem engedi meg az ilyen fennállását, működését, „amelynek célja az, hogy megfossza a né­pet demokratikus jogaitól". Lengyel Károly hangsúlyozta: szerintük a Jobbiknak nem a programja, hanem a napi megnyilvánulásai mutatják meg az igazi arcát.

A város főterén a demonstrációra gyülekezők előtt ugyanezt a beadványt a mozgalom vezetője átadta Nyíregyháza szocialista polgármesterének, Csabai Lászlónénak, aki úgy fogalmazott: „ilyen és hasonló megmozdulásokra hamarabb lett volna szükség". Hozzátette, neki most törvény adta kötelessége, hogy a közelgő választások törvényességét és nyugalmát biztosítsa.

A tömeg ezután rendőri biztosítás mellett „Nem szállok marhavagonba", „Morvai Krisztina Európa szégyene", „Börtönt Budaházynak" feliratú táblákkal a Jobbik nyíregyházi irodája elé vonult, ahol mintegy hetven jobbikos várta a demonstrálókat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!