hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 06. 04. (XIV/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

40 napja ömlik - Olajfolton csúszhat el a választás

A legpesszimistább várakozások szerint akár karácsonyig is folytatódhat az olajkatasztrófa a Mexikói-öbölben, miután sikertelenül zárult a BP olajcég legutóbbi mentési kísérlete a szivárgás megállítására. A cég most egy új tervvel állt elő, amelynek eredményessége szintén bizonytalan. Eközben Barack Obama népszerűsége jelentősen visszaesett, sokan ugyanis azzal vádolják, hogy nem tesz meg mindent a helyzet megoldásának érde­kében. Az elnököt nemcsak ellenfelei, hanem hívei közül is többen támadják. Egyes vélemények szerint az olajkatasztrófa kihatással lehet a novemberi időközi választások eredményeire.

Ámokfutó a tóvidéken

12 embert ölt meg egy ámokfutó taxis szerdán a nyugat-angliai Cumbria megyében. Az ötvenkét éves férfi végigautózott a festői tájairól híres Cumbria nyugati felében, és városról városra járva lövöldözött. A gyilkosságsorozat a legsúlyosabb eset 1996 óta, amikor egy fegyvergyűjtô a skóciai Dunblane általános iskolájában 16 iskolást és 1 tanárnőt ölt meg.

Provokáció volt a segélyszállítmány

Világszerte hisztérikus reakciókat: tüntetéseket és az ENSZ, valamint a különböző országok elítélő nyilatkozatait váltotta ki, hogy – többszöri figyelmeztetés után – izraeli kommandósok hétfő hajnalban megakadályozták, hogy egy Törökországból indult, hat hajóból álló segélyszállító flottilla elérje a blokád alatt tartott Gázai övezet partjait. A kialakult tűzharcban legalább kilenc ember meghalt, sokan megsebesültek, köztük izraeli kommandósok is. Később azonban kiderült: egy al-Kaidához közeli terrorcsoport tagjai szivárogtak be a legnagyobb hajó utasai közé, ők támadtak rá a kommandósokra.

Belföld

Bajban van a mezőgazdaság

Több milliárdra becsülik a mezőgazdaságban okozott károkat az agrárszervezetek. Eddig mintegy százezer hektáron maradt el a vetés és a gyümölcskezdemények csaknem negyede a földre hullott, nem beszélve a rengeteg eső miatti rothadásról és gombabetegségek okozta károkról. Mivel a folyók és a csatornák is telítettek, szinte lehetetlen levezetni a fölösleget a földekről, csak a teljes száradás után lehet majd újra a munkához látni.A búzavetésekben várhatóan nem okoz nagy kárt az eső, a kukorica- és napraforgótáblák viszont minden bizonnyal megsínylik a viharos időjárást. Baj itt is akkor lehet, ha a növényvédő gépek nem tudnak időben rámenni a táblákra, és a növényen megjelennek a gombabetegségek. A betakarítást az nehezítheti, hogy az erős szél és a víz sok helyen „lefektette”, megdöntötte a búzát, árpát. A tehenészetekben az áramkimaradás okozott gondot, több telepen a napi kettő helyett egy fejésre kényszerültek, ami 25-30 százalékos tejtermelés csökkenést eredményezett. A belvízzel borított, illetve károsan átnedvesedett gyepterületeken a juhok legeltetése átmenetileg vagy tartósan szünetel. „Legalább három állattartó telepet kell fertőtleníteni, és 150 tonna állati tetemet kell ártalmatlanítani” – állítja Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelem főigazgatója, hozzátéve, hogy több tízezer állatot kell majd beoltani lépfene ellen. A Tolna megyei Csikóstőttősön több mint tízezer alig kéthetes csibe fulladt meg, három és fél millió forint a kár. A baromfitelepet a megáradt Baranya-csatorna öntötte el, hiába erősítették meg kívülről homokzsákokkal, a víz alulról tört fel. A méhészetekben is kritikus helyzetet okozott a viharos és rendkívül csapadékos időjárás, az akáclegelők faállománya és virágzata jelentősen károsodott, a méhek nektárgyűjtő és megporzó tevékenysége tartósan szünetelt. „Köszönjük szépen, elég a májusi aranyból, nekünk most néhány hét napsütéses száraz idő kéne a növény-egészségügyi munkák elvégzéséhez, a virágzás végbemeneteléhez. Különben jön a peronoszpóra és a lisztharmat, és veszélybe kerülhet az ez évi termés” – mondta el a Heteknek Horváth Csaba. A Hegybírók Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a borvidékeken már most minimum két hét lemaradás van az ilyenkor szokásos vegetációs állapothoz képest, míg más helyen a vihar és a szélkárok sok esetben fiatal hajtásokat tördeltek le a szőlőültetvényeken. Kevesen gondolták volna, de az éves szinten 10,5-12 milliárd forint termelési értéket produkáló, 6-7 százalékos nyereséggel 24 ezer hektáron gazdálkodó halászati, haltermelő ágazat is jelentős károkat szenvedett – jelentette be a Haltermelők Országos Szövetsége. A halastavak átszakadt gátjai miatt sok helyen „megszöktek” a halak, és az áradat elmosta a már kikelt ivadékokat is.

Évszázados rekordok miatt fáj egy ország feje

Lapzártánkig újabb árhullámok indultak el az észak-magyarországi folyókon, több helyen pedig rekordszinten tetőznek majd a folyók. Jelenleg mintegy kétezer kilométeren van árvízvédelmi készültség, a gátak megerősítésén több ezren dolgoznak. A Nógrád megyei Pásztón kétezer ember kitelepítését kellett elkezdeni, mert veszélyes szintet ért el a vízszint a város fölötti tározóban. Itt és Borsodban is veszélyhelyzetet hirdetett a kormányzati koordi­nációs bizottság. És hiába engedik le a Sió-csatornán keresztül, egyre magasabb a Balaton vízszintje is.

Drágább állni, mint menni

„Önöknek épül az Önök pénzéből” – olvashattuk hosszú időn keresztül a hatósági tájékoztatót egy-egy útépítés, felújítás során a direkt erre a célra készített táblákon. A parkolóhelyek kapcsán pontosabb lenne a szöveg úgy, hogy „Önöknek épült az Önök pénzéből, hogy néhány magáncég betegre kereshesse magát”. Egy kedden megszavazott törvény kapcsán állítólag pozitív változás várható.

Beszédes az új kormány hatalmi struktúrája

A görög mitológia szerint a legmagasabb hellén hegyen, az Olümposz tetején található az istenek örök lakhelye. A havas hegygerincen, felhőktől koszorúzva állt a görög Pantheon, melyben Zeusz uralkodott. Meglepetésünkre ezt a képet példaként emlegette egy – amúgy a miniszterelnökségen dolgozó – tanácsadó azzal kapcsolatban, hogy mi is a funkciója az Orbán Viktor által életre hívott miniszterelnökségnek az új magyar politikai rendszerben.

Muszáj megszorításokkal kezdenie a Fidesznek

Akadt olyasmi a Fidesz-program gazdasági és pénzügyi részében, amire azt mondaná: kár, hogy nem nekem jutott eszembe?

Hit és értékek

A Mózes-hegy rejtélye

A felfedezésre váró szent helyek és tárgyak listáján biztosan dobogós helyezésre számíthat – Noé bárkája és a frigyláda mellett – az „igazi” Sínai-hegy pontos helyének kutatása, amelyre már több alternatív javaslat született. Emmanuel Anati régészprofesszor húsz éve lepte meg a világot azzal a bejelentéssel, hogy Mózes hegye nem más, mint a Negev-sivatag északi részén található Har Karkom hegy.

HÁTTÉR

Megszorított Európa

Ha úgy vesszük, mi már túl vagyunk a nehezén, míg Európa most kapja a feketelevest. A kontinensen egyre-másra jelentik be a kormányok, hogy megszorításra van szükség a súlyos államháztartási helyzet miatt.

Magyar orvos mentette a Titanic túlélőit

Kilencvennyolc évvel ezelőtt az angliai Southamptonból indult el első és egyben utolsó útjára az akkori világ legkor­sze­rűbb luxushajója, a Titanic. Kevesen tudják azonban, hogy a gigantikus méretű óceánjáró túlélőinek meg­men­tésében egy magyar orvos, dr. Lengyel Árpád is hősies szerepet játszott. Unokája, Völgyi Péterné dr. Reich Márta (kis képünkön) mesél nagyapjának a tragikus éjszakán történt bátor helytállásáról.

A magyarok adják a holland prostitúció legalját

Egy Hollandiában prostituáltként dolgozó tizenkilenc éves lány, Szabó Bettina tavalyi meggyilkolása irányította a nemzetközi hatóságok figyelmét arra, hogy az uniós csatlakozás óta nagyon megugrott a Nyugat-Európába irányuló magyar prostitúció, a köré szerveződő bűnözéssel együtt. A tizennyolcadik életévüket alig betöltött lányokat iparszerűen viszik ki rabszolgamunkára Amszterdamba – a legtöbben Nyíregyházáról érkeznek. A magyar lányok kint a legolcsóbb és legkihasználhatóbb kategóriának számítanak, ami felerősített egy szokatlanul perverz keresletet is. A nyugatiaknak kezd elegük lenni a maffiánkból, a magyar rendőrség viszont meglehetősen passzív: szerintük ez a hollandok problémája.

90 éve írták alá a trianoni békeszerződést

Elkerülhető nem, legfeljebb enyhíthető lett volna a Habsburgok oldalán az első világháborúban szerepet vállaló Magyarország szétszabdalása. Jeszenszky Géza szerint a Trianonhoz vezető út a magyar balsors meg­nyilvánulása volt, de hiba lenne egy magyarellenes világ-összeesküvést sejteni a tragédia mögött. Ormos Mária pedig úgy látja, hogy a kétségtelenül igazságtalan döntés által okozott nemzeti traumát sikerterápiával lehetne gyógyítani.

Trianon a korabeli sajtóban

Ujabb részletek a béke aláírásának szertartásárólCsak most érkeztek meg azok a tudósítások, amelyek a magyar béke aláírásának részleteiről szólnak. Ennek a ránk nézve oly szomoru ceremóniának részleteiről szól a Neue Freie Presse párisi tudósítása, amely a magyar béke aláírásának egyes momentumairól a következőben számol be: Millerand délután negyed ötkor jelent meg a Nagy-Trianon csarnokában és lassan helyezkedett el Wettace amerikai nagykövet és Derby lord között. Az ülést hat perccel az előre kitüzött időpont előtt vagyis 4 óra 24 perckor nyitották meg. Egy szolga bejelentette, hogy a meghatalmazott magyar miniszterek megérkeztek. A teremben csönd állott be.Bénárd Ágoston miniszter és Drasche-Lázár Alfréd követ a számukra kijelölt kis asztalhoz léptek: mindegyiküket a titkára kisérte. A figyelem különösen Millerand miniszterelnök felé koncentrálódott. Viszszagondoltak Clémenceau élénk temperamentumára.Millerand lassan beszélt, de határozottan és biztosan. Magyarország képviselői nehéz elhatározással fölemelkedtek helyükről, Bénárd miniszter fehér kesztyüjét az asztalra dobta, a pergament fölé hajolt és aláírta a nevét. Drasche-Lázár ülve írta alá nevét. Ezután következtek a többi meghatalmazottak, elsőbben Wallace, azután Derby lord. Ezután nem a legendás béketollszárral írták alá a szerződést. Valamennyi delegátus a saját maga töltőtollát vette elő zsebéből, kivéve Millerand, akinek a titkára nyujtotta át a tollat. Négy óra negyvennégy perckor a béke aláírásával elkészültek. A ceremónia husz percig tartott, Millerand az ülést berekesztette.A Nagy-Trianon kapuja előtt kettős sorban széles sisaku katonák állottak. Parancsszavak hangzottak el, bajonettek cikkáztak, francia katonák tisztelegtek a két magyar meghatalmazott előtt, akik autójukon elrobogtak. S ezzel Magyarország sorsa – egyidőre – megpecsételtetett. (MTI)Apponyi beszéde PestenGróf Apponyi Albert Franciaországból való hazatérése után elmondott első beszédét annak magyarázatával kezdte, mi birta őt arra, hogy hosszas politikai távollét után ismét a politikai küzdelem terére lépjen. „Reánk hárult a nagy föladat, hogy a hazát a romokból újra fölépítsük – mondotta. – Akit ilyenkor munkára hívnak, annak nem szabad magát a munka alól kivonnia. Ennek a kötelességnek átérzése döntő befolyással volt elhatározásomra. Hivtak. Az első hivás önöktől jött szeretett polgártársaim. Ezzel szemben a hálámnak egy kifejezési módja kinálkozik a rámrótt kötelességnek hűséges teljesítése.” Ezután rátért Apponyi annak ismertetésére, melyek voltak azok az okok, amelyek őt a békedelegáció elnökségének elvállalására bírták. „El kellett vállalnom, bár alig lehetett reményem, hogy kész és véglegesekké rögzített elhatározások falait megdönthessük. Ez nem is sikerült. Hogy mennyiben birtuk mégis e falakat megingatni, azt a jövő fogja megmutatni. Ma hazafiui lelkiismeretem rákésztetett, hogy iszonyu kényszerhelyzetünkben a kormánynak a reánk erőszakolt béke aláírását javasoljam, amiből a tisztesség szabályai szerint az következett, hogy ezért az ellenszenves elhatározásért a kormányra nehezedő erkölcsi felelősségben osztozzam. De ez nem jelent lemondást egyébről, mint erőszakos eszközök alkalmazásáról. A békemű ezzel még nincs befejezve, hanem inkább csak most kezdődik; az aláírás pedig eszköz nagyobb akcióképessége megszerzésére. (…) Meg kell állapítanom s ebben hihetőleg egyetért velem mindenki, hogy Keleteurópa nyugalmának egyedül az erős Magyarország egyedüli szilárd biztosítéka. Ha ez a bizalom meginog, vagy nem tud megizmosodni, akkor visszaesünk oda, ahol nemrég voltunk, hogy egyetlen barátunk sem lesz.” Beszéde befejezéséül Apponyi ismételten hangoztatta, hogy az újjászületés nagy munkájában egyesítenünk kell minden egészséges erőt és minden tehetséget és hasznosítanunk kell minden jóakaratot. Meg kell ezt tennünk már azért is, mert a föladatok oly nagyok, hogy összes erőink egyesítve is nehezen fog[nak] megbirkózni azokkal.„Ha a nemzet vezetői példát adva és a nemzet zöme e példát követve, föl tud emelkedni arra az erkölcsi magaslatra, amelyet a történelmi óra követel, akkor nemcsak kétségbe nem esem jövőnk iránt, akkor biztosan hiszem, hogy egy iszonyú megpróbáltatás tüzén átment nemzet erősebbé, virágzóbbá és boldogabbá lehet, mint valaha volt. (…)– Most stagnálni nem lehet. Ma vagy sülyedni, vagy emelkedni kell. Ez az alternativa. Ezt szeretném minden magyar embernek lelkébe bevésni. Ezt a benyomást szeretném az önök lelkében hagyni, s ezért ezzel be is zárom szavaimat.”

Vér vagy föld

A rendszerváltás után Közép-Európában új reneszánszát éli az állampolgárság nemzetiségi értelmezése. „Élhetnek-e együtt egy államban szerbek és horvátok?” – ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a közvéleményt 1990-1991-ben az újonnan függetlenné vált Horvátországban. Az elfogadott új állampolgársági törvény a horvát nemzettel azonosította a horvát államot, éppen ezért a krajinai szerbek nem akarták felvenni a horvát állampolgárságot, és hivatali esküt sem akartak tenni az új államra.

Inkább gulyás, mint polgárjog

Nem a papírtól magyar az ember, működik a kétnyelvűség, a nagymagyar pedig Fradi-drukker – helyzetkép Somorjáról, nyolc nappal a szlovákiai választások előtt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!